Tujina

Republikanska kandidata v ostrem dvoboju, kritizirala tudi Trumpa

Des Moines, 11. 01. 2024 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Guverner Floride Ron DeSantis in nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley sta se v Iowi pomerila na soočenju republikanskih predsedniških kandidatov televizije CNN. V ostrem dvoboju sta nekaj kritik namenila tudi bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, ki pa ostaja zanesljivo v vodstvu za osvojitev strankarske nominacije.

DeSantis in Haleyjeva sta bila bila med kandidati za republikansko nominacijo za predsedniške volitve edina, ki sta izpolnila kriterije za tokratno televizijsko soočenje razen Trumpa, ki se tovrstnih soočenj ne udeležuje zaradi velike prednosti v anketah. V sredo je namesto na soočenju raje nastopil na javni tribuni, ki jo je prenašala televizija Fox News.

Ron DeSantis in Nikki Haley
Ron DeSantis in Nikki Haley FOTO: AP

DeSantis in Haleyjeva sta v soočenju v mestu Des Moines večino časa napadala drug drugega. DeSantis je Haleyjevo označil za bolj liberalno od liberalnega guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma. Očital ji je tudi, da je oportunistična, da je v preteklosti že večkrat spremenila svoja stališča, predvsem pa, da je ustregla željam bogatih donatorjev. Večkrat je tudi izpostavil, da ZDA ne potrebujejo "bledih pastelnih barv", temveč jasno začrtano smer. Haleyjeva je edina ženska med kandidati za republikansko nominacijo, na soočenju pa je nosila obleko v odtenku pastelne barve breskve.

Nekdanja guvernerka zvezne države Južna Karolina je DeSantisa vztrajno označevala za lažnivca in se vedno znova sklicevala na spletno stran svoje volilne kampanje, ki, kot je dejala, zbira njegove laži. Haleyjeva se je tudi pošalila, da je DeSantis le ljubosumen, ker so mu donatorji obrnili hrbet in zdaj podpirajo njo.

Sta pa bila oba kritična do sedanjega predsednika ZDA, demokrata Joeja Bidna. Trumpa sta po drugi strani le blago kritizirala in se izognila odgovoru na vprašanje, ali je Trump primeren za položaj ameriškega predsednika. Haleyjeva je dejala, da ni maščevalna in političnih napadov ne jemlje osebno, DeSantis pa je opozoril, da Trump ni izpolnil obljube o zidu na meji z Mehiko in da je povečal proračunski primanjkljaj.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Sta pa oba poudarjala, da mora imeti naslednji predsednik ZDA jasno moralno vizijo, država pa potrebuje novo generacijo voditeljev.

Na področju zunanje politike sta tako DeSantis kot Haleyjeva grozila z vojaškim posredovanjem proti Iranu. Haleyjeva se je zavzela za pomoč Ukrajini, DeSantis pa je trdil, da je treba paziti, kam gre denar.

Malo pred soočenjem je v sredo iz republikanske predsedniške tekme izstopil nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, da bi DeSantis in Haleyjeva z večjo podporo med volivci lahko Trumpu onemogočila vrnitev na predsedniški položaj.

Soočenje je potekalo pet dni pred strankarskimi zborovanji republikancev v Iowi, kar bo uradni začetek predsedniške tekme v ZDA za letošnje volitve. V povprečju anket te ameriške zvezne države Trumpa podpira kakih 52 odstotkov republikanskih volivcev, DeSantisa in Haleyjevo pa po okrog 16 odstotkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sixten Malmerfelt
11. 01. 2024 16.47
+3
ta Nikki je trojanski konj od Bidna!
bronco60
11. 01. 2024 11.29
+11
Če Trump zmaga, potone orožarska industrija.
nikhrast
11. 01. 2024 16.26
-13
Ravno nasprotno , ne vidiš da je Trump psihično nestabilen.
Sixten Malmerfelt
11. 01. 2024 16.47
+11
ti pa tudi, če komentiraš v Sloveniji, živiš pa v Kanadi!
nikhrast
11. 01. 2024 17.49
-11
Sixty revež, vsa poletja preživim v svoji rezidenci v Istri, vem kaj se dogaja v Evropi in v Severni Ameriki.
sabro4
11. 01. 2024 10.43
+1
Trump dobil prvo resnejšo tekmico na volitvah 2024: Nikki Haley ja pa ja da, vas prosim, ta ženska je ....bom raje tiho, da ne dobim mail moderatorja