Tujina

Rodila se je s pol srca, zdaj povila dvojčka

Rim, 14. 02. 2024 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Italije prihaja izjemna zgodba s srečnim koncem. 36-letnica z resno prirojeno srčno napako – rodila se je namreč le s polovico srca – je sedaj tudi sama postala mama. V porodnišnici je rodila dvojčka, dečka in deklico. To je sicer šele četrti tovrstni primer na svetu in prvi pri naših zahodnih sosedih.

"Vedela sem, da je nosečnost, ker imam le pol srca, veliko tveganje, vendar sem si resnično želela postati mama. Rojstvo dvojčkov pa je bilo nepopisno čustveno," je po porodu dejala novopečena mamica, ki je s pomočjo specialistov pediatrične bolnišnice Bambino Gesù in bolnišnice Gemelli rodila v Rimu.

Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, se tako 36-letnica kot njena otroka počutijo dobro. Deklica in deček sta težka 1,4 kilograma, na svet pa sta s pomočjo carskega reza prišla v 34. tednu nosečnosti, le nekaj dni pred predvidenim rokom. Z otrokoma pa so se lahko po le 10 dneh hospitalizacije že odpravili v domačo nego, so povedali v bolnišnici Bambino Gesù.

Italijanka s pol srca je rodila dvojčka.
Italijanka s pol srca je rodila dvojčka. FOTO: Pediatrična bolnišnica Bambino Gesù

36-letnica se je sicer rodila s srcem brez desnega prekata oz. dela srčne mišice, ki potiska kri proti pljučem. Gre za resno prirojeno srčno napako, ki v prvih letih življenja običajno zahteva vrsto korektivnih posegov. V konkretnem primeru je bila sicer Italijanka operirana le enkrat, pri štirih letih. Takrat so ji med operacijo izgradili alternativen cirkulacijski sistem oz. Fontanovo cirkulacijo, ki kri iz spodnje votle vene prenaša neposredno v pljuča, ne da bi ta potovala skozi srce.

To je sicer šele četrti primer na svetu, ko je mama z enoprekatnim srcem in Fontanovo cirkulacijo rodila dvojčka, v Italiji pa je celo prvi. Tekom nosečnosti je morala biti sicer Italijanka pod strogim zdravniškim nadzorom, so sporočili iz bolnišnice.

Pri tako kompleksnih prirojenih srčnih boleznih namreč nosečnost celoten organizem izpostavlja večjemu stresu in tveganjem: poveča se volumen krvi in srčna aktivnost, lahko trpijo organi, kot so jetra, ledvice in črevesje. A če ni drugih zapletov, je po navedbah mednarodnih protokolov mogoče stopiti tudi na pot materinstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sonček.
14. 02. 2024 15.19
+5