Tujina

Romunija in Bolgarija z Avstrijo dosegli dogovor o delni pridružitvi schengnu

Bukarešta, 28. 12. 2023 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
6

Romunija in Bolgarija sta z Avstrijo dosegli dogovor, po katerem se bosta marca prihodnje leto pridružili schengenskemu območju prostega gibanja po morju in zraku, t. i. zračnemu schengnu, je sporočila romunska vlada.

Mejna kontrola na letališču
Mejna kontrola na letališču FOTO: Profimedia

"Po 13 letih se bo Romunija končno pridružila schengnu! O tem imamo politični dogovor," je na družbenem omrežju Facebook zapisal romunski premier Marcel Ciolacu.

Kot je v sredo sporočilo romunsko notranje ministrstvo, je predviden postopen pristop k schengenskemu območju. To pomeni, da bi Bolgarija in Romunija schengenski pravni red na svojih zračnih in morskih mejah uporabljali od marca 2024. Odpravo nadzora na kopenskih mejah naj bi obravnavali prihodnje leto.

Bolgarija in Romunija, ki sta članici EU od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v schengen. Evropska komisija je ocenila, da že od leta 2011 izpolnjujeta vse pogoje za vstop, a sta odločitev o tem blokirali Avstrija in Nizozemska.

Nazadnje je njun sprejem lani preprečil veto Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih migrantov po t. i. balkanski poti. Nizozemska pa je nasprotovala vstopu Bolgarije, a je 15. decembra letos sporočila, da je ta država izpolnila pogoje za vstop v schengensko območje z okrepitvijo varovanja svojih meja in boja proti nezakonitim migracijam.

Avstrija je predlog o t. i. zračnem schengnu predstavila v začetku decembra. Po njem bi kopenske meje Romunije in Bolgarije obdržale trenutni status in državi uradno ne bi bili članici območja schengna, bi pa odpravili ovire v letalskem prometu, kjer sedaj nastajajo zastoji zaradi preverjanja dokumentov. V zameno je Dunaj zahteval zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU.

Evropska komisija je to pozdravila kot napredek in poudarila, da je pripravljena zagotoviti zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU.

V območju schengna je 23 od 27 članic Evropske unije ter Švica, Norveška, Islandija in Liechtenstein.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
28. 12. 2023 09.43
+9
Ne verjamem v Šengen. Prestrašeni Avstrijci že leta patruljirajo na koncu karavanškega pedora, zakaj že? Pred par dnevi sem šel čez Fernetiče in tam je bilo 15 (petnajst!) policajev oz obmejnih delavcev v 3 različnih uniformah! So me ustavili, pregledali dokumente in avto. A to je Šengen? EU brez meja? Ne, to je farsa od šengena (namerno z malo začetnico).
March
28. 12. 2023 10.59
+3
Romuni so sklenili dogovor? Že tu vse pade.
pager
28. 12. 2023 09.26
+0
ah, ljubi avstrici in holanderji, poglejte si mal podatke koliko je migrantov prešlo slovenijo in koliko jih je prešlo bolgarijo in romunijo skupaj, pa vam bo takoj jasno da ima vaša kaprica o šengenu korenine nekje drugje ne pa v romuniji in bolgariji
kr en33
28. 12. 2023 09.20
+3
Najbolje, da kar avtobuse za Africane, Indijce in ostale migrante organizirajo... Ze Slovenija je sporna glede ilegalnih prehodov, dola pa tak.. eh... brezveze, vedno vecji bu tli smo menda..
N0EL
28. 12. 2023 08.55
+5
Šengen bi morali ukiniti, ne pa ga širiti!
Delavec_Slo
28. 12. 2023 08.47
+7
Cool in koga bodo vozli na tej liniji-že vem, pa vi tudi one na črko M!