Tujina

Republikansko rušenje predsednika iz lastne stranke

New York, 16. 07. 2020 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
40

"Komu zaupate? Donaldu butlju? Ali zdravniku? Da zaščitimo družine, lahko 3. novembra poskrbimo, da Donald Trump izgine. To ni čudež, ampak demokracija." Včerajšnji predvolilni oglas skupine Lincolnov projekt je zasekal novo rano republikanskemu predsedniku države zaradi njegovega poraznega odziva na pandemijo. Neobičajno je, da so ga naredili in plačali republikanci.

Manjšinski del republikanske stranke želi na vse kriplje zrušiti predsedovanje Donalda Trumpa.
Manjšinski del republikanske stranke želi na vse kriplje zrušiti predsedovanje Donalda Trumpa. FOTO: AP

Vrh republikanske stranke je 2015 z rahlim posmehom spremljal znameniti spust newyorškega nepremičninarja po tekočih stopnicah Trumpovega nebotičnika na Peti aveniji in njegovo oznanilo, da se je pridružil predsedniški tekmi. Nasmehi so se kmalu skisali, ko je začel voditi v anketah za kandidata desnice. Sledila so opozorila volivcem, da je podoba uspešnega poslovneža, ki bo rešil vse težave Američanov, le zunanji lošč, pod katerim se skriva "podpihovalec rasnega sovraštva in do tujcev sovražni verski zagrizenec, ki ne predstavlja moje stranke", kot je z izbranimi besedami sporočil republikanski senator Lindsey Graham. "Nikoli Trump!" je bilo takrat številčno gibanje na desnici, ki pa je do novembra 2016 močno skopnelo. Senator Graham je zdaj zaupnik predsednika in njegov partner pri številnih partijah golfa, "njegova stranka" pa je postala kult Donalda Trumpa.
 

Organiziran napad iz lastnih vrst

Nekaj nikolitrumpovcev ni obrnilo plašča po vetru in so še naprej poudarjali, da nenačelni zvezdnik resničnostne televizije nima ne značaja ne izkušenj in presoje za vodenje države. Nekateri med njimi nenehno svarijo o nevarnostih in pregrehah Trumpove vladavine, denimo Jennifer Rubin, George Will in Max Boot v svojih jedkih kolumnah za Washington Post. "Pod najbolj lahkomiselno osebo, ki je kadarkoli vodila katerikoli velik narod, je ta država v strmem padcu," je včeraj zapisal Will in dodal, da ZDA upravlja "gangsterski režim". Trump jih po navadi zmerja za "zgube", "republikance le po imenu", "washingtonsko močvirje", del "globoke države", toda pestro predsedovanje krepi njihove vrste in odločnost.

V zadnjem letu so prerasli v sile, ki vse bolj mešajo štrene Trumpovi volilni kampanji. Republikanski volivci proti Trumpu in Lincolnov projekt z gverilsko taktiko uničujočih oglasov nenehno dražijo predsednika. Na začetku meseca je nastala skupina 43 Alumni za Bidna, ki združuje več sto članov osebja vlade Georgea Busha mlajšega (ta je bil 43. predsednik ZDA). Podobno se povezujejo člani volilne kampanje Mitta Romneyja, republikanca, ki je 2012 neuspešno izzval predsednika Baracka Obamo. Romney je eden redkih republikanskih politikov v kongresu, ki se ne samo upira Trumpu, ampak je podprl ustavno obtožbo za njegovo odstavitev. Skupina Desna stran skuša povezati Trumpove volivce iz 2016, ki jih je razočaral. Še noben predsednik v sodobni zgodovini ZDA se ni soočal s tako organizirano opozicijo v lastni stranki.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Organizacija Volivci proti Trumpu se osredotoča na pričevanja nekdanjih podpornikov predsednika, ki so zdaj tako razočarani, da so pripravljeni voliti celo demokrata Joeja Bidna. "Raje bi glasoval za sendvič s tunino, kot pa še enkrat za Donalda Trumpa," je bil odločen Jack Spielman iz Detroita. "Reaganovi demokrati so ga pomagali izvoliti, zdaj je čas, da Bidnovi republikanci vrnemo uslugo in državo usmerimo na pravo pot," je pojasnil, zakaj bo jeseni zamenjal stran. Republikanec Josh iz Severne Karoline ima podobno sporočilo, "če bodo demokrati na glasovnico dali konzervo paradižnika namesto Bidna, bom glasoval zanjo, saj bo naredila manj škode od sedanjega predsednika".

