Tujina

Rusesabagino, 'heroja Hotela Ruanda', bodo izpustili iz zapora

Kigali, 24. 03. 2023 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.J., T.H.
Komentarji
0

Iz ruandskega zapora bodo izpustili Paula Rusesabagino, ki je bil zaradi terorizma obsojen na 25 let zaporne kazni. Rusesabagina, ki je sicer najbolj poznan kot nekdanji menedžer hotela v Kigaliju, je bil navdih za hollywoodski film Hotel Ruanda. V času državljanske vojne mu je zaradi dobrih odnosov s takratno hutujsko elito pred gotovo smrtjo uspelo obvarovati na stotine Tutsijev.

Paula Rusesabagino, ki je bil septembra 2021 zaradi terorizma obsojen na 25 let zapora, bodo izpustili iz zapora. Rusesabaginovi prošnji za zmanjšanje kazni je ugodil predsednik države Paul Kagame.

"Kljub omilitvi kazni se njegova obsodba ne bo izbrisala," je povedala ruandska vladna tiskovna predstavnica Yolanda Makolo. Dodala je, da so v vladi seznanjeni z vlogo, ki "jo je imela ZDA pri ustvarjanju pogojev za dialog glede tega vprašanja", pa tudi s pomočjo, ki jo je zagotovila država Katar.

Paula Rusesabagina so septembra 2021 obsodili na 25 let naporne kazni.
Paula Rusesabagina so septembra 2021 obsodili na 25 let naporne kazni. FOTO: AP

Rusesabagino bodo iz zapora izpustili jutri, skupaj z 19 drugimi osebami, ki so bile na zaporno kazen obsojene skupaj z njim, poroča CNN.

"Veseli smo novice o Paulovi izpustitvi. Njegova družina upa, da se bo z njim kmalu ponovno sestala," je povedal tiskovni predstavnik Rusesabaginove družine.

Rusesabagini je tožilstvo sicer očitalo finančno in logistično podporo oboroženemu krilu opozicijskega gibanja Nacionalna osvobodilna fronta (FLN), sodišče pa ga je septembra 2021 spoznalo za krivega. 

"Rusesabagina je kriv članstva v teroristični skupini in sodelovanja pri terorističnih aktivnostih," je v izreku sodbe dejala sodnica Beatrice Mukamurenzi. "Njegovo teroristično dejanje je vodilo v smrti," je dodala po poročanju Reutersa.  

FLN je v letih 2018 in 2019 prevzel odgovornost za več smrtonosnih napadov. "Glede na analizo predloženih dokazov in rezultate različnih zaslišanj smo ugotovili, da obstajal kanal, po katerem je bil financiran FLN. Rusesabagina je bil eden od financerjev," je opisala.

Rusesabagina je obtožbe zanikal.
Rusesabagina je obtožbe zanikal. FOTO: AP

Sam je vse obtožbe zanikal in trdil, da so ga ugrabili iz Dubaja, da bi ga skupaj z dvajseterico soobtoženih postavili pred sodišče. Tudi njegovi podporniki trdijo, da je bil sodni proces prirejen in da je to dokaz brezobzirnega Kagamejevega ravnanja s političnimi nasprotniki.  

Rusesabagina je sicer priznal članstvo v ruandskem opozicijskem gibanju za demokratične spremembe (MRDC), ki nasprotuje Kagamejevi vladavini, a hkrati odločno zanikal odgovornost za nasilje, ki ga je izvedlo oboroženo krilo Nacionalna osvobodilna fronta (FLN).

 Rusesabagina so leta 2005 v ZDA odlikovali z najvišjim priznanjem, predsedniško medaljo svobode.
Rusesabagina so leta 2005 v ZDA odlikovali z najvišjim priznanjem, predsedniško medaljo svobode. FOTO: AP

Danes 68-letni Rusesabagina, ki je po svetu postal znan, ko ga je v hollywoodski zgodbi o ruandski tragediji upodobil igralec Don Cheadle, je bil sicer glasen kritik predsednika Paula Kagameja in vladajoče Ruandske domoljubne fronte (FPR). Večkrat je namreč opozoril, da je koncentracija moči današnje vladajoče elite Tutsijev tako nevarna, da bi se lahko zgodil še en genocid.

Rusesabagino je v filmu Hotel Ruanda upodobil  igralec Don Cheadle.
Rusesabagino je v filmu Hotel Ruanda upodobil igralec Don Cheadle. FOTO: Dreamstime

Rusesabagina je bil v času državljanske vojne v Ruandi menedžer slavnega Hôtel des Mille Collines v prestolnici Kigali in je rešil na stotine pripadnikov manjšinskega plemena. Uspelo mu je uporabiti dobre zveze s takratno hutujsko elito in v hotelu obvarovati na stotine Tutsijev pred gotovo smrtjo.

Desetletje pozneje je na podlagi resničnih dogodkov nastal film Hotel Ruanda, ki je bil tudi nominiran za tri oskarje.


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.