Tujina

Rojstnodnevno darilo ubilo pomočnika poveljnika ukrajinskega vojske

Kijev, 07. 11. 2023 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

39-letni pomočnik vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske je domov odnesel darilo, ki ga je prejel od kolega, v njem pa se je skrivalo grozovito presenečenje. Škatla je bila namreč polna granat, eno pa je njegov 13-letni sin vzel iz škatle in jo pomotoma sprožil. Njegov oče je pri tem umrl, otrok pa je težje poškodovan.

Major Genadij Častjakov, pomočnik vrhovnega poveljnika ukrajinskega oboroženih sil Valerija Zalužnega, je prejel rojstnodnevno darilo, ampak pri odprtju stvari niso potekale, kot bi morale, poroča CNN.

Njegov 13-letni sin je prvi odprl darilo, noter pa je bilo več granat "zahodnega modela", je na Telegramu zapisal ukrajinski notranji minister Igor Klimenko. Njegov sin, ki na žalost ni vedel, s čim ima opravka, je eno od granat izvlekel in se z njo začel igrati. Častjakov je nato sinu vzel granato iz rok, vendar se je v tistem trenutku sprožila in eksplodirala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Častjakov je bil na licu mesta mrtev, njegov sin pa težje poškodovan in se trenutno nahaja v bolnišnici. Policija je pozneje na njegovem domu našla še pet neeksplodiranih granat, identificirali pa so tudi že "kolega", ki mu je darilo izročil in med preiskavo njegove pisarne našli še dve granati. Sprožen je bil kazenski postopek, piše CNN, preiskava še poteka, je pa ukrajinsko notranje ministrstvo nato sporočilo, da naj bi šlo za nesrečo. "Glede na informacije, ki jih imamo zdaj, lahko rečemo, da je šlo za nesrečo, in sicer za malomarno ravnanje s strelivom," je dejala tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Mariana Reva.

Reva je dodala, da je sodelavec, ki je Častjakovu granate podaril, večkrat poudaril, da so to granate, a da pokojni teh besed žal ni vzel resno. Sicer pa se nekateri sprašujejo o uradnem vzroku smrti. Mnogi uradniki so namreč izrazili dvom in se sprašujejo, ali je bil to morda napad tudi na samega generala Zalužnega. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Od svojega pomočnika se je na Telegramu poslovil tudi Zalužni in napisal, da je "njegov tesen prijatelj umrl v tragičnih okoliščinah".

"Od začetka obsežne invazije je bil Genadij zanesljiv, saj je svoje življenje v celoti posvetil oboroženim silam Ukrajine in boju proti ruski agresiji," je še dodal Zalužni. Slednji se je sicer v zadnjih dneh znašel pod drobnogledom zaradi nasprotujočih si trditev z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Zalužni je namreč dejal, da vojna stagnira, da najverjetneje ne bo lepega in globokega preboja brez tehnološkega preskoka in da je vojna zašla v "pat položaj". Dodal je, da je konflikt vstopil v fazo "pozicijske vojne statičnega boja izčrpavanja".

Zelenski je sicer nemudoma ostro zanikal besede svojega vrhovnega vojaškega poveljnika ter poudaril, da vojna ni v nikakršnem "pat položaju".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou