Tujina

Reynders glede evropskih delegiranih tožilcev pisal slovenskemu ministru

Bruselj, 24. 06. 2021 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je znova izrazil zaskrbljenost, ker Sloveniji še ni uspelo imenovati dveh delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva (EPPO). Kot je dejal, je glede tega danes že pisal novemu ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču ter izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila.

Da bi izpolnilo svojo glavno nalogo, potrebuje evropsko javno tožilstvo evropske delegirane tožilce v vseh državah članicah, ki sodelujejo pri EPPO. Na žalost nekatere sodelujoče države članice zamujajo z imenovanjem svojih delegiranih tožilcev ali nekaterih od njih, je v Evropskem parlamentu v Bruslju dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Didier Reynders
Didier Reynders FOTO: AP

Evropska komisija obžaluje, da je evropsko javno tožilstvo moralo začeti delo brez delegiranih tožilcev iz dveh članic, Finske in Slovenije, je povedal komisar in izrazil zadovoljstvo, da je bil s Finsko medtem dosežen dogovor.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost, ker Sloveniji še ni uspelo imenovati dveh evropskih delegiranih tožilcev, kar vzbuja pomisleke, da nacionalni postopek ni bil ustrezno izpeljan. Kot je dejal, pozorno spremljajo razmere v Sloveniji. Sam je že stopil v stik z novim ministrom za pravosodje in izrazil svoje pomisleke. "Prav danes sem novemu ministru poslal pismo, v katerem sem izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila," je dejal Reynders.

"Jasno je eno: postopki za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev morajo biti popolnoma pregledni. Zaradi tega sem zahteval dodatne informacije glede odločitve slovenske vlade o razveljavitvi prejšnjega postopka in sedaj čakam na odgovor slovenskih oblasti," je pojasnil v svojem nastopu v okviru razprave, posvečene imenovanju evropskih delegiranih tožilcev za polno delovanje EPPO.

V skladu z uredbo o EPPO je vsaka sodelujoča država članica dolžna imenovati število delegiranih tožilcev, o katerem se je dogovorila z evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi. "Naj vas pomirim, da bo komisija sprejela vse ustrezne ukrepe, da zagotovi, da bodo vsi delegirani tožilci čim prej imenovani."

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom Unije. Od 22 sodelujočih držav do 1. junija, ko je evropsko tožilstvo začelo delovati, ob Finski tega ni storila le še Slovenija. Slednja je medtem z EPPO že dosegla dogovor o imenovanju svojih tožilcev. Slovenska vlada pa se je konec maja odločila za razveljavitev razpisa in pripravo novega.

Evropski poslanci zaskrbljeni nad potezami slovenske vlade glede delegiranih tožilcev

Med poslanci v Evropskem parlamentu je bilo slišati precej zaskrbljujoče pozive in opozorila zaradi razveljavitve postopka imenovanja dveh delegiranih tožilcev in zaradi poskusa vmešavanja vlade Janeza Janše v neodvisno sodstvo v času, ko Slovenija prevzema predsedovanje Svetu EU. Po besedah slovenskega poslanca Klemna Grošlja (Renew/LMŠ) je neimenovanje slovenskih delegiranih tožilcev še ena v vrsti spornih odločitev Janševe vlade, s katero se po njegovih besedah ne samo ruši vladavina prava, ampak gre za poskus, da se oteži, če že ne onemogoči, delovanje tega za evropski sistem vladavine prava pomembnega organa.

"Ali je vlada Janeza Janše to storila zaradi notranjepolitičnih ideoloških razlogov, osebnih zamer predsednika vlade do obeh kandidatov, ki sta preiskovala tudi njegova sporna dejanja, ali pa zaradi plačevanja dolgov oziroma zaradi uslug ideološkim zaveznikom na Madžarskem, niti ni pomembno. Pomembno je, da je bil s tem dejanjem in predvsem z načinom, kako je bilo to storjeno, dan nov udarec vladavini prava v Sloveniji, in to prav na predvečer predsedovanja Svetu EU," je opozoril Grošelj. "V skupini pa na žalost še vedno ni dveh delegiranih tožilcev iz Slovenije, saj je slovenska vlada razveljavila že zaključen razpis," je pred razpravo Evropskega parlamenta o nujnosti po zaključku postopka imenovanj za polno delovanje EU javnega tožilstva poudarila Tanja Fajon (S&D/SD).

Evropski poslanci zaskrbljeni nad potezami slovenske vlade glede delegiranih tožilcev.
Evropski poslanci zaskrbljeni nad potezami slovenske vlade glede delegiranih tožilcev. FOTO: Shutterstock

"To je skrb vzbujajoče. Slovenija z neimenovanjem tik pred predsedovanjem Svetu EU v Bruselj pošilja zelo slabo sporočilo. Vlada z razveljavitvijo razpisa neposredno krši pravni red Evropske unije in ogroža učinkovit pregon korupcije in proračunskih goljufij. In še več, s političnim poseganjem v že zaključene postopke ogroža neodvisnost pravosodja. Zato sta bila zgovorna tudi odstop ministrice za pravosodje ter pomenljiv molk novega ministra. Gre za še eno nestrokovno in nesprejemljivo potezo vlade Janeza Janše," je dodala Fajonova. 

Daniel Freund iz Zelenih je prepričan, da premier Janša zlorablja svoj položaj, da bi preprečil evropskemu javnemu tožilstvu delovanje v Sloveniji. "Tega ne počne zato, ker je bilo nekaj narobe s postopkom imenovanja ali z obema kandidatoma, ampak iz osebnega maščevanja," je dejal Freund in pri tem omenil, da je eden od kandidatov za tožilca v preteklosti preiskoval Janšo. Slovenski premier sledi stopinjam madžarskega premierja Viktorja Orbana in napada neodvisnost sodstva, in to le nekaj dni, preden bo Slovenija prevzela predsedovanje EU, je opozoril.

Tudi Ramona Strugariu (Renew) je spomnila, da bo Slovenija v enem tednu prevzela predsedovanje EU. Opozorila je, da brez imenovanja delegiranih tožilcev EPPO ne more v celoti preiskovati goljufij v Sloveniji. Slovenskega premierja in pristojne oblasti je pozvala, naj dokončajo postopek imenovanja, v nasprotnem primeru da bi morala komisija sprožiti postopek ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje.

"Slovenija z neimenovanjem tik pred predsedovanjem Svetu EU v Bruselj pošilja zelo slabo sporočilo. Vlada z razveljavitvijo razpisa neposredno krši pravni red EU in ogroža učinkovit pregon korupcije in proračunskih goljufij," pa je pred razpravo glede nujnosti zaključka postopka imenovanj za polno delovanje EPPO poudarila Tanja Fajon (S&D/SD).

Poslanec Milan Zver (EPP/SDS) pa je zagovarjal poteze slovenske vlade. "Resnica je, da izbor kandidatov v Sloveniji še ni zaključen, ker je bilo ugotovljeno, da je v izbirnem postopku prišlo do nekaterih nepravilnosti, zaradi katerih je bil prvotni izbor razveljavljen," je glede postopka izbire delegiranih tožilcev v Sloveniji pojasnil Zver. Ob tem je zatrdil, da je Slovenija zavezana sodelovanju v EPPO in izrazil prepričanje, da bo postopek izbire kandidatov izpeljala v najkrajšem možnem času. Zavrnil je tudi "insinuacije in obtožbe" poslanca Grošlja in njegovih kolegov, ki jih razume kot pritisk na neodvisnost izbirnega postopka.

Predsednik odbora za državljanske svoboščine LIBE Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D) je izrazil zaskrbljenost zaradi razveljavitve postopka v Sloveniji, ki bo kmalu prevzela predsedovanje EU. To je treba čim prej razrešiti, da bo EPPO lahko polno deloval in bo mogoče razširiti njegove pristojnosti še na druga kazniva dejanja. Andrzej Halicki (EPP) pa je menil, da bi bilo dobro, da bi vse države članice sodelovale pri EPPO.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
24. 06. 2021 19.24
+7
Končno se državnih proslav ne bojo več udeleževali stari udbopartijci, kot sta Milan in Danilo, saj tja ne sodita.
havli1234
24. 06. 2021 20.50
-1
Drugo leto se spet ne bo udeležil tvo beli. In to ve.
Petur
24. 06. 2021 19.05
-5
vsak tozilec bo vsekakoor primoran zaceti pakirati vladno druscino,zatto janez ne najde drugacnega,ki bi zapravil poklic zaradi politikantov v propadanju!
papi1
24. 06. 2021 18.42
+8
Cela Evropa je zaskrbljena, ker ena majhna SLO še ni dala dveh tožilcev. A vi to resno? Zaskrbljeni so samo tile uradniki, ki še ne morejo začeti vleči mastnih plač. Eto, to je ta huda zaskrbljenost.
džonborno
24. 06. 2021 18.25
+5
Naš pa Madžarski sta kot dva osnovnošolca ki tekmujeta, kdo bo učiteljici naredil več pimdarij ker bo večji frajer in bolj zanimiv za Uršule.
Rudar
24. 06. 2021 18.26
+1
džonborno
24. 06. 2021 18.24
+0
Naš pa Madžarski sta kot dva osnovnošolca ki tekmujeta, kdo bo učiteljici naredil več piz...ij ker bo večji frajer in bolj zanimiv za Uršule.
kiropraktik
24. 06. 2021 18.05
-1
Komisar naj raje vpraša evropske "tožilce" zakaj so izgubili tožbo z Astra Zeneko!
big_foot
24. 06. 2021 17.46
+6
Zakaj pa dikaučiča sprašuje? Itak je samo marioneta in repetitor pacienta.
bozohr
24. 06. 2021 17.34
+7
Dikaučič čaka sedaj na odgovor, ki ga bo pripravil gremlinov kabinet.Nato ga bo javnosti prebral, ker se dga na izust ni sposoben naučiti.
Rudolf Maister
24. 06. 2021 17.00
-11
Levouhi zombiji ,uspešno odpadajo ,Janez kar tako naprej Slovenija je s tabo.
bozohr
24. 06. 2021 17.31
+10
V sanjah noriških morda, v resnici pa je neverjetno osamljen in osovražen...
havli1234
24. 06. 2021 20.52
Rudolf,ne se smešit. 20% vas je belčkov.
borjac
24. 06. 2021 16.47
+16
Nedvomno bo novi minister Dikaučič , oziroma pravi minister v senci Erbežnik, poslal v Bruselj dva tožilca, ki bosta ščitila hrbet Janši ob načrtovani kraji EU denarja, kajti za to se gre, da lahko Janša z svojimi zavezniki mirno pokrade za 2 milijardi evrov EU nepovratnih sredstev, no če imajo v EU jajca in resničen interes zaščititi pravno državo, bi moral evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, zavrniti, ta dva nova Janševa tožilca zaradi suma pristranskosti, v korist Janše seveda, ne pa pisati neka pisma, brez veze.
malaraja
24. 06. 2021 16.49
+11
Ne sme izbrati drugih. Protizakonito je. Poslat mora ta dva, drugih v Bruslju ne bodo sprejeli.
biggbrader
24. 06. 2021 19.26
+3
Apoteka
24. 06. 2021 16.47
+14
Janšarija in kamarilo je na zadnjih volitvah volilo 13% volilnih upravičencev,toliko o legitimnosti.
biggbrader
24. 06. 2021 19.26
+2
sinhron
