Tujina

Redek prizor: V Massachusettsu opazili družino kitov ubijalcev

Nantucket, 14. 06. 2023 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskovalci akvarija New England so približno 60 kilometrov južno od Nantucketa v Massachusettsu opazili nekaj povsem nenavadnega. Skupino štirih kitov ubijalcev, ki se v teh vodah pojavijo precej redko.

Skupina kitov ubijalcev
Skupina kitov ubijalcev FOTO: AP

Po podatkih Nacionalne uprave za oceane in ozračje so kiti ubijalci, znani tudi kot orke, pogosteje opaženi na območjih okoli arktičnega ledenega roba in na Karibih. Zadnjič je bila orka v vodah Massachusettsa opažena maja 2022.

Katherine McKenna, pomočnica raziskovalca v akvariju New England Aquarium v Bostonu, je bila prva, ki je opazila skupino ali pod.

"Sprva sem videla le dva pljuska," je povedala v sporočilu za javnost. "Ko smo krožili nad območjem, sta se dva kita prehitro pojavila na površju, da bi lahko ugotovili, kaj sta. Ko so tretjič prišli na površje, pa smo si jih dobro ogledali in videli značilno obarvanost, preden so se velike hrbtne plavuti razblinile na površini."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stalna praksa znanstvenikov je, da iz zraka spremljajo spremembe v populaciji morskih živali. Orla O'Brien, znanstvena sodelavka, ki vodi ekipo za letalske raziskave v centru Anderson Cabot Center for Ocean Life v akvariju, je v sporočilu za javnost zapisala, da je bilo opazovanje ekipe "še posebej posebno", saj je populacija ork v zahodnih vodah severnega Atlantika zelo majhna. Med nedeljskim pregledom so raziskovalci potrdili, da so bili v čredi, ki so jo opazili, en odrasel samec, ena odrasla samica in dva mladiča.

Pa ne samo v Massachusettsu, temveč tudi v obalnih vodah na drugi strani ZDA, v kalifornijskem zalivu Monterey, je bila opažena skupina 30 kitov ubijalcev. 

Skupina kitov ubijalcev
Skupina kitov ubijalcev FOTO: AP

Po besedah Nancy Black, morske biologinje iz organizacije Monterey Bay Whale Watch in direktorice neprofitnega projekta California Killer Whale Project, je bila tam v nedeljo opažena čreda približno 30 kitov ubijalcev, ki jo je sestavljalo 11 družin.

Kiti se zbirajo, da bi se družili in vzpostavili odnose z drugimi družinami ter tako učinkoviteje lovili, je dejala Blackova.

"To je bilo najboljše opazovanje, kar sem jih videla v svojih 35 letih raziskovanja kitov ubijalcev," je za CNN povedala Blackova. "Preprosto izjemno."

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1888402
14. 06. 2023 12.31
Redkokdaj jih vidijo. Maja 2022 nazadnje. Se v Slo bi bilo pogosto ...
bronco60
14. 06. 2023 12.16
To so morske tolpe na obhodu, če je kej za pojest, ali uničit.
Blue Dream
14. 06. 2023 11.38
Upajmo da jufkarju ne bo treba nikoli izgovoriti te besede