Tujina

Rusi objavili posnetek britanske ladje, maskirovka je bila skoraj popolna

Sevastopol, 24. 06. 2021 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
463

Sredin incident v Črnem morju med britanskim rušilcem in ruskimi silami je dvignil marsikatero obrv, dejstvo pa je, da gre za tipičen manever pomorskih sil, ki preizkušajo, kako daleč lahko gredo – priprave pa skoraj šolska maskirovka. Če smo takšnih incidentov bolj vajeni na območju Južnokitajskega morja, se zdaj duhovi hladne vojne očitno vračajo v Evropo.

Hladna vojna se je sicer končala leta 1991 z razpadom Sovjetske zveze, dobro desetletje je Evropa tako uživala mir na svojih mejah. Čečenija je bila daleč, Balkan je bil bolj vprašanje ZDA in evropske skupnosti, Rusija pa je celo razmišljala, da bi se pridružila ali pa vsaj bolje sodelovala z zvezo Nato. Konflikt v Gruziji leta 2008 je to spremenil, retorika pa je dobila okuse hladne vojne, pogosto so bili ljudje, ki so se urili in učili, do leta 1991 na vodilnih položajih v številnih državah Zahoda, zato so govorili o ponovnem vzponu nevarnosti.

Gruzija, kibernetski napadi, vse bolj številni incidenti z letali na vseh mejah zveze Nato, Sirija, na koncu vsega pa še agresija Ruske federacije na Krim so pokazale, da je konec dobrih odnosov z Rusijo. Tokratni incident je pravzaprav le kopija tistih, ki so bili značilni v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Zahodne države niso priznavale določenih meja, ki so jih zahtevali Rusi, zato so pogosto z ladjami in letali tipali ruske odzive in pripravljali diplomatske pošte. Enako so počeli tudi v Moskvi.

HMS Defender
HMS Defender FOTO: Royal Navy

Rusi so dobro vedeli, da bo britanski rušilec HMS Defender zapustil pristanišče v Odessi in se napotil proti Gruziji. Ta pot jih bo precej približala Krimu in, kar je še pomembneje, Sevastopolu. Slednji je pravzaprav nekakšen bizaren ostanek Sovjetske zveze, saj je ruska črnomorska flota še vedno bila v ukrajinskem Sevastopolu – šlo je za poseben dogovor med Rusijo in Ukrajino. Moskva je letno plačevala najemnino, njene ladje pa so ostale v strateško zelo pomembnem pristanišču. HMS Defender je šel precej blizu tega oporišča, nekaj deset milj, zato so Rusi pripravljali "past." 

Že v ponedeljek je na Twitterju zaokrožil posnetek, ki naj bi kazal HMS Defender in nizozemsko fregato HMNLS Evertsen, ki plujeta direktno v Sevastopol in sta se nevarno približala. Ruska črnomorska flota je šla v pripravljenost, ostre besede so bile izrečene, a posnetki kamer so pokazali, da sta obe ladji zveze Nato bili v pristanišču v Odesi. Nekdo, ki je imel interes, je, najverjetneje s kibernetskimi akcijami, pošiljal lažne položaje ladij v sistem AIS. Ravno zato so britanski poveljniki domnevali, da Rusi nekaj pripravljajo, Moskva je tudi napovedala oborožene vaje v bližini Sevastopola. 

Maskirovka: ruska vojaška doktrina, nastala v 20. stoletju, ki pravi, da je za dosego vojaškega cilja dovoljeno in želeno uporabiti vse metode zavajanja. Te so lahko povezane z lažnimi vojaškimi premiki, neobstoječimi enotami na fronti, kamuflažo, zanikanjem, zavajanjem in danes tudi kibernetskimi orodji. 

HMS Defender se je napotil proti naslednji postaji – prijateljski Gruziji, kar je Ruse še dodatno živciralo, zato so, ko je HMS Defender prečkal morske meje okupiranega Krima, začeli s precej usklajeno akcijo odvračanja ladje. 20 letal, kar nekaj ladij, bombe, topovi so bili le šov, da bi pokazali, da so pripravljeni. So ruska letala res metala bombe na poti britanskega rušilca, da bi ta spremenil smer? Verjetno, samo točka, kamor so bombe odmetavali, je bila verjetno nekaj deset kilometrov bolj oddaljena, kot so zapisali. Maskirovka, ki se je začela v ponedeljek in v sredo dosegla vrhunec. HMS Defender je plul v ukrajinskih vodah, okupacije Krima večina sveta ne priznava, Rusi pa so, kot pogosto do zdaj, z maskirovko poskušali pokazati odločenost in moč. 

Na krovu ladje HMS Defender je tudi britanski obrambni dopisnik za BBC Jonathan Beale. "Posadka se je že nahajala na bojnih položajih, ko se je ladja približevala Krimu, orožni sistemi na ladji pa so bili naloženi. Šlo je za potezo, katere namen je bil opozoriti Rusijo. Namen bojne ladje je bil zapluti znotraj meje 19 kilometrov teritorialnih voda Krima, kapitan pa je vztrajal, da išče le varen prehod po mednarodno priznanem ladijskem pasu."

Kot je sporočil Beale, sta dve ruski ladji obalne straže poskušali HMS Defender prisiliti, da spremeni smer, eno rusko plovilo pa se ji je približalo na okrog 100 metrov. "Po radiu so bila izdana vedno bolj ostra opozorila, vključno s tem, da bodo streljali, v kolikor HMS Defender ne spremeni smeri. "Res smo slišali nekaj strelov v daljavi, vendar naj bi bili precej zunaj dosega. Nad ladjo je po ocenah kapitana Vincentana Owna preletelo več kot 20 vojaških letal."

HMS Defender
HMS Defender FOTO: Royal Navy

HMS Defender je zelo napredna ladja, ki je zaplula leta 2009, in premore izvrstne senzorje in protiletalsko obrambo. Posnetek, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo, kaže, da so letala večkrat obletela in preletala rušilec. V kolikor bi dejansko imeli agresivne namene, bi ostali precej precej daleč od raket Sea Viper. Sploh letala Su-24, ki so prvič poletela leta 1967. 

