Tujina

Reševanje podnebne krize: 'Skupaj bomo obstali ali propadli'

Šarm el Šejk, 07. 11. 2022 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K, STA, T.H.
Komentarji
46

V egiptovskem Šarm el Šejku se je v okviru podnebne konference COP27 začel dvodnevni vrh voditeljev, osrednji politični dogodek konference. V imenu Slovenije se je vrha udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi nagovoril svetovne voditelje. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres jih je pozval: "Izberite sodelovanje ali pa skupinski samomor." Kot je poudaril, se človeštvo katastrofi izogne le s sodelovanjem v boju proti podnebni krizi. "Skupaj bomo obstali ali propadli," je poudaril tudi Pahor.

"Podnebne spremembe so eksistencialni problem našega časa, tako na globalni kot lokalni ravni," je na podnebni konferenci ZN izpostavil Pahor. Desetletje, v katerem živimo, je po njegovih besedah bistveno za okrepitev naporov v boju proti podnebnim spremembam.

Popolna implementacija pariškega sporazuma in podnebna zaveza iz Glasgowa, ki je gostil COP26, sta po Pahorjevem mnenju pot naprej pri omejevanju dviga temperature za 1,5 stopinje Celzija.

"V tem trenutku se srečujemo s hkratno energetsko in prehransko krizo, ki sta med drugim posledica vojne v Ukrajini. A to ne sme omajati naših podnebnih ambicij, ravno nasprotno," je poudaril Pahor. Energetsko krizo bi morali po njegovih besedah izkoristiti kot priložnost za iskanje rešitev zunaj okvirov.

Ponovil je zavezo, da bo Slovenija do leta 2050 dosegla podnebno nevtralnost. "Pripravljamo prvi nacionalni podnebni zakon, ki bo še dodatno spodbudil dosego cilja," je dejal.

Podnebni zlom je, kot je dejal, vedno večji dejavnik nestabilnosti, nasilja in vojn. Kot kandidatka za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024/25 si Slovenija po Pahorjevih prizadeva za vključevanje podnebnih ukrepov v izgradnjo in vzpostavljanje miru.

"Zavezani smo solidarnosti. Letos smo podnebno financiranje v podporo najmanj razvitim državam in majhnim otroškim državam v razvoju prek različnih multilateralnih kanalov podvojili," je izpostavil Pahor.

Naša generacija ima možnost in dolžnost ukrepati ter zanamcem pustiti lepši planet, je dejal Pahor in sklenil: "Neuspeh ni možnost".

Pahor je udeležence konference nagovoril v okviru prvega sklopa nagovorov svetovnih voditeljev. Voditelje je k ukrepanju v blogu pozvala tudi predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde. Pohitritev prehoda na obnovljive vire energije lahko omeji tveganja za velik skok cen, je izpostavila.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je voditelje je pozval k sodelovanju. V luči številnih hkratnih kriz, pri čemer je poleg gospodarskih in političnih omenil še pandemijo covida-19, je Guterres izpostavil, da je svet "v bitki življenja".

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v svojem nagovoru opozoril, da se kljub ruski invaziji na Ukrajino ne sme zanemariti varstva podnebja. "Ne bomo žrtvovali naših podnebnih zavez zaradi ruske energetske grožnje," je dejal. Ob tem je poudaril, da sta EU in Francija na dobri poti, da izpolnita cilje glede znižanja emisij do sredine stoletja. ZDA in Kitajsko pa je pozval, da na razsežnost izziva ustrezno odgovorita.

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem med drugim posvaril pred vsakršno "svetovno renesanso fosilne energije" v luči trenutne energetske krize. "Za Nemčijo lahko zagotovim, da je ne bo. Za nas je bolj kot kdajkoli jasno, da prihodnost pripada vetrni in sončni energiji ter zelenemu vodiku," je zatrdil v luči kritik vnovičnega odprtja nekaterih nemških termoelektrarn na premog zaradi posledic ruskega napada na Ukrajino. Scholz je ponovil, da bo ta vrnitev trajala le "kratek čas".

Podnebna konferenca COP27 v Šarm el Šejku
Podnebna konferenca COP27 v Šarm el Šejku FOTO: AP

Cilj podnebne konference je omejitev segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, kot so se države podpisnice zavezala v pariškem sporazumu iz leta 2015. A v zadnjem letu so boj proti podnebnim spremembam zasenčile druge globalne krize, kot so visoka inflacija, energetska in prehranska kriza ter vojna v Ukrajini.

