Tujina

Ogorčene ženske: ubija Irance, Putinu pošilja drone, EU pa nič

Davos, 17. 01. 2023 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
2

Iranski režim je bil v zadnjih mesecih tarča številnih protestov, zlasti potem ko je moralna policija aretirala 22-letno Mahso Amini, ki je v priporu umrla. Od takrat je bilo v protestih ljudstva, ki zahteva konec desetletja trajajoče avtoritarne vladavine, ubitih več sto ljudi. Na WEF v Davosu so o razmerah v državi spregovorile tri aktivistke.

"Naj bom povsem jasna. Beseda varnost je luksuz za tiste, ki si upajo govoriti proti Islamski republiki Iran," je dejala novinarka in aktivistka iz ameriške agencije za globalne medije Masih Alinejad.

Dodala je, da nihče v Iranu ne bo varen, dokler bo na oblasti ta režim. "Moje orožje je moj glas, družbeni mediji. Moj zločin pa je, da dajem glas tistemu, ki glasa nima, kot je Mahsa. Jaz sem nočna mora tega režima." 

Rima Maktabi, Tirana Hassan, Nazanin Boniadi, Masih Alinejad
Rima Maktabi, Tirana Hassan, Nazanin Boniadi, Masih Alinejad FOTO: Youtube

 Ti protesti imajo povsem novo protestno noto, pozivajo ženske, da se uprejo patriarhalnemu sistemu in pokažejo svoj obraz. "Od arabske pomladi, ki je bila iskra revolucije, so v protestih predvsem pobijali moške. Zdaj pobijajo ženske. Motor tega protesta so ženske. V mirnih protestih so si slekle naglavne rute, si ostrigle lase, kljub velikemu tveganju, da bodo prijete, posiljene, zaprte, pretepene in na koncu ubite," je dejala igralka in aktivistka za človekove pravice Nazanin Boniadi. Po njenem mnenju je pogum žensk nalezljiv, iranskim ženskam je uspelo nemogoče. Zdaj se iranski moški skupaj z ženskami zavzemajo za demokracijo, razumevanje pravic LGBTQ+, enakopravnost spolov, etnične manjšine, verske pravice ... Boniadijeva je to označila za prodemokratično gibanje.

Sprožilka protestov je bila Mahsa Amini. Vendar so ženske pravice v Iranu okrnjene že več kot 40 let, ta režim pa jim še zmanjšuje temeljne pravice, pa naj gre za pravila oblačenja ali kaj drugega, je poudarila vršilka dolžnosti izvršne direktorice pri Human Rights Watch, Tirana Hassan. "Zatiranje traja predolgo, Mahsa je bila aretirana, ker je nepravilno nosila hidžab. Ta trenutek pa ni le zaradi Mahse, temveč zaradi vseh žensk," je poudarila. Kot je dejala, so ta trenutek vodile ženske in dekleta, vendar se je to obrnilo v povsem ljudsko gibanje. Pozvala je mednarodno skupnost, naj podpre protestnike, ki so pripravljeni tvegati vse, da bi se slišal njihov glas.

"Ženske so postale bolj neustrašne, moški bolj podporni. Bolj ko iranski režim pobija, bolj so ljudje odločni," je pojasnila Alinejadova. "Gre za režim spolnega apartheida."

"Povejte mi, če bi vam rekli, da se od sedmega leta naprej ne morete več izobraževati, da ne morete plesati in dobiti potnega lista brez dovoljenja očeta, da ne morete potovati v tujino ali voziti kolesa, da ne morete na stadion in peti samo zato, ker ste ženska, kaj bi naredili?" je ostro spraševala Alinejadova. Pozvala je vse ženske in moške, naj ne obračajo hrbta iranskim protestnikom.

Vse tri aktivistke so pozvale mednarodno skupnost k večji podpori, ki je, kot pravijo, ni dovolj. Hassanova je omenila, da meni, da so politični voditelji pripravljeni izraziti podporo protestnikom, vse dokler se kamere ne obrnejo stran. Omenila je odziv na Ukrajino, ko se je tam začela vojna in kaj se lahko zgodi, če se ljudje zoperstavijo močnemu režimu, ampak le če se mednarodna skupnost združi. "Pričakujemo enako v Iranu."

Protesti v Iranu
Protesti v Iranu FOTO: Profimedia

 "Že štiri mesece ni nobena od držav Evropske unije, ki so trdile, da jih skrbi za pravice žensk v Iranu, sankcionirala Alija Hameneja, ki je glavni morilec. On je tisti, ki ukaže ubijanje Irancev, on je tisti, ki Vladimirju Putinu pošilja brezpilotna letala," je pojasnila Alinejadeva.

Pojasnila je tri zahteve iranskih žensk. Prvič, da bi se v Afganistanu organiziral protest za njihove pravice, drugič, da se voditelji držav skupine G7 zberejo in odpokličejo svojega veleposlanika iz Irana ter izženejo iranske diplomate in tretjič, da enako storijo države Evropske unije.

Vse tri govornice so močno pritisnile na mednarodno skupnost ter zahtevale odziv in pozvale na večjo podporo, ki je do zdaj še ni. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korintos11
18. 01. 2023 09.03
+2
EU sedaj nima časa, so v Davosu, fajn bejbe so tam in tarifa ni prehuda, itak država plača.