V primeru agresije nad HMS Defender gre najverjetneje za poskus izboljšanja domače politične percepcije v Rusiji, kaže pa na to, da so Rusi znova začeli z bolj agresivni manevri na teritorijih, za katere trdijo, da so njihovi, četudi jih nihče na svetu ne priznava. Ruska federacija ima rada dober šov, parade in zgodbe o herojskih borbah v drugi svetovni vojni, takšne akcije, ki so bolj pomembne za prepričevanje domačih volivcev, pa v mednarodnih okoljih pomenijo, da Rusija še bolj izgublja podporo in postaja še bolj izolirana. Njena edina "zaveznica" na mednarodnem parketu je Kitajska, odnos med Pekingom in Moskvo pa je približno takšen, kot med taščama – vljuden, a napet. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
25. 06. 2021 15.06
+0
Kaksne nebuloze pisete na 24 sram vas je lahko s tako butasto solsko zahodno propagando... okupiranega krima??? S strani koga? Okupirana je eu s strani americanov in nata! Okupirani ste vi mediji k vam zahodna propaganda namenja denar da pisete take nebuloze!
jozejoze1
25. 06. 2021 12.20
Ko nekdo prestopi črto za kilometer bi ga morali takoj storpedirati v globine morja....velja jasno za obe strani. Le tako bo mir.
emilzapata
24. 06. 2021 21.55
+2
leta 1995 sem bil na montažnem delu na Krimu, v bližini mesta feodosija, v bližini se je zgodil incident z britansko ladjo. Ko so nacisti zasedli mesto novembra 1941, so že naslednji dan začeli s pobijanjem Judov, v dveh dneh več kot 4 tisoč. Domačini so se jim maščevali tako, da so na božični večer iz lokalne bolnišnice skozi okna večnadstropne bolnišnice zmetali 160 ranjenih nemških vojakov, ter jih nato polili z vodo, tako da so ob mrazu -25c še zmrznili, če se že niso takoj ubili.
Kolani
24. 06. 2021 20.12
+2
Povejte mi katere države letalo, civilno ali vojaško, lahko preletava NATO vojaške ladje? Ajde, eno letalo, ki se lahko neposredno približa NATO vojaški ladji? Me res zanima katero je to?
kure bedne
24. 06. 2021 20.22
+3
Realni
24. 06. 2021 19.26
+11
Moti se , kdor podcenjuje Rusijo, kot ta novinar v tem članku. Ko ga prebereš imaš občutek , da se gredo Rusi igro z Potemkimovim orožjem.
patogen
24. 06. 2021 19.59
-5
No ja, zadnjih 60 let se niso nikjer dokazali.
nikhrast
24. 06. 2021 20.18
-4
Nobeden ne podcenjuje rusko vojaško moč, samo ekonomsko so pa nula, samo primerjaj njihov GDP z razvitimi državami po svetu.
Ate_ist
24. 06. 2021 20.42
+9
o kakšnem gdp ju pišeš? za leto 1999 ali za leto 2021? no da te prizemljim; rusija je največje gospodarstvo evrope. korona je potopila paradne konje evrope in dvignila rusijo. in kaj se tiče varnosti življenja je rusija prehitela tvojo obljubljeno kanado iz katere na vseh koncih lezejo mrliči iz zemlje.
nikhrast
24. 06. 2021 21.03
-5
Aty pomiri se, v Kanadi imamo Truth and Reconciliation komisijo, Resnica in Sprava, ta pregleduje kaj se je dogajalo z avtohtonim prebivalstvom, finančne kompenzacije pa tudi velike. No, pa kako to da ima Slovenija dvakrat višji GDP per capita kot Rusija.
Ate_ist
24. 06. 2021 21.13
+4
daj že enkrat posodobi statistične strani s katerih črpaš podatke. mimo grede, nisem zasledil, da si se kaj pritoževal, da je polovica ameriške kovidne pomoči končala v žepih korupcionerjev in kriminalcev.
dreko123
25. 06. 2021 15.08
Ekonomsko so nula? A zato so ena najmanj zapufanih drzav na svetu?? In najvecji kupec zlata v zadnjih letih... ekonomsko zapufana bankrotirana amerika je zate merilo ?
nikhrast
25. 06. 2021 16.19
Fantje, vidim da imate doma polno izdelkov Made in Russia, pa na Amazonu jih naročujete... Mislim da imate nekateri manjvrednostni kompleks.
nikita50
29. 06. 2021 11.33
