Tujina

Rekordno deževje v Južni Afriki, v poplavah umrlo več kot 250 ljudi

Durban, 13. 04. 2022 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

V poplavah in plazovih, ki so se nad pristaniško mesto Durban in okoliška območja v Južni Afriki zgrnili po večdnevnem deževju, je doslej umrlo najmanj 250 ljudi. Obilno večdnevno deževje, najhujše v več kot 60 letih, je namreč na več območjih v okolici mesta Durban povzročilo poplave, plazovi pa so povzročili tudi ustavitev železniškega prometa.

V južnoafriškem mestu Durban in na okoliških območjih je v uničujočih poplavah umrlo 259 ljudi, je po poročanju britanskega Guardiana sporočil visoki vladni uradnik, potem ko so najmočnejši nalivi v več kot 60 letih uničili številne domove. Več ljudi je medtem še vedno pogrešanih. "To je strašen davek sile narave in ta situacija kliče po učinkovitem odzivu vlade," je dejal južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, ki je obiskal Durban in druga prizadeta območja.

Gre za najmočnejše nalive na tem območju v več kot 60 letih, ki so na več območjih na jugovzhodu države povzročili poplave, plazovi pa so med drugim vodili v ustavitev železniškega prometa. Ceste so bile tako zelo poplavljene, da so bili nad gladino vidni le vrhovi semaforjev. Močan tok vode je podiral mostove in hiše ter odnašal avtomobile.

Oblasti prebivalce mesta in okoliških provinc pozivajo, naj ostanejo doma, tiste, ki bivajo na nižje ležečih predelih, pa k umiku na višje predele. Pri reševanju ujetih na prizadetih območjih pomaga tudi vojska.

Durban je sicer eno najpomembnejših pristanišč v podsaharski Afriki, zaradi poplav pa sta denimo južnoafriško logistično podjetje Transnet in globalno ladijsko podjetje Maersk začasno ustavila promet s tamkajšnjih terminalov. Glavna dostopna cesta do pristanišča je močno poškodovana, narasle vode so razmetale in odplaknile številne ladijske zabojnike, v zemlji pa so nastale razpoke, večje od tovornjakov.

"V zadnjih 48 urah je v nekaterih delih province KwaZulu-Natal padlo več kot 450 milimetrov dežja," je sporočila južnoafriška nacionalna vremenska služba. To je skoraj polovica običajne letne količine padavin v Durbanu, ki znaša 1009 mm.

Ponoči je na območju še nekoliko deževalo, zdaj pa naj bi se vremenske razmere glede na napovedi vremenoslovcev umirile.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.