Morda je najbolj zgovorna podoba zdajšnjega predsedovanja izjemen uspeh komedijantke Sarah Cooper. Na spletu je začela objavljati kratke posnetke, v katerih sinhrono ponavlja besede predsednika, le da namesto njenega slišimo njegov glas. "Predstavljajte si – najboljši način, da zašpiliš Trumpovo lažnivost in norost je, da njegove besede prihajajo iz ust duševno zdrave osebe," ugotavlja kolumnist David Von Drehle.

Odmevno je delovanje Lincolnovega projekta, ki lahko kot superpolitični akcijski odbor (super PAC) zbira neomejene količine denarja za volilne kampanje. V tem četrtletju je prejel 16,8 milijona dolarjev, veliko ga povsem v nasprotju z običajno taktiko porablja na televizijskem trgu v prestolnici. Washington je namreč povsem demokratsko mesto, toda njegovo ciljno občinstvo je en sam gledalec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Draženje voditelja v Beli hiši, znanega po svoji tenki koži, jim gre odlično od rok. Znameniti oglas Jutro v Ameriki, ki je 1984 Ronaldu Reaganu pomagal do drugega mandata, so predelali v Žalovanje v Ameriki in Trumpa pripravili do besnega izliva po družbenem omrežju Twitter. Ko so namigovali, da je morda šibkega zdravja, je na zborovanju v Tulsi zašel v petnajstminutno dokazovanje, da lahko kozarec z vodo dvigne tudi z eno roko. Njihovi oglasi so hkrati na spletu viralne uspešnice z milijoni ogledov.
 

Igra majhnih številk

Trumpova kampanja pravi, da gre za "močvirje, ki skuša – še enkrat več – zrušiti izvoljenega predsednika", za "omejene poskuse washingtonske elite, ki ne govori v imenu republikanskih volivcev po državi". V resnici ankete kažejo, da bo večina volivcev na desnici znova podprla republikanca v Beli hiši in jih bodo kampanje nikolitrumpovcev zelo težko prepričale o nasprotnem. "Oglasi članov nekdanje vlade ne bodo podpore Trumpa na desnici zbile z denimo 95 odstotkov na 85 odstotkov. Bolj prepričljivo bi bilo, če bi se mu uprli člani njegove vlade," meni Jon McHenry, republikanski strokovnjak za merjenje javnega mnenja. Po besedah politologinje Julie Azari, strokovnjakinje z univerze Marquette za spreminjanje političnega preusmerjanja volivcev, je namreč "republikanska stranka postala Trumpova stranka".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda člani antitrumpovega bloka na desnici so prepričani, da lahko Bidnu pomagajo z ostrimi napadi na predsednika pri spornih temah, ki se jih kampanje običajno izogibajo, kot je zdravje kandidata. Demokrati se ne pritožujejo, še posebej ker republikanska uporniška struja ne navija za tretjega kandidata, ampak se predvsem trudi očrniti podobo republikanca. Hkrati ameriške volitve niso demokratični glas ljudstva, pač pa arhaični elektorski kolegij, saj volivci vsake zvezne države izberejo delegate, šele ti pa nato uradno izberejo predsednika. To pa pomeni, da volilni boj poteka v le nekaj zveznih državah (letos za ključne veljajo Michigan, Wisconsin, Pensilvanija, Florida, Arizona in Severna Karolina), za katere ni jasno, kam se bodo nagnile. To je igra majhnih številk, ciljanje določenih skupin v posamezni državi, denimo belih volivk iz predmestij Severne Karoline.

Trumpova zmaga iz 2016 ni bila samo veliko presenečenje, pač pa tudi izjemno tesna, veliko bolj, kot kaže število delegatov, ki so ga podprli (306 proti 232 za Hillary Clinton). Tekmo je odločilo le okoli 78.000 volivcev v treh zveznih državah, kar je 0,06 odstotka vseh oddanih glasov (Clintonova jih je na ravni ZDA zbrala skoraj tri milijone več od tekmeca). Zadnja anketa New York Timesa kaže, da šest odstotkov volivcev, ki so v šestih ključnih zveznih državah na volitvah 2006 podprli Trumpa, zdaj pravi, da ni niti najmanjše možnosti za ponoven glas zanj. Dodatna dva odstotka iz skupine njegovih nekdanjih podpornikov pravita, da ne vesta, ali bosta spet glasovala zanj.

