Tujina

Rushdie po napadu oslepel na eno oko

Madrid, 24. 10. 2022 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
6

Agent svetovno znanega pisatelja Salmana Rushdieja je sporočil, da je pisatelj po avgustovskem napadu oslepel na eno oko, prav tako ne more več uporabljati ene roke.

Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je po napadu v ZDA, kjer ga avgusta na literarnem dogodku v ameriški zvezni državi New York zabodel 24-letni napadalec, oslepel na eno oko, prav tako ne more več uporabljati ene roke. Poleg tega ima še najmanj 15 različnih ran na območju prsnega koša, je v pogovoru za španski časnik El Pais potrdil njegov agent Andrew Wylie.

Napad na Salmana Rushdieja avgusta v New Yorku
Napad na Salmana Rushdieja avgusta v New Yorku FOTO: AP

Wylie v pogovoru za El Pais ni hotel razkriti, ali je Rushdie še vedno v bolnišnici, niti kje se trenutno nahaja. Dodal je, da je šlo za napad naključne osebe, kar je največja nevarnost, saj se nanj ni mogoče pripraviti. Napad na Rushdieja je primerjal z atentatom na pevca skupine Beatles Johna Lennona, ko ga je nepričakovano leta 1980 na Manhattnu pred njegovim stanovanjskim blokom ustrelil neuravnovešeni Mark David Chapman.

Kot je še zatrdil Wylie, bo Rushdie živel, kar je najpomembneje.

75-letni Rushdie je v avgustovskem napadu utrpel tri hude rane na vratu in še 15 ran drugod po telesu. Jugozahodno od mesta Buffallo v kraju Chautauqua ga je 12. avgusta na odru z nožem napadel 24-letni Hadi Matar iz New Jerseyja. Napadalec je trenutno v zaporu. Obtožnica ga bremeni poskusa umora.

Iranski vodja ajatola Homeini je leta 1989 zaradi Rushdiejevega romana Satanski stihi nad pisateljem razglasil fatvo oziroma smrtno obsodbo.

Matar iz New Jerseyja je v pogovoru za New York Post povedal, da Rushdieja ni maral, da pa spoštuje pokojnega Homeinija. Sedanje vodstvo Irana je po napadu zanikalo, da bi imelo kakršne koli povezave z napadom.

Rushdie se je rodil v Indiji leta 1947. Starša sta ga poslala na šolanje v Anglijo, nato pa se je vpisal na Univerzo v Cambridgeu. Leta 2007 ga je za njegov izreden prispevek na področju literature kraljica Elizabeta II. povitezila in s tem počastila njegovo delo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
24. 10. 2022 11.04
+6
Kraljica ga je "povitezila"???? Pa kaj vi res ne poznate osnovnih pravil slovenskega knjižnega jezika?
Millady
24. 10. 2022 12.15
+0
Haha.. sam res, povitezila 🤣če bi mu dala naslov "sir" bi ga posirila ?
ćurkl
24. 10. 2022 10.40
+8
Napad na Lennona je izvedla neuravnovešena oseba. Rushdija pa imajo na tarči zaradi fatve. Ni to isto ...
vlahov
24. 10. 2022 10.36
+3
Od maroka do Kitajske , seveda čez Afriko je edina demokracija Izrael. Bog blagoslovi Izrael in glavno mesto Jeruzalem.Ame oz. tako naj bo
Matiy
24. 10. 2022 10.21
+6
Islam vera miru.
Ici
24. 10. 2022 11.07
+2
Vera miru do smrti pretepe žensko, ki napačno nosi ruto? Vera miru podpira bombne atentate? V veri miru so ženske vredne manj kot kamela? A ni večina prišlekov/migrantov prav iz tega okolja?