Tujina

Republikanci bežijo s potapljajoče se Trumpove barke

New York, 20. 10. 2020 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
254

Ugibanja, ali prihaja republikanski upor proti Donaldu Trumpu, so stara vsaj toliko, kot je njegovo predsedovanje. Toda ameriška konservativna stranka je bila štiri leta monolitni oltar za nekdanjega zvezdnika resničnostne televizije. Porazne predvolilne napovedi so sedaj načele enotnost in sprožile resne kritike dosedanjih tesnih zaveznikov.

Donald Trump se je na zborovanju v Nevadi znesel tudi nad kritiki med republikanskimi senatorji: "To je le čreda šlev."
Donald Trump se je na zborovanju v Nevadi znesel tudi nad kritiki med republikanskimi senatorji: "To je le čreda šlev." FOTO: AP

Senator Jeff Flake iz Arizone je pred tremi leti v sedemnajst minut dolgem nagovoru ostro napadel predsednika in opozoril, da je "trditev o nezdravosti ameriške politike precejšnje omiljenje resnice". Toda to je bil Flakov poslovilni govor, zaradi navzkrižij s Trumpom je moral končati svojo politično kariero, saj predsednik obvladuje konservativno bazo, ki praktično odloča, kdo zastopa republikanko stranko. Podobno usodo je doživel Bob Corker iz Tennessija, še en republikanski senator, ki politično ni preživel upora proti Trumpu. Ta je s pogromi proti upornikom v kali zatrl vse odmike od čaščenja lika in dela predsednika ter stranko spremenil v tako poslušno orodje, da so jo kritiki označili za njegov osebni kult. Toda trden prijem je popustil, štiri leta nenehnega bruhanja prek družbenega omrežja Twitter, spogledovanje z rasizmom, razpihovanje strahov, razmajane institucije države in demokracije, vse to je morda še utrdilo vero najbolj okorelih volivcev desnice, a utrudilo večino Američanov. Za zdaj vsi vetrovi pihajo v smer, ki bo spornega voditelja odpihnila iz Bele hiše, in republikanski člani kongresa so se začeli bati, da bo vztrajanje z njim končalo tudi njihove kariere.

Prodajanje vase zagledanega posameznika

Senator Lindsey Graham, nekoč zmerni republikanec, ki je stranko opozarjal, da v državi ni dovolj "jeznih belih možakarjev" za nadaljevanje njenih izključevalnih politik, je nato skušal težavo rešiti tako, da se jim je pridružil. Če je včasih podpiral reformo politike priseljevanja, je nato prevzel rasistično sejanje strahov. In če je pred izvolitvijo Trumpa opozarjal, da gre za "rasističnega in ksenofobnega fanatika", je nato postal njegov golf partner in eden najbolj zvestih oprod. Celo konservativni Južnokarolinčani sedaj menijo, da je neiskren, njegov demokratski tekmec Jamie Harrison, ki je iz vseh ZDA nabral rekordnih 57 milijonov dolarjev (dobrih 48 milijonov evrov) donacij, pa ima realne možnosti, da mu spodnese stolček. Graham je na konservativni televiziji Fox News jokajoče prosil: "Pomagajte mi, finančno me ubijajo", njegov džoker v rokavu je vodenje hitrega postopka v senatu za ustoličenje konservativne Amy Coney Barrett na vrhovno sodišče. Toda na njem se mu je zareklo, da bo predsednik verjetno izgubil tekmo za Belo hišo.

Povezovanje s Trumpom spodnaša tudi Susan Collins iz Maina, eno redkih zmernih republikank, ki je do sedaj preživela premik stranke na populistično desnico. Njena demokratična tekmica Sara Gideon vztrajno ponavlja, da "se je postavila na stran Trumpa" in postala "senatna štampiljka" za njegove politike, čeprav je najmanjkrat od vseh republikancev glasovala zanje. V državi, razklani na dva tabora, je v spominu ostalo predvsem njeno mencanje, ko nikoli ni zares odločno podprla niti obsodila predsednika. Njen odločilni glas za vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, kljub obtožbam, da je kot najstnik spolno napadel 15-letnico, je odvrnil mnoge neodvisne volivke v Mainu, ki so jo podprle tudi na volitvah, na katerih je sicer zmagal demokrat Barack Obama. Povezovanje s Trumpom je dokončno oskrunilo to zaupanje, pri družbenih vprašanjih zmerno liberalna senatorka (tako denimo podpira pravico žensk do prekinitve nosečnosti) pa nima goreče podpore pri konservativcih. Kar močno ogroža njeno ponovno izvolitev.

Republikanski senator Ben Sasse priznava, da je bila podpora stranke Trumpu napaka.
Republikanski senator Ben Sasse priznava, da je bila podpora stranke Trumpu napaka. FOTO:

Zaskrbljenost nad mlinskim kamnom predsednika okoli vratu republikancev je na plano udarila v pogovoru senatorja Bena Sassa z volivci v Nebraski. Trumpa je obsodil zaradi njegovega odnosa do žensk, zaradi zunanje politike, s katero je odtujil pomembne zaveznike po vsem svetu in prezrl človekove pravice, zaradi proračunske razsipnosti. Ter predvsem zaradi odnosa do pandemije, kot da je kriza odnosov z javnostmi, ne pa zdravstvena katastrofa. Po njegovih besedah bo predsednik najbrž izgubil volitve, republikance pa čakajo hude posledice, ker so mu tako zvesto stali ob strani skozi štiri divja leta. "Vprašanje ne bo 'Ben Sasse, zakaj si bil tako zloben do Donalda Trumpa?', ampak 'Kako za vraga smo vsi mi mislili, da je prodajanje s televizijo obsedenega, vase zagledanega posameznika Američanom dobra zamisel?'," je bil Sasse iskren. In opozoril, da jih morda čaka "modri cunami", ko bodo demokrati prevzeli obe zbornici kongresa in imeli v rokah Belo hišo.

Celo Mitch McConnell, preračunljivi vodja republikanske večine v senatu, ki ga v konservativnem Kentuckyju čaka skoraj gotova zmaga, se je prvič v štirih letih uprl Beli hiši in javno nasprotuje njenim načrtom za drugi obsežen paket gospodarske pomoči v času pandemije. Ob zrenju v prepad morda celo zgodovinskega poraza za desnico je njegova voljnost hitro skopnela. Kar hkrati napoveduje, kako bo delovala desnica ob morebitni zmagi demokratov. Po štirih letih povsem pozabljene varčnosti se bodo nenadoma znova vrnili k opozarjanju o "zapravljanju denarja naših otrok" in k nuji po zategovanju proračunskega pasu, s katero so osem let dušili predsedovanje Obame. Poleg tega smo vendarle dobili mejo, do katere so na desnici pripravljeni trpeti požigalno vedenje predsednika – ko gre za njihovo politično preživetje, je ljubezni konec.
 

Kritiki so "čreda šlev"

Trump je nemudoma izvlekel svoje najljubše orožje, brutalne napade. V petek se je s tviti lotil Collinsove, ne da bi ga pri tem skrbelo, da je le še otežil njene možnosti za branjenje pomembnega sedeža in republikanske večine v zgornjem domu kongresa. V nedeljo je na shodu v Carson cityju v Nevadi vpil: "Imamo nekaj neumnih ljudi. Nekaj jih je že šlo. Flake, Corker, ni ju več. Toda sedaj imamo tega tipa, Sasse, ki se želi uveljaviti. Majhni Ben. Majhni Ben Sasse." In dodal, da so njegovi kritiki med republikanci "le čreda šlev".  Toda njegovo vse bolj vročično vedenje samo še poglablja razkol.

Nekdanji poslanec ameriške desnice Carlos Curbelo meni, da se je v republikanski stranki že začelo prerivanje za nasledstvo Trumpa.
Nekdanji poslanec ameriške desnice Carlos Curbelo meni, da se je v republikanski stranki že začelo prerivanje za nasledstvo Trumpa. FOTO:

Na četrtkovih vzporednih prenosih soočenj predsedniških kandidatov z volivci je demokrat Joe Biden "razpršil namige, da nima več možganov", Trump "pa še naprej razblinja ugibanja, ali je kadar koli imel srce", kot se je slikovito izrazil konservativni komentator New York Timesa Brett Stephens. Republikanca je moralo silno boleti, da je kljub hkratnemu prenosu na treh programih komercialne mreže NBC imel nižjo gledanost od demokrata. Ta je z volivci razpravljal o vsebini svojih politik, pri Trumpu je ostalo v spominu predvsem izmikanje, da bi obsodil teorijo zarote QAnon kot skrajno gibanje, čeprav ga je FBI označila za naraščajočo grožnjo domačega terorizma.

"Ko postaja jasno, da je Trump politični smrtnik tako kot vsi drugi, je vse bolj vidno prerivanje za prihodnost republikanske stranke," je prepričan Carlos Curbelo, nekdanji republikanski poslanec s Floride, ki 2016 ni podprl kandidature newyorškega nepremičninarja. Po njegovih besedah je bil Sassov govor že del tega utrjevanja novega položaja. "Večina republikancev v kongresu je vedela, da ne gre za dolgoročen projekt, a so bili – nekateri bi rekli pragmatični, drugi oportunistični – ter sklonili glave in čakali na konec," meni Curbelo. Toda Trump je utrdil spoznanje, kako je zažigalna politika učinkovita pri pomembnem delu konservativnih volivcev in trumpizem ne bo na hitro izginil niti po njegovem morebitnem slovesu od ameriške politike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klobasa123
20. 10. 2020 19.29
+1
Levi mediji boste spet jokali, ko bo zmagal Trump, na Ameriko pač nimate vpliva!
Tine Jursic
21. 10. 2020 09.17
+0
počakaj še nekaj dni a se vseeno javi ko bodo prešteti glasovi !
gremonadesno
20. 10. 2020 16.04
+2
Biden tax plan . California 62% . New Jersey 60% . New York State 58% . New York city 62 % .
nikhrast
20. 10. 2020 20.10
-3
Će imaš prihodke nad $400 tisoč, potem moreš tudi plačati nekaj davka. Top 1% bi tako dobil 6.5% manj po teh davkih, samo koliko jih pa zasluži več kot $400 tisoč.
Hej brigade
20. 10. 2020 15.50
+7
🤣😂🤣 hahaha, če bi bil 1. april, bi bla to lahko dobra šala, tako je pa to spet en članek nekoga, ki ima Trumpov sindrom 2016
nikhrast
20. 10. 2020 15.42
-3
Žalostno, Trump bo potopil republikansko stranko, vsaj tako vidim to v Severni Ameriki. Ugledni republiknaci zapučajo Trumpa, še Bush Jr ne bo glasoval za njega, Lincoln Project je nabral polno denarja za reklame proti Trumpu, Biden dobiva ogromno donacij, Trump sam se sprašuje kje so donacije. Zanimivo tudi kaj je rekel sin Ronalda Reagana, pravi da njegov oče bi se zgražel nad Trumpovem vodenju države, pa kakšen nepotizem v Trumpovi adminstraciji, hčerka Ivanka in njen mož Jared nimata nobenega znanja in izkušenj za delo Trumpovi administraciji. Pa John Bolton je rekel ta teden da ima Trump pozornost muhe.
gremonadesno
20. 10. 2020 15.51
+4
Teb je čist kontra usekalo , demokrati so gotovi za lep čas ! Demokrate podpirajp samo pedowood zvezdniki , mediji , in kriminalci na ulicah ki pozigajo , razbijajo in ubijajo ljudi .
nikhrast
20. 10. 2020 17.46
-4
Ne vem katere medije gledaš in bereš,, še Trump sam bo ponorel, samo poglej kaj vse govori, , obupal je.
Mladi? Plasto
20. 10. 2020 15.30
-4
podgane so začele bežati iz potapljajoče se ladje :D
DominusMaximuz
20. 10. 2020 15.26
+4
Rapper 50Cent, tipični demokrat je javno podprl predsednika Trumpa! TRUMP2020!
DominusMaximuz
20. 10. 2020 15.25
+5
Rapper 50Cent, tipični demokrat, je PODPRL TRUMPA !!! Ker ve da bo pod Biden-om plačal več davkov in da bo šla država rakom žvižgat !
DominusMaximuz
20. 10. 2020 15.24
+5
V letu 2020 je REKORDNI prestop volilcev iz Demoratske stranke v Republikansko ! REKORDNI! Črnci trendajo #walkaway
gremonadesno
20. 10. 2020 15.21
+5
Še 50 cent je podpru Trump , zato ker Biden planira dvignit davke na 60% za tiste , ki zaslužijo več kot 400 K na leto .
Face
20. 10. 2020 15.18
+0
Ko da je bitno kdo bo zmagal eni in drugi so vedeli za projekt corona . Mal poleg pop tv eja in Nova 24 glejte kaj so podpisoval preden je corona izbruhnila, ko večina američanov ni vedela kje se Wuhan nahaj . Dragi moji politika je ku.. ki nikol nima dost
BenQurer24
20. 10. 2020 15.14
+3
republikanci so stopli skupaj, ker če tele zgubijo, jih ne bo še namanj 10 let...
Mladi? Plasto
20. 10. 2020 15.31
-2
gremonadesno
20. 10. 2020 15.08
+5
Sploh mi ni jasno zakaj si 24 ur zbija kredibilnost , že tok so u podnu z novinarstvom ! Vsak , ki malo spremlja dogajanje v Ameriki ve da bo Trump glatko zmagal .