Poleg tega vse bolj prevladuje razmišljanje, da je v zdajšnjem ideološko razklanem političnem ozračju bolj kot prepričevanje neodločenih pomembno spodbujanje že prepričanih, naj odidejo na volišča. Trump si je skopal globoko jamo zaradi zdravstvene katastrofe, ki gre po mnenju večine na njegov rovaš. Skupaj z usahlim gospodarstvom in družbeno krizo ob izganjanju sistemskega rasizma je tako načela njegovo podobo, da kljub kampanji iz Bele hiše, kar je po navadi precejšnja prednost, ne velja za favorita. Če bodo nikolitrumpovci s svojimi posegi še nekoliko znižali raven navdušenja na desnici, pa se mu obeta predčasno slovo iz Ovalne pisarne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdonekje
16. 07. 2020 18.19
-1
Sicer menim, da je Trump en moron, menim pa tudi, da bi ga radi odžagali predvsem zaradi stvari, ki pa jih dela dobro, pizzagate na primer, kjer poizkuša razkrinkati celo navezo in jo spraviti pred sodišče. Pa ukinitev federal reserve na primer gre nekaterim tudi hudo v nos.
abmam
16. 07. 2020 14.07
+0
Samo da ni zmagala Clintonova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Millady
16. 07. 2020 16.36
-2
Sam res, ta bi takoj vrgla atomsko na Irak in okolico..
Millady
16. 07. 2020 16.39
-1
nikhrast
16. 07. 2020 16.46
-2
Venom.
16. 07. 2020 13.30
+0
Zmagal bo na volitvah. Mediji se pa vedete kot ne bi obstajal EDEN SAM podpornik predsednika Trumpa. Podpora temnopoltega prebivalstva raste čedalje bolj. Je pa res, da vam medijem naredi veliko težav, če bi objavili razna dokazila in posnetke v podporo D.T., zato se obnašate tako, kot ne bi vedeli, da obstajajo. Množica pa... Lena in neumna, da bi odkrila resnico izza radikalno levih medijev niti toliko truda ne vloži, da napiše v Facebook napiše Black Trump Supporters, The Hodgetwins, David J Harris Jr., Terrence K Williams itd. Norost je pričakovati objektivnost od medijskega sveta, ki je v celoti predan polresnici. 24 ur ne laže, resnice pa tudi ne pišejo!
Kornfleks
16. 07. 2020 13.46
+4
Ti si tipični primer, ki naseda tem floskulam Trumpa enako kot doma nasedaš floskulam Janeza. Oba dva sta neuravnovešena, njuno kolesje ni povsem naravnano in desnica, ki je dovolj zrela zna takšnega predsednika brez sramu zvrniti s položaja. V ameriki je desnica bistveno bolj zrela kot pri nas. Pri nas je za desne Janez skorajda Alah. Dela lahko karkoli, pa bo še vedno imel glas. Vsak opis resnice pa bo opisan kot laž. Ah ja, ti ljudje kajne.
919191
16. 07. 2020 14.07
+2
Ah ljudje, prosim primerjaj odnos Fox news-a do Obame v času njegovega predsedovanja in odnos CNN, Msnbc, idt do Trumpa. Boš videl, da se uporablja enaka taktika. Ni razlike.... Ti ljudje, ki jih navajaš, kot črne podpornike Trumpa, komedijanti, igralci, itd. Če si slavna oseba, še ne pomeni, da poznaš situacijo, v kateri se nahaja tvoja dežela. Ravno nasprotno. Če želiš že navesti neko znano osebo iz črnske skupnosti. Preveri, kdo je Cornell West. In ni podpornik Trumpa. Poglej njegove izkušnje, preberi malo njegove razlage in pogled na družbo v ZDA. Ti bo veliko bolj odprl oči, kot te osebe, ki si jih navedel. Mediji se pač obračajo tako, kot jim lastnik reče oziroma, kar njihovem lastniku ustreza.... Tako na levi strani, kot na desni...
fairplayy
16. 07. 2020 13.06
+5
Trump, bolsonaro onesnaževalci vse za dobiček peščice
Škrinca
16. 07. 2020 12.55
-1
trumpelj ima največ priveržencev v sloveniji od janševih ritolazcev.......sploh jim ne kapne da v ameriki njihovo bedasta podpora sploh ne pride v poštev.......