Ja razvite države so imele kolonije po svetu in so uboge narode isčrpavali do onemoglosti, da so lahko danes bogate in razvite. Nobena od razvitih držav pa v današnjem svetu ne pomaga tem državam, ki so jih isčrpavali, ker če bi jim več nebi bili razvit in bogati.
nikhrast
24. 06. 2021 18.36
-10
Prejšnji teden gledam članek na kanadski televiziji, folk v eni vasi v Sibiriji je poslal peticijo v Kanado za pomoč, kar veliko folka tam ima sorodnike tu v Kanadi. Omenili so da jih vlada ne posluša, živijo v obupnem stanju, komaj se preživljajo, odprti premogovniki v okolju, ekološka polomija. Kanada je odgovorila da se noče vtikati v njihove zadeva, potem pa posledice, zatiranje folka, nekaj še v arestu da škodujejo ugledu Rusije. Tisti ki se pa zgražate nad življenjem v Ameriki, ej, samo poglejta ruski GDP, še v Sloveniji je precej višji kot v Rusiji.
Gorenc45
24. 06. 2021 18.49
-6
To je resnica o Rusiji. Saj je lepo videti Moskvo, rusko vojaško moč in velikost te države. Še posebej kot Slovan. Ampak realnost je pa večinoma slaba v Rusiji.
kick.your-ass
24. 06. 2021 19.53
+3
Verjetno si pomešalm..in so pošiljali iz Kanade?
Generacija56
24. 06. 2021 18.04
+11
Ne bom se omejeval na en konkreten osebek, ker jih je tukaj kar nekaj. Kar se Ruske mornarice tiče, poveljujoča ladja Črnomorske flote je raketna križarka Moskva. Imenovana "ubijalka letalonosilk", ker ima v oborožitvi manevrirne nadzvočne rakete... Prva na listi pa je križarka Peter Veliki. Zaradi nje so američani obudili svoje križarke klase Iowa iz druge svtovne vojne, da ne bi imeli le Rusi velikih ladij, s fotografijo katere so poslanci ZDA čestitali ameriški mornarici, obv obletnici.... Petra Velikega... Potem pa je še tukaj Varjag, ki pravkar seje paniko 500 milj od Havajev... Več Rus ne potrebuje, ker ne namerava nikogar napasti. Da neka ladja kadi, kot Kuznecov, je nepomembno, pomembno je, da lahko pokadi vsaki mornarici sveta! Ker ima za to primerno orožje. Ko se je torej ta rušilec "izgubil", je nanj merkalo ob letalih, ki so le demonstrirala nekaj, desetine kopensko baziranih raket, ki bi ga potopile v nekaj sekundah. In potem bi iskali razbitine v tistih "mednarodnih vodah".... Mislim, da so to povedali tudi tistemu lažnjivemu pohuljencu, ki je bil klican z britanske ambasade na Rusko ministerstvo...
asdfghjklqwertz
24. 06. 2021 18.34
-12
Rusofil, še kaj preberi o rusih, da boš še bolj pametno nakladal kaj vse rusi imajo ... ne pozabi, da rusi večinoma napredno tehnologijo kopirajo od zda. Niso znali sestaviti jedrske bombe, ukradli so jo američanom, niso bili sposobni sestaviti stealth tehnologije, ukradli so jo američanom. Zdaj rusi čakajo, kako bi prišli do laserskega orožja, ki ga američani že imajo ... Nam, navadnim smrtnikom se niti ne sanja kaj vse američani imajo za orožje, in nikoli verjetno ne bomo (upam) videli/izvedeli. Verjetno tudi noben ne ve, da imajo američani že orožje, ki lahko uničijo vso elektroniko v razdalji do dveh kilometrov. Počakaj, da to stvar namontirajo na letalo, pa bodo tvoja ruska letala padala na tla kot kamen.
Generacija56
24. 06. 2021 18.44
+10
Revček, nepismen... Ameriška "stealth" tehnologija bazira na osnovi matematike Ruskega genija, hahahahaha... Rus JE NE POTREBUJE, ker ne želi vdreti na nikogaršnji teritorij... Drugo, CIA je ubila Ruskega genija, ki je razvil torpede na principu superkavitacije, kar je zamajalo celoten ameriški koncept v pomorstvu.... A njegovo delo je ostalo in ameriški torpedi ruskih ne morejo ujeti..." Ameriška" atomska sploh ni ameriška, je sad dela tujih znanstvenikov, le šef, Oppenheimer je bil američan... Dalje, američani SAMI priznavajo, da jih Rusi prekašajo v elektronski sferi, sposobni so namreč onemogočiti elektroniko v radiusu 600km. Itd.itd.... Malo več beri, ne le 24Ur....
Gorenc45
24. 06. 2021 18.52
-12
