Tujina

Reševanje v Tasmaniji: proti odprtemu morju zaplavalo zadnjih 20 kitov

Hobart, 26. 09. 2020 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
6

Avstralski reševalci so potrdili, da so doslej rešili že 108 kitov, ki so nasedli na zahodni obali Tasmanije. Kot so sporočili, sedaj v okolici pristanišča Macquarie ni več nasedlih mrkih pliskavk. Vseeno pa je v najhujšem nasedanju kitov na obalah Avstralije poginilo kar 350 živali.

Zdaj je pozornost usmerjena na odstranjevanje mrtvih živali. "Zdaj si prizadevajo odstraniti trupla iz pristanišča. To bi lahko po naših predvidevanjih trajalo več dni in je odvisno od vetra, plime in drugih razmer," so sporočile oblasti.

"Zbiranje in odstranjevanje se izvaja s pomočjo akvakulturnih podjetij, katerih oprema in strokovno znanje v pristanišču sta bistvenega pomena za pravočasen in učinkovit rezultat," pa je pojasnil Rob Buck, direktor avstralske javne agencije za prostoživeče živali. Lokalne prebivalce so pozvali, naj se, medtem ko odstranjevanje poteka, ne zadržujejo na območju.

Reševanje kitov v Tasmaniji je trajalo več dni.
Reševanje kitov v Tasmaniji je trajalo več dni. FOTO: AP

Biolog dr. Kris Carlyon je povedal, da so z rešitvijo 108 živali opravili fantastično delo. "Včeraj nam je na odprto morje uspelo usmeriti 20 kitov," je potrdil Carlyon.

Zakaj so kiti prišli na obalo, še vedno ni znano. Najpogosteje sicer nasedajo prav mrke pliskavke, za katere je značilna tesna medsebojna povezanost. Gre za največje nasedanje kitov doslej. Tudi tokratni pogin mrkih pliskavk velja za rekordnega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mravljicaa
26. 09. 2020 20.45
+1
trabakula
26. 09. 2020 20.39
+6
hvala za dobro opravljeno pomoč reševalcev, upajmo, da se živali ne bodo v kratkem spet obrnile proti obali, tako obnašanje je kar pogosto pri teh kitih
anakondabox
26. 09. 2020 18.14
+11
Živali, ljudje in vse stvarstvo smo neločljivo povezani. Ko se rešujejo živali, moramo hkrati opolnomočiti človeštvo. Znova bom zapisala geslo, ki naj se kot spirala vtisne v celični spomin: "Pusti drugemu biti drug in drugačen od tebe." To pomeni toleranco. In toleranca je tudi odpuščanje. Odpustiti ne pomeni pozabiti; pač pa ljubiti. Ljubiti ne zmorem. Preveč zla se je zgrnilo nadme v tej, na oko, prelepi deželici. Tisti, ki ste (še) sposobni, poskusite imeti radi vse okoli sebe. Kapital ne bo odrešil sveta, le ljubezen ga lahko. Pomagajte, da se leta uresniči. #vse se da, če je v tolmunu srca
ivan res grozni
26. 09. 2020 17.45
-16
Vsaj nekaj. Ljudem se smilijo kiti, če sem jim že ne begunci.
goveja župca
26. 09. 2020 16.35
+17
Koncno nekaj soncnih novic napram nasi temacno-motni kloaki, kjer vlada samo se gnus in gravz. Pfuj.
Neutrino
26. 09. 2020 16.30
-3
Bodo morali pohiteti, sicer bo kite razneslo. Kako to izgleda se vidi na tubu