Millady
16. 07. 2020 16.31
+0
Tudi meni ni povsem jasno, zakaj je temu tako, ker ona dva nimata nič skupnega..me pa čudi, da so naši levičarji proti njemu in kar tako po defaultu zagovarjajo dokazano družbeno škodljive (v svetovnem obsegu) demokrate
Tylers
16. 07. 2020 12.55
+13
Neki mi pravi, da bo novembra avtor tega članka malo debelo gledal...
Neža001
16. 07. 2020 12.57
+1
nikhrast
16. 07. 2020 16.50
-3
Saj bomo vsi gledali debelo če Trump zmaga v kakšni zvezni državi.
Zmaga Ukrajini ...
16. 07. 2020 12.51
-4
In zdaj bodo spet zajokali in zacvilili naši trumpoljupci. Ker jim pač nikoli ne bo prebilo to, kar večina sveta že ves čas vidi in ve - "podoba uspešnega poslovneža, ki bo rešil vse težave Američanov je le zunanji lošč, pod katerim se skriva "podpihovalec rasnega sovraštva in do tujcev sovražni verski zagrizenec", poleg tega pa v resnici nezrel, nedorasel in docela nesposoben predsednik. Zato bi bilo za Amere res bolje, ko bi raje volili sendvič s tunino, kot pa Trumpeljna. Ampak,... v vsakem primeru bodo imeli to, kar si zaslužijo😏Zato - trumpoljupci,... ne se preveč sekirat🤣
919191
16. 07. 2020 13.20
-2
Mesečev sij, trump vse bolj in bolj pripravlja teren v primeru, da bo izgubil volitve. Namreč, vse več širi teorije zarote (tako preko tweeterja, kot preko skrajno desničarsko usmerjene televizije OAN), o tem, kako bodo te volitve, prirejene njemu v škodo. Začel je že razlagati, kako bo oddajanje glasov preko pošte, ena velika demokratska prevara, s katero bodo ponaredili glasove zoper njega. Seveda ni predstavil nobenega dokaza za to. Poleg tega v deželi vlada pandemija, ekonomska depresija, skoraj 20% brezposelnost. Ljudje se ukvarjajo, kako ohraniti streho nad glavo, kako plačati zdravstveno zavarovanje. A Trump razlaga, kako uspešen je Down Jones, kako bo on branil spomenike. Kako uspešno je zniža davke - korporacijam. Čisto zgrešena taktika. Ok, ima svojo bazo privržencev, ki mu bodo sledili, ne glede na to, kaj bo rekel ali naredil. Ampak ljudje, ki so še neopredeljeni...Nima nič s čimer bi jih lahko privabil na svojo stran. Edina rešitev sta mu še debati, ki naj bi jih imel z Bidenom. Tam lahko še pridobi nekaj glasov...ne vem. Za zdaj mu kaže zelo slabo. A do volitev se lahko še veliko spremeni. Kakorkoli že, tudi njegov nasprotnik ni kaj prida. Bo ohranil, kakor sami rečejo "status quo".
Zmaga Ukrajini ...
16. 07. 2020 15.41
-1
Tako je. Po mojem so mu edina šansa samo še soočenja z Bidnom, ki je res meglen. Ker so se celo Američani začeli zbujati in ugotavljati, da jih je lepo pustil na cedilu. Pandemijo je lepo prevalil na guvernerje, pa tudi vse druge večje probleme vedno prevali na druge in kaže s prstom - vedno na nekega novega krivca. Je pa hecno, kako tule na slovenskem portalu nekateri zagovarjajo tega klovna, ki za lasten narod v resnici ni naredil popolnoma NIČ. Vedno samo stoji ob strani in neprimerno hobca. In samo slepi in popolnoma zaverovani tepci tega ne vidijo. Trumpeljna od nekdaj vodi le lastna korist. To je vse kar ga "poganja".
Neža001
16. 07. 2020 12.43
+0
V Trumplja verjame samo še nekaj Američanov in vsi slovenski primitivci....
User1538643
16. 07. 2020 12.35
+1
Kdo je to? Ima masko...
zurbrigen
16. 07. 2020 12.32
+7
ahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahah
Deznik2
16. 07. 2020 12.53
+1
nikhrast
16. 07. 2020 16.52
-1
kure bedne
16. 07. 2020 12.21
+4