Kaj ni Rusija vdrla v Ukrajino? Pa ok Krim, ampak kaj pa Lugansk, Donetsk, Harkiv?? Rusija ni nevtralna država, ampak vodi agresivno mednarodno politiko.
Gorenc45
24. 06. 2021 18.53
-9
De facto Rusija sicer ni poslala svojih vojakov v Ukrajino, jim pa pošilja orožje in denar.
Generacija56
24. 06. 2021 19.11
+4
gongash
24. 06. 2021 19.15
+1
Rusi in američani so razvili jedrsko orožje s pomočjo nemcev
marko1310
24. 06. 2021 19.52
+2
Asdfghjk ne nakladaj ZDA so atomsko bombo kopirali od Nemcev, in po drugoj svetovnoj vojni vse nacistične stručkoje so potegnili v ZDA, da ni Ruskih raketnih motorjev ameri nebi već šli v svetih in še in še.....
kick.your-ass
24. 06. 2021 20.23
-1
asdfghjklqwertz
24. 06. 2021 21.45
Ja marko ... tvoja ćefurščina vse pove, zakaj si rusofil ... a so ti američani zbombardirali državo?
asdfghjklqwertz
24. 06. 2021 21.47
Gongash ... ni res. Če malo bolje prebrskaš po zgodovini, vidiš, da sta dva ameriška zakonca vohunila za ruse in izdala rusom načrte za izdelavo atomske bombe ... njiju so usmrtili, rusi pa so prišli do atomske bombe.
nikita50
29. 06. 2021 11.37
A je prav da so ZDA in EU vzeli Srbiji Kosovo in po katerem mednarodnem prevo lahko to narediš.
Gorenc45
24. 06. 2021 17.30
-10
Kdor podpira Rusijo, naj pogleda kakšen dokumentarec o ruskem podeželju. Rusija ni samo Moskva in Petrograd. Oligarhi v mestih živijo bolje kot arabski šejki, delavni narod na podeželju pa trpi. Država ima ogromno nafte, večinski denar od nje pa pobere politična elita. Daleč bolj vredu je srednja Evropa z Nemčijo, Avstrijo, Češko in malo bolj zaostalo Poljsko. Ampak še vseeno, Poljska je po razvitosti 70 let pred večino Rusije. In še to, Putin ni levičar, v Rusiji sociale skoraj ni! So pa v ospredje spravili rusko cerkev, da diktira moralne nauke, ki se jih niti sama ne drži. In ja, tudi to je res, da so v Moskvi cestni pasovi, ki jih lahko uporabljajo le oligarhi, da ne rabijo čakat v vrstah kot normalni ljudje. Če si kdo želi neenakosti in kratenje pravic, potem je rusija prava izbira. Pa srečno.
SVETTEL5
24. 06. 2021 17.45
+6
spectator935
24. 06. 2021 17.46
+16
Si kdaj doživel ameriško podeželje? Predmestja? Da ne govorim o zdravstvu in podobnem
SVETTEL5
24. 06. 2021 17.48
+18
V Ameriko idi in piši o milijonih brezdomcev in lačnih...itd
SVETTEL5
24. 06. 2021 17.50
+9
Gorenc Poljska je bila 45 let pod okupacijo Rusije in je bolj razvita..ha ha ha ...idi se zdravit!
Gorenc45
24. 06. 2021 17.51
-7
Kako nekatere moti resnica... In ne podpiram ZDA, ampak srednjo Evropo.
SVETTEL5
24. 06. 2021 17.53
+5
Tvoja resnica se vidi z Poljsko...idi se zdravit!
MihaGliha
24. 06. 2021 18.08
+4
Kdaj pa si bil nazadnje na poljskem no ja ali si bil kdaj na poljskem je prehitela nemcijo.... poljaki se vracajo domov delat ni jim potrebno biti slabo placan v nemciji
asdfghjklqwertz
24. 06. 2021 18.46
-2
Svettel ... saj v rusiji veliko prebivalcev živi v takih revnih krajih in mestih, kjer so bloki tako ubogi, da se še samo čudiš kako to, da se še ni podrl, ljudje pa notri živijo. Milijon brezdomcev v zda ... ok. Nekaterim brezdomcem tam niti približno ni tako hudo, kot je nekaj milijonom rusom, ki živijo v takih razmerah. Bil sem 14 dni službeno v rusiji. Projekt je bil 5km izven moskve, lepa narava ... a kaj, ko so pa 10km iz moskve vasi oz. hiše bile takšne, kot da imaš občutek, da v tistih stavbah že desetletja ni žive duše ... potem pa vidiš kako eni cote sušijo povešene čez okno itd. Verjemi mi, da sva s sodelavcem celo soboto in nedeljo raziskovala rusijo - skoraj cel dan sva se vozila malo po moskvi in izven moskve. Slovenija je za rusijo to, kar je švica nam. Od vsega, kar sem si najbolj negativno zapomnil v rusiji, so neasfaltirane ceste na glavnih cestah, tudi magistralkah, po naše. Tam, kjer ni bilo asfaltirane ceste, bi zagotovo rabil traktor, ker si imel cel čas občutek, da se voziš po njivi. Najbolj zanimivo je pa bilo to, da sva stanovala v hotelu s petimi zvezdicami, a pot do njega je pa bila obupna. O prepitih rusih na ulicah in v službi pa raje ne bi ... Je pa res, da so rusinje res lepe, tiste, ki niso bile namazane, ampak v moskvi ne bo nobena do tebe prišla z dobrimi nameni, pač pa samo z enim namenom - keš piška...
