Tujina

Renzi napovedal izstop iz vladne koalicije

Rim, 13. 01. 2021 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
2

Vodja stranke Živa Italija Matteo Renzi je napovedal izstop iz italijanske vladne koalicije. Povod za to je nestrinjanje glede premierjevih načrtov o razdelitvi 209 milijard evropske pomoči gospodarstvu. Renzijeva stranka je sicer za vlado pomembna predvsem v senatu.

Nekdanji italijanski premier Matteo Renzi je po poročanju Reutersa sporočil, da bo iz italijanske vladne koalicije umaknil svoji ministrici Tereso Bellanova in Eleno Bonetti. S tem bo koalicija ostala brez potrebne večine v parlamentu. Odločitev je sporočil na novinarski konferenci, s tem pa je sosednjo Italijo pahnil v politični kaos sredi pandemije. 

Renzi je ob tem dodal, da ni bila njegova stranka tista, ki je povzročila politično krizo. Ta namreč traja že več mesecev mesece. Conteju je tudi dal priložnost, da se kriza reši, ko je dejal, da je stvar premierja, kako se bo lotil zadeve. "Pripravljeni smo na vse možne pogovore," je dodal Renzi.

Vodja stranke Živela Italija (Italia Viva) je sicer že dalj časa grozil, da bo stranka zapustila vlado. 'Jabolko spora' pa je nestrinjanje z načrti premierja Giuseppeja Conteja glede porabe 209 milijard evrov evropskih sredstev za okrevanje gospodarstva po pandemiji.  

Matteo Renzi
Matteo Renzi FOTO: AP

Vlada je pozno v torek potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno upoštevali Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja vzdržali. Po besedah Renzija je v preoblikovanem svežnju viden napredek, vendar je po njegovem neodgovorno, da so zavrnili dodatnih 37 milijard evrov iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM).

Nekdanji premier se je zavzemal za dodatna sredstva v okviru ESM, čemur pa Gibanje pet zvezd strogo nasprotuje. Pri tem populističnem gibanju svarijo, da Italija s tem tvega, da bo tako kot pred leti Grčija prišla pod nadzor trojke, ki jo sestavljajo Mednarodni denarni sklad (IMF), Evropska unija in Evropska centralna banka (ECB). To naj sicer pri reševanju posledic pandemije ne bi veljalo.

Brez 18 senatorjev IV bo Conte v senatu rabil nove podpornike, čeprav ima v spodnjem domu parlamenta dovolj glasov.

Renzi je še dejal, da popolnoma zaupa predsedniku države Sergiu Mattarellu, ki je posrednik v tej krizi. Italijanski predsednik je pred tem danes že pozval premierja Conteja, da mora nujno najti rešitev te krize v času, ko se država še vedno spopada s pandemijo covida-19. 

Conte je sicer danes pozval Renzija, naj ostane v vladi in zagotovil, da so vsi njegovi napori usmerjeni v ohranitev trenutne vlade do prihodnjih volitev leta 2023. Zato namerava na pogovore o novem dogovoru povabiti vse koalicijske partnerice. "Delal bom do zadnjega dne, do zadnje ure, vedno v smeri krepitve vladajoče koalicije," je dodal nestrankarski premier. Tudi sam je poudaril, da si v teh časih nihče ne želi še politične krize. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Definbahija
13. 01. 2021 20.07
+1
Enha Renzija bi rabila zdej Slovenija, ne pa same 💰 loverje v vladi
Realni
13. 01. 2021 19.43
+1
Remzi je pahnil Italijo sredi pandemije v politični kaos. Lep stavek...