Tujina

Rezultati analize morske vode po izpustu iz Fukušime v varnih mejah

Tokio, 25. 08. 2023 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravitelj poškodovane jedrske elektrarne Fukušima je po izpustu hladilne vode v ocean odvzel vzorce morske vode in opravil analize. Te so pokazale, da je vrednost enaka izračunani koncentraciji in je nižja od 1500 bekerelov na liter, kar je operativna meja. Za primerjavo, po določilih Svetovne zdravstvene organizacije je meja za pitno vodo 10.000 bekerelov na liter.

Stopnja radioaktivnosti v vzorcih morske vode, ki so bili odvzeti po četrtkovem izpustu hladilne vode iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima v Tihi ocean, je v varnih mejah, je danes sporočil upravitelj elektrarne Tepco. Vzorce na enajstih lokacijah je danes vzelo tudi japonsko ministrstvo za okolje, rezultate pa bo objavilo v nedeljo.

"Potrdili smo, da je analizirana vrednost enaka izračunani koncentraciji in je nižja od 1500 bekerelov na liter," je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Tepca Keisuke Macuo in dodal, da bodo v naslednjem mesecu vsak dan izvajali podobne analize.

Testiranje morske vode, v katero je bila izupuščena hladilna voda iz Fukušime.
Testiranje morske vode, v katero je bila izupuščena hladilna voda iz Fukušime. FOTO: AP

Strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so že ta teden vzeli vzorce iz vode, pripravljene za izpust. "Neodvisna analiza na kraju samem je potrdila, da je koncentracija tritija, radioaktivnega izotopa vodika, v vodi, ki se izpušča, daleč pod operativno mejo 1500 bekerelov na liter," je v četrtek sporočila IAEA.

Ta meja je 40-krat nižja od japonskega nacionalnega standarda za vsebnost tritija v vodi, ki je sicer tudi v skladu z mednarodnim standardom in znaša 60.000 bekerelov na liter. Prav tako je približno sedemkrat nižja od meje, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija določila za pitno vodo, ki znaša 10.000 bekerelov na liter.

Poškodovana jedrska elektrarna Fukušima.
Poškodovana jedrska elektrarna Fukušima. FOTO: AP

Japonsko ministrstvo za okolje je medtem sporočilo, da so danes vzeli vzorce vode na enajstih različnih krajih in da bodo rezultate analize objavili v nedeljo. "Z vsakodnevno zelo pregledno objavo teh podatkov bomo dokazali, da naši ukrepi temeljijo na znanstvenih dokazih," je pojasnil minister za trgovino in industrijo Jasutoši Nišimura.

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta povzročila okoli 18.000 smrtnih žrtev, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo. Od takrat je Tepco zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki je prodrl vanje.

Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, so sedaj začeli to vodo izpuščati v ocean. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let. Tepco pa bo do marca 2024 izvedel štiri izpuste vode, pri čemer bo prvi trajal približno 17 dni.

Kitajska je korak že obsodila in začasno prepovedala uvoz japonske morske hrane. Nišimura pa je danes Kitajsko, ki je največji japonski trg za morsko hrano, pozval, naj prepoved prekliče.

Poleg Kitajske so izpust vode kritizirale tudi nekatere njene zaveznice na Pacifiku. Predsednik vlade Salomonovih otokov Manasseh Sogavare je ostro obsodil odločitev Japonske in dodal, da bo "vplivala na naše ljudi, ocean, gospodarstvo in preživetje". Podobno sporočilo je bilo danes slišati tudi na protestih v fidžijski prestolnici Suva, ki se jih je udeležilo več sto ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
25. 08. 2023 13.35
Kje vse so sodi , ki Zdrzijo 100let.so rekli eni.teh 100let bo v kratkem Tu.
flojdi
25. 08. 2023 13.31
.morje je pretoplo prezapackano ze brez te zdravilne vodice./le koliko koral se je ?..oddajajo kisik..menda. .ko jih ne bo vec..in ko ne bo dovolj dreves..bo kisik delal kdo?
Kazimir Plemeniti
25. 08. 2023 12.55
+4
Zaupajmo stroki😂😂😂?
gz9999
25. 08. 2023 13.18
+0
flojdi
25. 08. 2023 15.53
.stroke so jako jake..marne./danes je menda dan lepih Netopirčkov.(gdo si zmisljuje te dneve..) .torej eni strokovnjaki veselo spricajo komarje..eni jih iz laboratorijev spustiijo tawznte neplodnih samckov....obstajajo pa netopircki.ogrozeni so celo.ampak ..lahko pojedo v eni sami noči 1000 komarjev. /mislim da strokovnjaki znajo vecinoma samo strokovno Podirati.(posplosena ugotovitev.moja.)
Tom-Tom
25. 08. 2023 12.31
+9
Po teh podatkih izgleda čistejša, kot naša, ki jo pijemo. Slovenski trgovci se že zanimajo za odkup.
Slavko BabIč
25. 08. 2023 12.15
+8
Kitajska že prepovela uvoz celotne morske hrane iz Japonske! hinavci
flojdi
25. 08. 2023 13.33
.cudno.ker kolikor vem obstajajo morski tokovi.ce s kitajske priplavajo plasticne racke do merike..bo tudi tale voda. Bo dovolj razredcena"..ali ne..
JApajaDAja
25. 08. 2023 12.12
+10
čez nekaj dni bo objava, da se priporoča kot zdravilna -za pitje in kopeli :-)