Tujina

Rusi napadli stanovanjska območja, bolnišnice, šole in infrastrukturo

Herson, 24. 12. 2023 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ruskih napadih na središče mesta Herson na jugu Ukrajine so bili ponoči ubiti najmanj trije ljudje, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Cilj ruskih raket so bila stanovanjska območja, zdravstvene ustanove, šole in kritična infrastruktura.

V zadnjih 24 urah so ruski napadi na Herson zahtevali najmanj štiri mrtve in devet ranjenih, med ranjenimi je tudi otrok, je na Telegramu sporočil tamkajšnji guverner Oleksander Prokudin.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V soboto zvečer je ruska vojska obstreljevala središče mesta Herson," je sporočil. Granata je zadela stanovanjsko hišo, pri tem sta bila ubita 87-letni moški in njegova 81-letna žena. Med iskanjem in reševanjem v drugi poškodovani stavbi v središču mesta so našli truplo še enega moškega. To je tretja smrtna žrtev v nočnem napadu, je Prokudin zapisal na Telegramu.

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je protizračna obramba prestregla 14 od 15 brezpilotnih letal, ki jih je ponoči izstrelila Rusija, poroča AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na družbenem omrežju X se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in obsodil ta napad. Omenil je, da je odpravljanje posledic napada trajalo vso noč in da so "teroristi namerno ciljali civilno infrastrukturo in ulice". Obstreljevanje je po njegovih besedah poškodovalo šolo, kotlovnico, bolnišnice ter zasebne in večnadstropne stavbe.

"Hvaležen sem vsem, ki delajo dan in noč, ob delavnikih in praznikih, da bi ukrajinskim mestom in vasem zagotovili možnost za življenje. In hvaležen sem vsem, ki delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi ruski teroristi začutili naš ukrajinski odziv, povsem pošten odgovor na njihove napade," je zapisal Zelenski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusi naj bi uporabljali kemično orožje

Mornariška pehotna brigada ruske črnomorske flote, po poročanju Inštituta za preučevanje vojne (ISW), proti ukrajinskim silam uporablja kemično orožje. Ta poteza pa predstavlja kršitev Konvencije o kemičnem orožju, katere podpisnica je tudi Rusija, poroča Guardian. 

Poročilo ISC navaja, da je 810. mornariška brigada na Telegramu podrobno opisala "radikalno spremembo taktike", ki jo uporablja proti ukrajinskim silam v kraju Krinki na vzhodnem bregu hersonske oblasti. Uporabljali naj bi aerosolne granate K-51, napolnjene z dražečim plinom CS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou