Tujina

Rusi naj bi uporabljali Starlink, Musk zanika: Ne prodajamo Rusiji

Kijev/Moskva, 12. 02. 2024 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Ruske sile naj bi v okupiranih delih Ukrajine uporabljale satelitske terminale Starlink podjetja SpaceX, trdi glavna vojaška obveščevalna agencija v Kijevu. Podjetje, ki je v lasti Elona Muska, sicer trdi, da na noben način ne posluje z rusko vlado ali njeno vojsko. Medtem so ruske sile v večurnem napadu nad Ukrajino izstrelile 45 dronov, ukrajinske letalske sile naj bi jih 40 sestrelile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa nadaljuje s preoblikovanjem svojega vojaškega kabineta.

Ukrajinska obrambna obveščevalna služba naj bi prestregla pogovore, ki kažejo, da se terminali Starlink uporabljajo za zagotavljanje internetnega dostopa ruski 83. zračno-jurišni brigadi, ki deluje v regiji Donecka, piše Guardian.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Terminali Starlink so do sedaj intenzivno pomagali Ukrajini in so bili ključnega pomena za komunikacije na bojiščih po državi. Lani je Kirilo Budanov, vodja glavnega ukrajinskega obveščevalnega direktorata, dejal, da jih uporabljajo "popolnoma vse frontne linije," navaja CNN.

Vendar je podjetje SpaceX zdaj zanikalo sodelovanje z rusko vojsko. "Če SpaceX ugotovi, da terminal Starlink uporablja sankcionirana ali nepooblaščena stranka, to razišče in sprejme ukrepe za deaktivacijo terminala," je zapisalo podjetje. To je zanikal tudi Musk in na družbenem omrežju X zapisal, da noben Starlink ni bil neposredno ali posredno prodan Rusiji. "Številna lažna poročila trdijo, da SpaceX prodaja terminale Rusiji. To je napačno."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vendar pa niti Musk niti Starlink nista navedla, kakšne ukrepe izvajata, da bi ruskim silam preprečila pridobitev terminalov, prav tako nista sporočila, ali zdaj aktivno preiskujejo ukrajinske trditve.

Sicer družba Starlink, ki za zagotavljanje širokopasovnih povezav uporablja mrežo satelitov, trdi, da njihova storitev ne more delovati v Rusiji, ostaja pa vprašanje, ali lahko deluje v okupiranih delih Ukrajine. Sporne uporabe satelitskih terminalov je v biografiji Elona Muska objavil že Walter Isaacson, kjer je zapisal, da naj bi Musk svojim inženirjem naročil, naj v bližini krimske obale izklopijo satelitsko komunikacijsko omrežje, da bi s tem onemogočili ukrajinski napad na rusko mornarico. Musk naj bi to naročil zaradi strahu, da bi se Rusi na napad lahko odzvali z jedrskim orožjem.

Rusi ciljali "kmetijske objekte in obalno infrastrukturo"

45 dronov naj bi v nedeljo priletelo nad ukrajinsko ozemlje, večinoma so bili to droni iranske izdelave Shahed, piše AP. Ukrajinske letalske sile naj bi bile sicer dokaj uspešne, sestrelile naj bi 40 dronov. Kot so na Telegramu zapisali predstavniki južnih obrambnih sil Ukrajine, so ciljali kmetijske objekte in obalno infrastrukturo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V regiji Mikolajiv je bila ranjena ena oseba, poškodovanih pa je bilo več stanovanjskih stavb. Tudi v regiji Dnipropetrovsk je bila poškodovana ena oseba, ko je zaradi padajočih ostankov drona izbruhnil požar. 

Ostanki dronov so prileteli tudi onkraj meja Ukrajine, našli bi naj jih v bližini mesta Etulija v Moldaviji. Ampak kot so sporočili, ostanki niso predstavljali nobene nevarnosti za skupnosti, ki tam živijo. "Obstaja sum, da so odkriti ostanki del drona, ki ga je sestrelila ukrajinska zračna obramba," je navedla moldavska policija, poroča AP.

"Ruska vojska v Ukrajini je udarila blizu Moldavije ... spet," je na družbenem omrežju X objavila moldavska predsednica Maia Sandu. "Odkritje ostankov dronov Shahed na jugu Moldavije je še en jasen opomin na mračno realnost, s katero se soočamo."  Ruska agresija ogroža celotno celino, zato se mora podpora Ukrajini nadaljevati, je še dodala.

Ostanki drona, ki so padli na Moldavijo
Ostanki drona, ki so padli na Moldavijo FOTO: AP

Medtem se ukrajinski predsednik ne da zmotiti. Kot je napovedal, je začel z reorganizacijo vojaškega kabineta, zamenjal je že načelnika ukrajinske vojske generala Valerija Zalužnega z dosedanjim namestnikom obrambnega ministra Oleksandrom Pavljukom.

Za novega poveljnika združenih sil Ukrajine je bil imenovan Jurij Sodol, nekdanji vodja ukrajinske mornarice, brigadni general Ihor Skibiuk je postal poveljnik ukrajinskih letalskih sil, generalmajor Ihor Plahuta pa poveljnik ukrajinskih sil teritorialne obrambe. 

Nov vrhovni poveljnik vojske Oleksandr Sirski je medtem sporočil, da sta njegova cilja izboljšanje rotacij enot na frontni črti in polno izkoriščanje moči nove tehnologije, piše AP.

29.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike

V napadu ruskih sil je bila poškodovana energetska infrastruktura, zaradi katere je v mestu Pavlohrad na jugu države in njegovi okolici brez elektrike ostalo skoraj 29.000 gospodinjstev, je danes opozoril guverner regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak. Napadi sicer niso terjali žrtev. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je zračna obramba na jugu države ponoči sestrelila 14 od 17 ruskih dronov in eno vodeno raketo Kh-59. Ruske sile so obstreljevale tudi vzhodno mesto Harkov, od koder so poročali o eksplozijah. Napadi na mesto Pavlohrad po navedbah Lisaka niso terjali žrtev. O morebitnih žrtvah in škodi v Harkovu pa za zdaj ni informacij.

V ruskih napadih na jugu države je bila poškodovana ena od transformatorskih postaj. V mestu Pavlohrad in njegovi okolici, kjer je zračna obramba sestrelila šest dronov, je skoraj 29.000 gospodinjstev brez elektrike, okoli 10.000 gospodinjstev v sosednjem kraju Ternivka pa je ostalo brez vode, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3