gremonadesno
20. 10. 2020 15.09
+3
Kaj potem bodo izgovori , Bidnovi maili , kao da so mu jih rusi nastavili ? Zapomnite si to ovce !
brancc
20. 10. 2020 15.10
+0
aha....prav gotovo. Nihče ne preživi takih failov. Ne Trupm, ne tvoj plešasti idol.
AlenkinaBratovš?ina
20. 10. 2020 15.16
-1
gremonadesno
20. 10. 2020 15.18
DominusMaximuz
20. 10. 2020 15.19
+1
NE BO GLADKO ZMAGAL! Trnenutno ima 52% možnost. Problem je v tem da gredo dekomkrati v rekordnih številkah voliti, republikanci pa ne ker mislijo, da bo zmagal tako ali tako. Problem je samo v tem da ne gred VSI volit. Dejansko pa ima trum vsaj 80% naskok.
gremonadesno
20. 10. 2020 15.25
-1
Kje si najdu 52% ? In kaksno napoved si imel 2016 ?
DominusMaximuz
20. 10. 2020 15.28
+1
2016 je bilo 50-50, ker je bilo preveč neznank. Danes jaz, osebno, napovedujem 52% možnost zmage. Če ne bi bilo kraje, sežig, uničevanja, poštnih volilnic in bi bilo možno voliti samo osebno, potem Trump zmaga v 48 zvezdnih državah.
gremonadesno
20. 10. 2020 15.38
+1
52% hm , jaz mu dam trenutno 100 % za zmago , če se slucajno ne zgodi kaj nepredvidljivega . 2016 sem isto napovedal 100 %za Trumpa , ker obiski njegovih shodov in podpore na ulicah ki jo je imel , je bilo ocitno da Hillary ne more zmagat . Sedaj je ta podpora za okrog 30% vecja , poleg tega je Biden Še slabsi od Hillary .
Zmaga Ukrajini ...
20. 10. 2020 15.49
+1
Gremo,... nisi glaTek🤣. Trampelj ne bo zmagal. Sprijazni se počasi. Nekaj je nakladati, ko si še "frišen", nekaj drugega pa, ko te vprašajo kaj si kaj počel zadnje čase. Torej - kaj je delal ali naredil v štirih letih. In marsikdo, ki je odprte glave in si ne pusti prati možganov od protrampovskih medijev ali njegovih slaboumnih tvitov ve, da je pogrnil na celi črti. Tudi vse nakladanje in šopirjenje mu tokrat ne bo pomagalo. Če se v teh dveh tednih ne zgodi kaj izjemno drastičnega, kar bi povezalo Amere, bo tramp glaTko popušil🤣. In hvala bogu za to! Pa čeprav je pravzaprav vseeno kdo zmaga.
gremonadesno
20. 10. 2020 15.53
-2
Po tretjem boš mogu tvoj drug racun na tem portalu zalaufat , lol .
Zmaga Ukrajini ...
20. 10. 2020 16.03
+1
Ti si tega že navajen, a ne? V kaj se bo čez dobra dva tedna "spremenil" nick @gremonadesno? Mogoče "bravoBiden"?🤣
Mario Kneževi?
20. 10. 2020 15.06
+5
Hajka na njega je bla 5x vecja takrat pa je zmagal. Obnasa se neumno ampak ima dobro politiko. Biden se obnasa dobro ampak ima neumno politiko. Trump 2020
Mladi? Plasto
20. 10. 2020 15.33
-4
Mario Kneževi?
20. 10. 2020 17.31
+1
Charlie Nooris
20. 10. 2020 15.00
+7
Vi pa res živite v demokratskem mehurčku. Članek totalno skregan z realnostjo. Sicer pa so verjetno demokrati spet ušpičili kakšno svinjarijo, zato vi to zakrivate z blodnjami o Trumpu - kot vedno...Trije članki na dan, ne odženejo TDS-a stran! Biden bo pa še naprej kradel...s pomočjo sinčeka. Kje je Hunter?
Kumul
20. 10. 2020 14.57
-3
Barka tone, podgane pa prve bežijo. Tudi to je demokracija
miselna policija
20. 10. 2020 14.51
+1
ravno tolk me zanima kdo bo predsednik zda kot kdo bo predsednik kigizstana!!
lotmerzanec
20. 10. 2020 14.50
+7
Pazite levaki in POP,da se vam zopet ne bo zaletelo isto ste trdili prd štirimi leti!! Takrat ste že Hilari videli v beli hiši!!
mojcd
20. 10. 2020 14.48
+1
Američani vedno potrebujejo 4 leta da spregledajo, kako tele volijo, potem pa spet zaprejo oči za 4 leta. No saj mi imamo pa Janeza, ampak ok, on se je kartelno dogovoril za prevzem vlade, mein fuhrer...
Špartanec
20. 10. 2020 14.40
+9
Trump je še edina ovira, da izpeljejo načrt glede korone. Biden bo prodal amerose prvi dan.
PIERREBRICE
20. 10. 2020 14.37
-6
Trumpa čaka čez dva tedna brca v rit. Adijo! GAME OVER!
mojcd
20. 10. 2020 14.48
-1
ni nujno, če ne zmaga lahko pod pandemijo razveljavi volitve. Neumen ni, čeprav se obnaša tako.