Eno vprašanje: koliko so vam plačali, da 24 vsak dan pljuvate po Trumpu? Upam, da se boste potem vsak dan posipali s pepelom, ko bo zmagal.
nikhrast
16. 07. 2020 16.55
-1
Pa to ni pljuvanje, malo poglej ameriške medije, saj težko najdeš koga ki ima prijazno besedo do Trumpa. Še Tucker Carlson gre na daljše počitnice.
TEDO(uajtu)MEDO
16. 07. 2020 12.06
+3
Ko so epidemije, vsaka vlada propade, ker nič ne pomaga ljudem, so pa ljudje v času epidemij dosti na slabšem.
antilevi?ar
16. 07. 2020 13.02
Ta farsa niti ne ustreza pojmu epidemija kaj šele, da bi to sploh resno jemali,.eni še živite v jamah?
Kornfleks
16. 07. 2020 12.01
+19
Evo, tole potrebujemo tudi v Sloveniji, da se Janez takole zvrne iz lastnih vrst. To bi bil uspeh države!
Robert Dorfer
16. 07. 2020 11.59
-3
Ja, vsak izbrani t.i predsednik v ZDA si ima obvezno da nekje po svetu začne vojno. Tako da katerkoli je in bo so vsi isti dr3k.
brat od Pepeta
16. 07. 2020 11.57
+5
Ameriska desnica je stoletja pred naso...
Kornfleks
16. 07. 2020 12.04
+16
Ameriška desnica ima pred sabo cilje za skupno dobro in če vidijo da je predsednik umsko destabiliziran, jih ni sram, da ga takole zvrnejo s položaja. V Sloveniji desnica ni zrela kaj takšnega. In še dolgo ne bo. Če bi bila desnica v Sloveniji dovolj zrela za kaj takšnega bi celo bila primerna za vodenje države. Tako pa ne glede na program, ki je le farsa za demos, desnica ne more voditi države, če je podrejena takšnemu ki v glavi nima koles povsem naravnanih.
Kornfleks
16. 07. 2020 12.05
+15
Upam da je tole začetek sprememb, najprej v ameriki, nato še drugod po svetu - predvsem pri nas. Trum pravi "America First", janez pravi "LEvi ste vsi udbovski komunisti, krivi za vso bedo tega sveta", oba dva pa mislita samo na eno "jaz, Jaz, Jaz, moč, premoč, prevlada, jaz, jaz jaz".
TOX6
16. 07. 2020 11.54
-9
kako kaj s putinčkom po državnem udaru , ko si je sam sebi zrihtal položaj kot titek?????????
Smrekar1
16. 07. 2020 11.54
+10
V bistvu je tole, da oglašujejo v Washingtonu in provocirajo Trumpeka še kar učinkovito. Verjetno njegovi izpadi na Twitterju zaležejo precej bolj kot par protitrumpovih reklam po TV več, četudi so v ključnih državah.
Kornfleks
16. 07. 2020 12.08
+5
Tudi mi imamo Twitopata med nami, pa desnici še ne potegne, da bi mu takole nazorno pokazali, da se tega ne grejo.
919191
16. 07. 2020 11.47
+19
Če lahko za spremembo malce "branim" Trumpa. Lincoln project so skupina neokonservativcev, ki jim vojne v Iraku, Afganistanu, Siriji, itd, niso dovolj. Želijo, da bi bil trump še bolj agresiven. Tudi njegov odnos do Severne Koreje, ki ga ima Trump, jim ne ustreza. Želijo si vojaške intervencije v Venezueli in Iranu. Seveda za njimi stoji lobij vojaške industrije.....tako kot za vsakim demokratskim ali republikanskim senatorjem, ki ob vsaki priložnosti promovirajo širjenje imperija z orožjem....
japk
16. 07. 2020 11.54
+7
V Venezueli vojna odpade , ker bi dobili begunce v ZDA ...
919191
16. 07. 2020 12.08
+0
Upam, da se nobeno novo žarišče ne odpre. Še Iran, da začnejo obnavljati kitajska podjetja in nadgrajevati Iransko tehnologijo, pa se bodo tudi ta vrata zaprla. Bo tudi Iran odpadel s seznama "širjenja demokracije" Zato pa zdaj nekdo v Iranu želi na vrat na nos zanetiti notranje nemire, preden pride do sporazuma med Kitajsko in Iranom, vrednim cc 400 milijard dolarjev...
antilevi?ar
16. 07. 2020 13.07
To je ravno tako kot, da bi jaz sosedu gume prerezal, ker kupuje v mercatorju, hrvaškem podjetju pa se ima za slovenca,.:))