Tujina

Rusi nad Ukrajino s 23 iranskimi droni, Ukrajinci naj bi jih 18 sestrelili

Kijev/Moskva, 04. 12. 2023 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Rusija je minulo noč napadla Ukrajino s 23 brezpilotnimi letalniki in eno raketo, od tega je ukrajinska vojska večino napadov odvrnila, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajina je medtem začela s preiskavo, potem ko se je pojavil videoposnetek, na katerem naj bi ruski vojaki ubili dva ukrajinska vojaka, ki sta se predala.

Od dronov šahed iranske izdelave, ki so jih ruske sile izstrelile s polotoka Krim, jih je ukrajinska vojska po lastnih navedbah sestrelila 18. Sestrelila je tudi vodeno raketo X-59, so sporočili na družbenih omrežjih. O morebitnih žrtvah in škodi v napadih z droni za zdaj ne poročajo.

Zračna obramba je sicer ponoči posredovala v devetih ukrajinskih regijah. O poskusih napadov so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP med drugim poročali iz regij Lvov, Ivano-Frankivsk in Hmeljnicki na zahodu države ter Mikolajiva in Hersona na jugu. V Hersonu sta bila tarči napadov kulturni center in trgovina, je sporočila ukrajinska vojska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija že več kot 21 mesecev vodi vojno proti Ukrajini, več kot leto dni pa jo napada tudi z bojnimi brezpilotnimi letali. Kijev se boji, da bo Moskva okrepila napade na ukrajinske energetske objekte, da bi pozimi prekinila oskrbo z električno energijo in ogrevanjem.

Ukrajinci začeli s preiskavo umorov vojakov, ki naj bi se predala

Videoposnetek, ki je čez vikend zakrožil po družbenih medijih, prikazuje "skupino ljudi, oblečenih v ruskih uniformah", ki iz neposredne bližine streljajo na dva neoborožena Ukrajinca. Rusija posnetka še ni komentirala, piše BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odkar se je začela obsežna invazija Rusije na Ukrajino leta 2022, se Kijev in Moskva medsebojno nenehno obtožujeta kršenja ženevskih konvencij – sklopa mednarodnih humanitarnih zakonov, ki urejajo ravnanje z vojnimi ujetniki.

Kot je sporočilo ukrajinsko generalno tožilstvo, je bila uvedena predkazenska preiskava "zaradi kršenja zakonov in običajev vojne v kombinaciji z namernim umorom". Po predhodnih podatkih naj bi do streljanja prišlo v bližini vasi Stepove v ukrajinski regiji Doneck na vzhodu države, na tem območju so namreč v zadnjih nekaj tednih potekali srditi boji. Ruske enote so trudijo zavzeti bližnje mesto Avdijivka, ki služi kot ukrajinsko oporišče tik pred regionalno prestolnico Doneck, ki je pod ruskim nadzorom. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3