Tujina

Reševanje migrantov na morju: visoko noseča ženska, hudo opečen moški

Catania, 24. 07. 2022 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italijo je v le nekaj urah prispelo več kot 1100 migrantov. Na stotine drugih, ki so jih rešile humanitarne ladje, še čaka na sprejem. Sprejemni center na Lampedusi pa je prenatrpan, v njem je že zdaj nekajkrat več ljudi, kot je njegova kapaciteta. Osrednja sredozemska migracijska pot sicer velja za najnevarnejšo na svetu. Po ocenah Mednarodne organizacije za migracije je samo od začetka letošnjega leta umrlo in izginilo 990 ljudi.

Na otok Lampedusa je med drugim od sobotnih poznih ur s 15 različnimi čolni iz Tunizije in Libije prispelo okoli 522 ljudi iz Afganistana, Pakistana, Sudana, Etiopije in Somalije. Na otoku je po poročanju italijanskih medijev tamkajšnji sprejemni center prenatrpan. Njegova kapaciteta je od 250 do 300, trenutno je tam nastanjenih 1200 migrantov.

V morju pred Kalabrijo na jugu Italije sta v soboto trgovska ladja in obalna straža rešili več kot 600 ljudi, ki so skušali prečkati Sredozemlje na krovu ribiške ladje. Izkrcali so jih v več pristaniščih na Siciliji in Kalabriji. Italijanska obalna straža je ob tem danes sporočila, da so na ribiški ladji odkrili tudi pet mrtvih oseb.

Italijanska obalna straža je v nedeljo ob tem tudi sporočila, da so čez vikend iz Sredozemskega morja rešili skoraj 700 migrantov.

Stiska na morju

Nevladne organizacije, ki delujejo na morju, sicer po poročanju AFP nadaljujejo z reševanjem na stotine migrantov, ki se v Sredozemskem morju znajdejo v stiski. Iz humanitarne organizacije Sea Watch so sporočili, da so v soboto izvedli štiri reševalne akcije.

Reševanje migrantov ob obali Italije
Reševanje migrantov ob obali Italije FOTO: AP

"Na krovu Sea Watch 3 je 428 ljudi, vključno z ženskami in otroki, žensko v devetem mesecu nosečnosti in bolnikom s hudimi opeklinami," so objavili na Twitterju.

Z ladje OceanViking, s katero upravlja nevladna organizacija SOS Mediterranean, pa so sporočili, da so odkrili skupino 87 ljudi, vključno s 57 mladoletniki brez spremstva, ki so bili na "prenatrpanem napihljivem čolnu in so se znašli v stiski v mednarodnih vodah ob Libiji".

V Italijo je od 1. januarja do 22. julija letos po morju prispelo približno 34.000 ljudi. V enakem obdobju jih je lani prišlo 25.500, leta 2020 10.900, so sporočili z italijanskega notranjega ministrstva.

Osrednja sredozemska migracijska pot velja za najnevarnejšo na svetu. Po ocenah Mednarodne organizacija za migracije je od začetka leta umrlo in izginilo 990 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3