24. 06. 2021 16.42
+12
! Ve se , da je zaradi osebnih zamer ker sta ga že preiskovala , do delegiranih EU tožilcev edini krivec predsednik vlade Janša , da ta izbrana tožilca še ne delujeta v tožilskem svetu EU , drugi vidik tega je , da niso izbrani tožilci , ki so lojalni SDS , ki bi dovoljevali koruptivna dejanja te vlade in njenega predsednika . Vso to izmikanje Janše in vlade za imenovanje teh tožilcev je protiustavno in proti zakonito ! Tudi novi minister za pravosodje tu ne bo storil nič takega , kar ne bo dovolil Janša , ker njega že ne bodo več preiskovali , dokler bo on na vladi , še najmanj iz EU . Razmisliti bi morali v EU in hitro ukrepati , ter preprečiti Janši da vodi svet EU .
malaraja
24. 06. 2021 16.35
+13
Kaj je kopriva, ki ji 100 krat napišeš, da imata oba Tožilca certifikat iz angleščine in izpolnjujeta VSE pogoje? Ista kopriva z istim nickom 101 nalepi, da ne znata angleško? Predlagam, da janševe koprive povišamo v mersko enoto za slaboumnost. ! kopriva je huda prizadetost.
Apoteka
24. 06. 2021 16.24
+11
Ta ne dviguje pošte.
Jst !
24. 06. 2021 16.06
-16
Odgovor je prav enostaven, komedijantov kader iz "ex KUL a " ni bil primeren.
havli1234
24. 06. 2021 20.54
+0
Jst, torej hočete vi posegati v sodstvo. Mja, to je počel tudi Hitler.
ho?emVšolo
24. 06. 2021 15.51
+13
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders naslavlja vprašanje na našega ministra, ki sam po osnovnošolsko izigrava zakone, torej mu je naslavljeno vprašanje višja matematika.
ho?emVšolo
24. 06. 2021 15.48
+21
Slovenski minister še slovenskega jezika ne obvlada, kaj šele angleščino. Se pa minister spozna na izigravanje zakonov, ko zadolženo podjetje prepiše na brezdomca, ki nima premoženja.
jodr
24. 06. 2021 16.26
-11
Tudi predlagana tožilca baje ne znata angleško.
malaraja
24. 06. 2021 16.31
+8
Kopriva je seveda že vsaj 100 krat slišala, da imata olična C1 in C2 certifikata (če bi JJ imel kaj takega, bi se manj sramotil) in seveda kopriva po naročilu laže in nabija naprej. Kako prozorno je trolanje kopriv. Ne piše, kar misli in kar prebere. Piše, kar mora. Mogoče pa kdo nasede. Kakšne zgube! C! in C" KOPRIVA! Ti si kaj takega ne moreš niti predstavljati! Tekoče bereta in govorita, bo zdaj šlo???
Castrum
24. 06. 2021 15.38
-9
"Zahteval pojasnila?"... Seveda to ni res, da bi EU birokrat zahteval pojasnila, ker to pač ni Balkan. V spoštljivem svetu EU birokracije, se prosi za pojasnila, ne pa zahteva!..... Je pa res, da je članek mnogo bolj pompozen, če se tako napiše!
Brakedirt
24. 06. 2021 15.43
+8
komunajzli ste navajeni migati samo na ukaz, na prosnje ne reagirate.
Castrum
24. 06. 2021 15.44
-12
Ma to je prezahtevno področje zate, .....pusti na miru to.....
Brakedirt
24. 06. 2021 15.46
+13
vec od pingota in prepisovanja itak nisi sposoben, zato se hoces izvleci pac na tak nacin.
Castrum
24. 06. 2021 15.48
-6
Aleks 85
24. 06. 2021 15.35
+12
Janše se moramo rešiti pred jesenijo drugače smo v občinah
Brdavssar
24. 06. 2021 15.32
+15
..treba je preganjat te falote iz nesposobne vlade, da jim vsaj nekdo iz EU malce piha pod obrvi....nesposobneži