Tujina

Revizorji EU: Frontex svojih dolžnosti ne opravlja uspešno

Bruselj, 07. 06. 2021 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
7

Evropsko računsko sodišče v posebnem poročilu ugotavlja, da Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex držav članic Evropske unije ne podpira zadovoljivo pri upravljanju zunanjih meja EU. Revizorji ocenjujejo, da Frontex ne zagotavlja dovolj podpore za boj proti nezakonitemu priseljevanju in čezmejnim kaznivim dejanjem.

Član sodišča Leo Brincat, pristojen za poročilo, je izpostavil, da so naloge Frontexa na zunanjih mejah Evropske unije bistvene za boj proti čezmejnemu kriminalu in nezakonitim migracijam, da pa te dolžnosti ne opravlja uspešno. "To je še posebej zaskrbljujoče zdaj, ko Frontex dobiva dodatne odgovornosti," je dejal. "Mislim, da je največja težava v tem, da je Frontex odgriznil več, kot lahko prežveči. Prehitro so šli skozi številne spremembe in zdaj za to plačujejo," je še dejal po poročanju Euronewsa.

Frontex so ustanovili leta 2004, da bi skupaj z nacionalnimi organi obravnaval mejne težave Evropske unije, kot so terorizem, nezakonita trgovina in tihotapljenje migrantov. Mandat agencije se je postopoma širil, ob tem pa se je večal tudi njen proračun – z 19 milijonov evrov v letU 2006 na 460 milijonov evrov lani.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex
Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex FOTO: Shutterstock

Leta 2016 je agencija dobila jasen mandat podpiranja držav članic v boju proti nezakonitim migracijam in čezmejnim kaznivim dejanjem. Vendar so revizorji odkrili vrzeli in nedoslednosti v okviru za izmenjavo informacij, zaradi česar je slabša zmogljivost Frontexa in držav članic za spremljanje zunanjih meja in odzivanje. Poleg tega dejavnosti analize tveganja in ocene ranljivosti ne temeljijo vedno na popolnih in kakovostnih podatkih. Skupne operacije v okviru boja proti čezmejnim kaznivim dejanjem v vsakodnevnih dejavnostih Frontexa pa še niso dovolj razvite.

Frontex ne poroča o svoji učinkovitosti in stroških

Revizorji Evropske unije opozarjajo tudi na to, da Frontex ne poroča o svoji učinkovitosti in stroških. Čeprav obsežno poroča o svojih dejavnostih, redko analizira smotrnost ali učinke svojih dejavnosti in ne zagotavlja informacij o dejanskih stroških svojih skupnih operacij. Ugotovili so še, da je bila zadnja zunanja ocena Frontexa objavljena julija 2015. Poleg tega nova uredba, ki se uporablja za delo Frontexa, leta 2019 ni bila sprejeta na podlagi predhodne ocene. Kljub temu je bila s to uredbo uvedena bistvena preusmeritev dejavnosti Frontexa, ki nima več zgolj podporne in koordinacijske funkcije, temveč je postal operativna služba.

Zadnja zunanja ocena Frontexa je objavljena julija 2015
Zadnja zunanja ocena Frontexa je objavljena julija 2015 FOTO: AP

Frontex bo imel za izpolnitev svojega novega mandata do leta 2027 na voljo do 10.000 operativnih uslužbencev, medtem ko jih je leta 2019 imel 750. Vendar ni jasno, ali bodo ti uslužbenci lahko delovali, kot je bilo predvideno, menijo revizorji. Letni proračun naj bi do leta 2027 znašal 900 milijonov evrov, kar pomeni, kar bo skoraj potrojilo proračun za leto 2019. Revizorji opozarjajo, da je bil ta znesek določen brez kakršne koli ocene, kaj bo Frontex potreboval za izvajanje svojega novega mandata, in brez kakršne koli ocene učinka na države članice. Zaradi vsega tega in zato, ker se Frontex še ni prilagodil zahtevam svojega mandata iz leta 2016, revizorji menijo, da še ni pripravljen na uspešno izvajanje svojega mandata iz leta 2019.

Evropsko računsko sodišče svoja posebna poročila predstavlja Evropskemu parlamentu in Svetu EU ter drugim zainteresiranim stranem, kot so nacionalni parlamenti, deležniki v gospodarstvu in predstavniki civilne družbe. Velika večina priporočil, ki jih sodišče izreče v svojih poročilih, se izvede, so še sporočili.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
08. 06. 2021 11.40
Novička, zaradi katere sem bil BLOKIRAN ZA TRI DNI, se še pa kar valja po tem portalu. Pred meseci sem namreč zapisal, TOČNO TO, da Fronteks svoje naloge NE OPRAVLJA. Žre le denar.
Dbist
08. 06. 2021 11.12
+2
Ja madona, tale Fronteks dela pa tako, kot da bi ga vodil ivanček. Igre mrez meja in denar brez omejitev. Marija k meni!
Rde?a barva
07. 06. 2021 20.21
-3
Naj pustijo begunce pri miru.
FaTa Albanka
07. 06. 2021 20.05
+5
ma nemoj , je bla potrebna revizija za to kar je celi Eu jasno
MucaNeGrize
07. 06. 2021 19.51
-3
Ni problema ...janševiki sovražijo računska sodišča zato bo tudi tega pacient twito - skrivač ...ukinil .... leo brincat ima itak " mizerno " plačo 360 .000 evrov letno...iz proračunov držav članic seveda...
MucaNeGrize
07. 06. 2021 19.52
-1
lanskih 460 milijonov evrov za frontex je še manj pomembnih ...pacient twito - skrivač bo vse ukinil z odlokom
patogen
07. 06. 2021 19.39
+7
Tčno tako. Frontex je servs za sprejem migrantov.