Ate_ist
24. 06. 2021 20.57
v rusiji si bil 14 dni in po pisanju sodeč v toplem delu leta. si mogoče razmislil, kaj se dogaja z asfaltom pri 80 stopinjah razlike med poletjem in zimo? ne? kaj pa v kakšno od opisanih hiš si vstopil? hiš, ne blokov? večino hiš so si ljudje izdelali sami. SAMI! si ti svojo zgradil s svojimi rokami? kaj veš o temeljih za hišo, kjer zemlja zmrzne do meter ali celo več globoko? nič? bloki obdobja hruščova so strah in trepet o tem sem s tabo istega mnenja. ampak takrat je bilo s sovjetsko zvezo že konec, šli so po vztrajnosti ki jo je zapustil stalin. arhitektura stalina in po stalinu je kot dan in noč. in za to je tudi krvavi stalin kriv? to da se je za časa njegove vladavine kakovostno gradilo? in ne nabijaj o podeželju. so ljudje in so ljudje. tudi pri nas je tako. polno je ljudi, ki dajo kaj na okolico hiše in polno jih je ki ne dajo nič, kdo si da o tem sodiš?
asdfghjklqwertz
24. 06. 2021 21.56
ate ist ... mimo grede ... sem univ.dipl.inž. arhitekture. Me lahko kaj naučiš česar me mogoče v letih šolanja, seminarjev in predavanj niso naučili? Vem, da je rusofilom težko kakšno stvar dopovedati, tudi tebi. Ne pametuj mi o stopinjskih razlikah med poletjem in zimo glede asfalta in betona. Vse kar je, če bi rusija dala kaj za svoje državljane, bi ob vsem tem bogastvu, ki jo imata putin in država, lahko rusi veliko boljše živeli, infrastrukturo bi tudi lahko imeli veliko boljšo, ne pa, da ti garmin kaže avtocesto, voziš pa se po magistralki, ali pa da ti kaže magistralko, voziš pa se po blatu. In zakaj je potem v centru moskve tako lep asfalt, 10, 20km stran pa ga sploh ni? Mogoče zato, ker so v sami moskvi normalne temperature, primerljive našim, 10km stran pa že 80 stopinj razlike? Ne, to je isto kot pri nas, recimo Ljubljana. Center ljubljane urejen, infrastruktura na višku, izven centra ljubljane pa katastrofa. Eni predeli ljubljane so prav pozabljeni pri Ljubljankoviću in njegovimi zaposlenimi na MOLu.
Gorenc45
24. 06. 2021 17.17
-7
To je ladja, ki je dejansko uporabna, ne pa ruski 'tankerji' za katerimi se kadi od dima in so še iz časa Hruščeva.
BogiEmil
24. 06. 2021 16.52
+4
Tole novinarji pišejo kr tja v ene krasne .. dejstvo je, da se je od 16. stoletja pa do danes, vse spremenilo, kar povzroča napredek in dejstvo je, da nobena vojna ni enaka času kateri sledi ... če so se v 16., 17., etc, stoletju srečevali z vojnami katere so se odvijale na polju ... pa prva svetovna vojna z izumum za nas že zastarelim ... pa druga svetovna vojna z vzponom železarske industrije in kdo ma ve, je dejstvo, da bodo moji vnuki lahko povzročili vojno že z mobitelom ... mislm, samsungom al pa s pametno uro in dejstvo je tudi, da so ljudje vse bolj vodljivi in dejstvo je tudi. ... da kakorkoli pričajo o pravicah jih bodo ravno te pravice, pokopale, ker ...jaz nisem črnogled, nisem ravno neuk, čeprav pišem marsikaj ... dejstvo je, ko ti predaš svoje misli facebooku ali telefonu ... kaj pa misliš kaj bo, ko bo prišlo do zares ... ? Mladina ma čipe u glav že od ericconsa al pa od motorole dalje, pa ne ... človeški možgani so narejeni, da se prilagajajo, čimveč ugodja jim nudiš ... več škode si bodo dopustili ... pa nisem ravni psihiater, sem pač ordinary men ... smrdijo mi te novodnobni levičarji in desničarji, ker nimajo pojma kaj to sploh pomeni ... ampak, vsaka platforma že 20 let pripravlja ljudi na, mravljišče .. sicer pa briga me ...vem kje mam glavo, vem kje mam tist k žensko hočjo in tud vnuke tko učim ... ostalo bo ratal vodljivost, brez ćipov v glav, kokr to pravjo ravno ti, kateri cel dan drkajo fone ... oki .... Men tale moderator kr učas napiše, sam se zavedam, da mi z inteligenco ne seže do kolen, se bom pač pomenu z njegovim šefom ... sicer pa lepe praznike, vojne ne bo ... Putin je pameten, Biden že mal dementen ampak, oki ... bo šlo skoz ... pa ne pozabte na Indijce, Pakistan pa Kitajce, Macroni je pa tko srečen, kje njegovo ženo obiskal Bibier, eto, ...
JAZsemTI
24. 06. 2021 16.41
+2
Hec bi bil , če bi Rusi "zaparkirali" ta britanski čolnič in potem čakali, čakali, čakali...
gozdar1
24. 06. 2021 16.45
-5
Za ruske razmere je to že konlretno velika ladja.
FaTa Albanka
24. 06. 2021 16.37
+7
@nightfly , fazlija je ameba , ne pricakuj da bo ameba članek napisala , samo podpisala se je pod kopiran pamflet
procesoid
24. 06. 2021 16.30
+7
Me zanima, kako bi novinar komentiral in odreagiral na situacijo, ki bi se odvila na njegovem domačem dvorišču (prispodoba). Verjetno bi takoj sledil klic tašči, da je napadena njena parcela...
krpati
24. 06. 2021 16.26
+9
Kdo plača tako razgledane novinarje....res...
Tomvojo
24. 06. 2021 17.10
-1
Evidence2000
24. 06. 2021 16.21
+7
kr neki bols da odpelejo kaksno ladjo hrane v Afriko lačnim bilo bi veliko lepše za brat
cirenij
24. 06. 2021 16.07
+7
Ena pasja bombica na ladjo, pa bi bil mir.
313p.b
24. 06. 2021 16.02
-11
vse je boljse kot rus in kitajc
spectator935
24. 06. 2021 17.49
+2
Zavedaj se, da to pišeš na kitajski napravi
nightifly
24. 06. 2021 16.02
+13
Ah ,gospod Fazlic ,,,, ste novinar ? V kaksni specifikaciji oz. specializaciji o cem -geostrateski ,vojaski , politicni ,socioloski , ...ali bilo kateri drugi veji odnosov med drzavami . Rusom je vsec show ? Mislite resno ? Veste , ja pa mislim ,da so Rusi leta 1991 dokazali ,da so leta pred Balkanci , ki se po letu 1991 niso znali raziti brez jezera krvi in ponovnega 100 letnega sovrastva , obenem pa vsem nam pokazali najnizje nagone ,demone , ki v cloveku prebivajo ,in samo cakajo kdaj bodo planili na dan . gospod fazlic ,,,, nikoli ne pozabiti informirati se o milionih rusov ,ki so dali zivljenja ne samo za svojo Patrijo Rusijo ,ampak tudi za marsikatero drzavo vzhodno od demarkac . crte med zahodom in vzhodom . Tudi za jugoslov . narode . Ne navijam ne za Ruse ,ne za Zahod . Samo za sozitje . Vase pisanje me spominja na kaksno trobilo iz casov hladne vojne , kje r so bili Rusi grdi medved , ki kaze samo kremplje . Na drugi strani meje ,na zahodu pa Dobrosrcni Teddy Bear , junak risank in vsakega doma na zahodu ..... priden Medko . Aja , zato ima Slovenija svoje fante vojake na tej strani zice na mejah Ruske federacije ,da strasijo Ivane ,ki cuvajo svojo domovino na drugi strani zice . Jaz pa se sprasujem , kaj hudica pocne Janez nekje na meji z Rusijo ?!!!
gozdar1
24. 06. 2021 16.39
-7
Dve čečenski vojni sta bili konkretno krvavi, potem imaš še kakvkaz, transnistrijo,... celo v moskvi so se straljali. Sicer pa glede na vseprisotno rusko propagando, ki uporablja še kakšne bolj sočne besede je tale članek zelo nedolžen. Verjamem pa da rusofilom, ne odgovarja , ker ne hvali rusije in velikega vodje.
marko1310
24. 06. 2021 19.58
+4
Avstroogrski podprepnik
24. 06. 2021 15.42
+15
Sicer pa sploh nevem ali imajo na 24 ur koga ki preveri take clanke ali lahko kar vsak pise kar mu pade na pamet
Avstroogrski podprepnik
24. 06. 2021 15.37
+7
Tale ki je ta clanek skobacal skupaj Fazlić ni na realnih tleh