Poudarek letošnje konference bo na izvajanju ukrepov tako na področju blaženja in prilagajanja na podnebne spremembe kot tudi glede podnebnega financiranja. Na področju blaženja podnebnih sprememb se bodo nadaljevala pogajanja glede vsebine delovnega programa za blaženje. Opravljen bo tudi pregled posodobljenih in okrepljenih ciljev zmanjšanja emisij oz. nacionalno določenih prispevkov ter dolgoročnih podnebnih strategij, in sicer skladno s pozivom iz krovnih sklepov lanskega zasedanja COP26 v Glasgowu. Ti narekujejo prednostno ukrepanje za zmanjševanje emisij v kritičnem desetletju do leta 2030.

Glede prilagajanja na podnebne spremembe bo prioriteta dogovor o procesu določitve globalnega cilja za prilagajanje. Vprašanje preprečevanja, zmanjševanja in odpravljanja izgub in škod, povezanih s podnebnimi spremembami, bo eno izmed ključnih tem na COP27, so v sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu za okolje in prostor.

Tudi o prehranski varnosti

Slovensko delegacijo je na uvodnem vrhu voditeljev torej vodil Borut Pahor. V prvem delu konference, ko se bodo začela pogajanja na tehnični ravni, bo prisoten tudi državni sekretar Uroš Vajgl. V drugem tednu, ko se bosta odvijala ministrski segment in sklepna faza pogajanj na politični ravni ter bodo sprejeti krovni sklepi konference, pa bo slovensko delegacijo vodil minister za okolje in prostor Uroš Brežan.
Obenem je Pahor že sodeloval tudi na okrogli mizi na temo prehranske varnosti, na kateri je opozoril na povezanost prehranske varnosti z varovanjem okolja in biotske raznolikosti ter na okrogli mizi o izobraževanju za podnebne spremembe, so sporočili iz urada predsednika republike.

"Hrana je steber stabilnosti in miru," je izpostavil Pahor in dodal, da je Slovenija od leta 2019 potrojila svoj prispevek k prehranski varnosti. Ob tem je izpostavil, da gresta prehranska varnost in zaščita okolja z roko v roki.

"Narediti moramo več, da postanemo trajnostni, kmetijstvo pa ne sme spodbujati podnebnih sprememb," so njegove besede povzeli v kabinetu. Po njegovem mnenju bi lahko in moramo narediti več: "Zmanjšati moramo količino odpadne hrane in iskati načine, da se vrnemo nazaj k sezonski in tradicionalni hrani".

Na vrhu voditeljev bodo med drugim sodelovali še predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, francoski predsednik Emmanuel Macron, hrvaški premier Andrej Plenković in avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, ki bodo zbrane nagovorili v torek.

