Tujina

Rože, baloni, barbike, svečke: prebivalci Bora se poslavljajo od male Danke

Dunaj / Beograd, 04. 04. 2024 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S., M.P., N.V.
Komentarji
66

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dopoldan sporočil, da je policija prijela dve osebi, ki naj bi pogrešano Danko Ilić ubili. Srbski minister za notranje zadeve pa je kasneje povedal, da sta osumljenca v deklico trčila z vozilom, jo nato dala v vozilo in odpeljala. Nedolgo za tem naj bi ju ustavil oče malčice, ki ju je vprašal, ali sta videla njegovo hčer. "Odgovorila sta mu, da ne," je povedal minister. Srbska žandarmerija preiskuje kraj, iz katerega prihaja eden od osumljencev. Njenega trupla še niso našli, prebivalci kraja Bor pa so se zvečer zbral v središču mesta ter se s svečami in rožami poslovili od male deklice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Danki v spomin prižigajo sveče
    03:16
    Iz 24UR: Danki v spomin prižigajo sveče
  • Iz 24UR: Srbska deklica je mrtva
    03:01
    Iz 24UR: Srbska deklica je mrtva
  • Iz SVETA: Potrdili smrt pogrešane deklice
    03:23
    Iz SVETA: Potrdili smrt pogrešane deklice

Prebivalci srbskega mesteca Bor se po desetdnevnem iskanju izginule deklice poslavljajo od male Danke Ilić. Da bi se poklonili pokojni malčici, so se zbrali v središču mesta. Pred kulturnim domom so prižgali sveče ter položili rože, igrače in balone v obliki srca, poroča Telegraf.rs.

Oče ustavil osumljenca, ko sta imela v vozilu deklico

"Kljub vsem naporom se je iskanje male Danke žal končalo tragično. Ta zločin je globoko pretresel celotno Srbijo. V svojem imenu in v imenu pripadnikov ministrstva za notranje zadeve družini izrekam sožalje," je na tiskovni konferenci povedal srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić. Pojasnil je, da sta oba osumljenca podrobno opisala kaznivo dejanje, ki sta ga storila. Nato so jima odredili 48-urno pridržanje.

Minister je povedal, da je deklica hodila po cesti, njena mama pa da je okoli 13.50 na območju opazila bel avto. Osumljena moška naj bi bila v Banjskem polju službeno. "Trčila sta v deklico njeno negibno telo pa nato dala v zadnji del vozila. Nedolgo za tem je osumljenca ustavil oče Danke Ilić ter ju vprašal, ali sta videla njegovo hčerko. Odgovorila sta mu, da je nista," je povedal minister.

Danka Ilić
Danka Ilić FOTO: MUP Srbije

Moška naj bi nato truplo deklice odvrgla na deponijo, vendar pa minister pravi, da naj bi se eden od osumljencev kasneje vrnil in deklico premaknil na drugo lokacijo.

Trupla male Danke še niso odkrili. Policija tako še naprej intenzivno preiskuje območje, kraj enega od osumljencev pa preiskujejo tudi žandarmerija in psi.

Osumljenec se je prvi dan pridružil iskalni akciji

Pojasnil je tudi, da so iskalno akcijo pričeli takoj po prijavi. Nemudoma so tudi zagnali akcijo "Najdi me". V iskalno akcijo so se pridružili pripadniki žandarmerije, policije, gorske reševalne službe z več psi, gasilci in drugi. "Gre za težko prehoden teren, petkrat so prehodili 10-kilometrsko območje. Pristojni so pregledali vsako hišo, vstopili v vsako klet, odprli vsak jašek in vsak zamrzovalnik," je dejal.

Še ne dveletno deklico pa so iskali tudi domačini. Prvi dan se je iskalni akciji pridružil tudi eden od domnevnih storilcev. Osumljenca naj bi truplo deklice pred tem odvrgla na deponijo, a policija naj bi imela informacijo, da se je eden od njiju 28. marca vrnil in truplo prenesel na drugo lokacijo.

Deklico so sicer po izginotju iskali tudi s pomočjo dronov in termovizijske kamere ter psi sledniki. Minister se je ob tem zahvalil tudi avstrijski policiji in Interpolu ter vsem ostalim policijam v regiji.

Vučić: Na žalost ne prinašam dobrih novic

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je že dopoldan na izrednem zasedanju vlade dejal, da na žalost ne prinaša dobrih novic. Sporočil je, da je policija aretirala dva človeka, ki naj bi ubila pogrešano Danko Ilić. Svoje dejanje sta priznala, je potrdila policija. 

"Zdaj vodita policijo do mesta, kamor sta odvrgla truplo," je povedal Vučić. "S kakšnimi pošastmi imamo opravka," je dodal. Območje okoli deponije je zdaj blokirano, na terenu so forenzične ekipe, pripeljali so tudi bager. 

Po neuradnih informacijah portala AVT sta osumljena komunalna delavca. Stara sta 50 let. S službenim vozilom naj bi povozila deklico, jo spravila v prtljažnik, nato pa njeno truplo odvrgla na bližnji divji deponiji. V njunem avtomobilu naj bi policija našla krvave sledi. 

Informer neuradno poroča, da naj bi bila delavca v času dogodka pijana. Po dejanju naj bi skušala zakriti sledi, avtomobil sta očistila s kislino. 

Mama deklice je njeno izginotje prijavila ob 13.45, nesreča pa naj bi se zgodila le sedem minut pozneje, poroča Telegraf. Družina deklice je prišla na sedež policije, kjer so jim sporočili žalostno novico. Zaradi šoka naj bi mamo in dedka z reševalnim vozilom prepeljali v zdravstveni dom, piše Blic. 

Dveletna deklica je izginila 26. marca v Banjskem polju pri Boru v Srbiji. Takoj po njenem izginotju je stekla obsežna iskalna akcija, ki se je v zadnjih dneh razširila v tujino. Interpol je razpisal rumeno tiralico, ki velja za iskanje pogrešanih oseb, v iskanje pa sta se vključili tudi slovenska in avstrijska policija. 

Deklica na Dunaju ni bila Danka

Slednja je preučila videoposnetek, ki ga je na Dunaju posnel srbski državljan. "Srbski državljan, ki živi na Dunaju, je srbskim oblastem prijavil, da je na postaji tramvaja Schottenring opazil majhnega otroka v spremstvu dveh odraslih žensk. Ker je opazil podobnost med deklico in pogrešano dveletnico iz Srbije, je posnel video in ga posredoval srbskim oblastem. Ker so svojci po pregledu slik ocenili, da gre najverjetneje za pogrešano deklico, je dunajska policijska uprava objavila fotografije," je pojasnila avstrijska policija. 

Ta je preverila identiteto oseb na posnetku in izključila kakršno koli povezavo med majhno deklico, ki je bila v spremstvu z dvema Romunkama, in pogrešano Danko. "Na podlagi preiskave in ugotovljenih dejstev lahko povezavo med osebami na fotografijah in pogrešano deklico iz Bora jasno in brez dvoma izključimo," so zapisali. 

Avstrijski portal Kosmo je pred tem našel eno od dveh žensk s posnetka. Romunka naj bi živela in delala na Dunaju, mediju pa je dejala, da je deklica na videoposnetku, ki kroži v javnosti, njena hči. 

"Od nedelje živim v peklu! Bila sem v Welsu, ko sem ponoči prejela več sporočil, da se videoposnetek z mojim obrazom deli na vseh družbenih omrežjih, na televiziji v Srbiji in Romuniji in da me iščejo zaradi pogrešanega otroka. V nedeljo sem šla takoj na policijo v Welsu, a so me poslali domov in mi svetovali, naj se oglasim na dunajski policiji. Danes je situacija postala alarmantna, ker je moj obraz v vseh medijih. Bila sem prestrašena, nisem vedela, kaj naj storim, strah me je, da bom izgubila službo," je 36-letnica povedala za avstrijski spletni portal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja