TUJINA

Republikanci z večino v predstavniškem domu, slovo Nancy Pelosi

Washington, 17.11.2022, 6:33 | Posodobljeno pred 7 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Teden dni po vmesnih volitvah so si republikanci zagotovili 218 sedežev v spodnjem domu kongresa, kar zagotavlja potrebno večino, da bodo lahko v naslednjih dveh letih otežili izvajanje programa, ki si ga je zadal predsednik Joe Biden. Demokrati bodo ohranili nadzor nad senatom. Nancy Pelosi, predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, je medtem sporočila, da ne bo ponovno kandidirala za ta položaj.

Točna porazdelitev sedežev še ni znana.
Točna porazdelitev sedežev še ni znana. FOTO: AP

Prednost republikancev se lahko še poveča, saj osem tekem še ni odločenih. Na volitvah za predstavniški dom so doslej zbrali okrog 53 milijonov glasov, demokrati pa 49 milijonov, kar znaša približno 51 proti 47 odstotkom za republikance.

Predstavniški dom ima 435 sedežev, republikanci so si jih do sinoči zagotovili 218, demokrati pa 209. Republikanci so morali za prevzem večine demokratom odvzeti pet sedežev, do sinoči so jih uspeli pridobiti osem. V sredo so osvojili ključni sedež, ki so ga potrebovali za večino v predstavniškem domu, zavzel ga je kongresnik Mike Garcia iz Kalifornije.

Po podatkih CBS naj bi republikanska stranka v 435-članskem predstavniškem domu osvojila od 218 do 223 sedežev. Vendar se glasovi v odločilnih mestih še preštevajo, zato bo točno število sedežev znano šele čez nekaj dni ali celo tednov, poroča BBC.  

Nancy Pelosi
Nancy PelosiFOTO: AP

Kevin McCarthy bo najverjetneje zamenjal Nancy Pelosi

82-letna Nancy Pelosi, ki je najmočnejša demokratka v kongresu, je medtem sporočila, da ne bo ponovno kandidirala za ta položaj. Še naprej pa bo zastopala svoje kalifornijsko okrožje v spodnjem domu kongresa.

Pelosijeva odhaja v zgodovino kot prva ženska na vodilnem položaju predstavniškega doma kongresa, ki je po ustavi tretji na vrsti za prevzem predsedniškega, če se predsedniku in podpredsedniku ZDA kaj zgodi.

Obenem odhaja v zgodovino tudi kot ena od najbolj učinkovitih voditeljev predstavniškega doma, saj je tudi zadnji dve leti kljub majhni večini demokratov in razdeljenosti poslanske skupine na leve progresivne in bolj konservativne v ključnih trenutkih zbrala dovolj glasov za potrjevanje demokratske agende. Zaradi tega si je pridobila spoštovanje številnih političnih nasprotnikov, obenem pa tudi sovraštvo skrajnejših politikov in Američanov.

Pelosijeva je že po volitvah 2020 dejala, da bo to njen zadnji mandat na čelu predstavniškega doma. Po vmesnih volitvah prejšnji teden so jo sicer kolegi pozivali, naj vztraja, kar je omenila v sredo, ko je dejala, da bo počakala, kako se bo razpletla tekma za predstavniški dom.

Novi predsednik predstavniškega doma bo najverjetneje republikanec Kevin McCarthy, ki je v torek dobil večino glasov svoje poslanske skupine za nominacijo, vendar ni dobil podpore vseh republikancev. O predsedniku predstavniškega doma kongresa bo januarja glasoval celoten 435-članski predstavniški dom in McCarthy si mora zagotoviti 218 glasov. Na torkovih volitvah jih je dobil le 188.

Kevin McCarthy
Kevin McCarthyFOTO: AP

Večina sedaj republikancem omogoča, da začnejo vrsto preiskav, od Bidenovega neuspešnega umika iz Afganistana do bolj očitno politiziranih preiskav vladnih ukrepov med pandemijo ter poslovnih dejavnosti Bidenovega sina Hunterja, poroča Guardian. Republikanska večina med drugim najverjetneje pomeni tudi konec Bidnovih pobud na področju zaščite okolja in prizadevanj za zaščito pravice do splava. Biden bo lahko kaj dosegel le še z izvršnimi ukazi, ki imajo omejen rok trajanja, dokler položaja ne prevzame nov predsednik ZDA.

V predstavniškem domu, ki ga vodijo republikanci, bo verjetno burno, saj bo zaradi predvidene majhne večine le nekaj upornikov znotraj stranke lahko preprečilo sprejetje kakršne koli zakonodaje, kar pomeni, da bo skoraj vsakemu članu podeljena velika moč. 

Republikanska večina v novem predstavniškem domu od januarja prihodnje leto bo sicer precej manjša od predvolilnih napovedi. Demokrati so ob tem uspeli zadržati večino v senatu, na guvernerskih volitvah pa so pridobili dva položaja. Demokrati so republikancem odvzeli večino tudi v najmanj treh državnih kongresih.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.