Tokratna konferenca bo med drugim naslovila ukrepe za prilagajanje podnebnim spremembam, vključno z izgubami in škodami, zaveze za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in zaveze za dvig podnebnega financiranja, predvsem za najbolj ranljive države, so pojasnili na okoljskem ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Capital L
08. 11. 2022 10.41
climate change is a hoax!
trgft
07. 11. 2022 21.45
+4
Kako so prišli na ta vrh? Peš, ne de!
zdravapamet1
07. 11. 2022 21.25
-4
Sicer veliko govorijo, pa bolj malo storijo, vendar je bolje to kot nič. Sicer pa sem zelo razočarana nad Slovenci, ki bi raje imeli socializem kot demokracijo..še bolj sem razočarana nad človeštvom, ki samo uničuje vse okoli sebe, tudi lastne otroke. Sprašujem se če res nismo virus naše prelepe Zemlje in bi bilo bolje da nas sploh ne bi bilo.
MihaGliha
07. 11. 2022 20.42
+1
Zdej bo pa 100% boljše jim vrjamem 🐵
brezveze13
07. 11. 2022 19.12
+4
kaj sploh bluzijo o reševanju podnebnih sprememb, naj raje ustavijo svoje interese po kapitalu, zaradi česar sploh prihaja do teh problemov . scenirajo vojne, zaradi česar je izstreljenih nič koliko projektilov ,raket, v zraku nič koliko avionov vse tako za obrambo države kot na poskusnih in šolskih nalogah vse elementi ki spuščajo na milijone - milijarde nepotrebne nesnage v ozračje, samo za profit določenih elit, meni pa govorijo da onesnažujem okolje , v celemu življenju ne morem napraviti toliko nesnage za okolje kot ga povzroči en jedrski poskus. vse za premoč in objestnost
User300173
07. 11. 2022 18.35
+8
Svet v bitki za življenje? Naše možno, ne pa tistih na zgornji fotografiji. Če ne bankrotiramo ali zamrznemo do spomladi, smo na oslu. In tako se nekaj let ali desetletij. Grem igrat pasijanso, bo bolje.
Sokril
07. 11. 2022 17.15
+6
In edina rešitev je trgovanje z ogljikom, kjer bodo bogataši lahko nemoteno počeli, kar počnejo sedaj. Navadni ljudje pa ne bodo smeli od doma? Druga rešitev brezogljične družbe pa imamo že ponekod, to so pokopališča kjer prebivajo mrliči.
Watchman1.9
07. 11. 2022 16.32
+2
Jaz bi se kar preselil v egypt.
BogiEmil
07. 11. 2022 15.49
+3
Fantje, prepozn ... mate več cajta se s kešom ukvarjat pa zakaj se ne bi še navadni smrtniki ... ni človeka na tej Zemlji, kateri bi bil iskren ... res pa je da bodo vojne zaradi iskanja nove zemlje za preživetje, zaradi poplav in teh for ... bogi vnuki ....
Duh8
07. 11. 2022 15.32
+8
In vsi so prišli peš na konferenco
Millady
07. 11. 2022 15.36
+3
relos
07. 11. 2022 13.36
+3
... ljudje se sploh ne zavedamo, da bodo naši otroci (ki jih zdaj pridno vozite v šolo ali vrtec) dejansko predčasno umrli zaradi klimatskih sprememb, ki jih je povzročila sedanja generacija z brezmejno porabo nafte in mesa. Smrt bo nastopila zaradi vojn ali naravnih nesreč, tpljenje pa zaradi lakote, žeje, pomanjkanja in draginje.
Millady
07. 11. 2022 14.21
+4
To sploh ni res. Zganjaš paniko. Umrli bodo od gensko predelane hrane in čudnih cepiv. Vojne in lakota pa so itak stalnica in nimajo veze s klimatskimi spremembami.
Evelinca12
07. 11. 2022 15.46
+4
Millady
07. 11. 2022 13.27
+9
Kakšen naslov, kakšne izjave voditeljev!! Vsi složno furajo agendo WEFa...Groza...😱
Litlmen
07. 11. 2022 13.07
+13
Šalabajzeri na kupu
DR. RNR
07. 11. 2022 11.32
+6
Ceplenja,vojne,klimatske spremembe,qr koda,ekonomsko siromastvo,cenzure,zuski na krozniku...vse za dobro revežev,blaginja skratka na koncu tunela. Same dobrote za sirote...
Millady
07. 11. 2022 13.07
+4
relos
07. 11. 2022 10.52
+5
ne imet otrok, če 'jim' hočete dobro
Na pol ovca
07. 11. 2022 10.48
+11
Elita za zasebnimi letali na plačanih počitnicah se "bori "za podnebje istočasno blokira najbolj ekološki vir ruski plin in sedaj uporablja premog !! ali v najboljšem scenariju sanja o utekočinjenem plinu na ladjah, ki ga NI dovolj niti približno in je ekološko HUDO daleč od zemeljskega plina, ki ga dobavlja rusija(googlaj kaj je potrebno za transport na ladji)..... LEPO STRIŽEJO OVCE .... EDINA dobra stran tukaj je da se hiša iz kart sesuva, ja OVCE torej MI bomo naj-bal sam tako je blesave ovce pač plačajo račun na koncu
nestabilen
07. 11. 2022 10.43
+13
Ta velike korporacije se delajo norca iz celega planeta,pohlep nas bo unicil.
jezero
07. 11. 2022 14.15
+5
Kapitalisti ne bodo izpustili dobička, pa če uničijo planet!
User2003936
07. 11. 2022 10.22
+1
Gabber modus operandi
Gutenberg
07. 11. 2022 10.14
+4
No tole je bolj točen podatek: če bi se vse države po lanskem srečanju v Parizu držale vseh zavez do leta 2100, bi bila takrat (po modelih Medvladnega odbora o podnebnih spremembah) globalna temperatura za 0,17°C nižja, kot če ne bi naredili ničesar. Po nekaterih spremenjenih zavezah pa bo učinek pariškega sporazuma za 0,048°C nižja temperatura leta 2030, kot če udeleženke ne bi naredile nič. To je, kot bi se premaknili za dobrih 7 m višje.
StandforRussia
07. 11. 2022 09.46
+14
Toliko bedakov na kupu,ne prinese nič dobrega.Spet neko novo represijo.