Tujina

Rusi sestavili 'Carski vlak': 30-kilometrski 'jekleni zid' v Donecku

Doneck, 14. 02. 2024 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdi se, da so ruske sile v okupiranem Donecku zgradile 30 kilometrov dolg "jekleni zid", imenovan "Carski vlak", ki bi lahko služil kot obrambna linija pred prihodnjimi ukrajinskimi napadi. Satelitski posnetki namreč kažejo dolgo linijo železniških vagonov – bilo naj bi jih več kot 2100 – ki se raztezajo vse od okupirane Olenivke do Volnovahe. Od frontne črte je ta vrsta vagonov oddaljena približno šest kilometrov.

Satelitski posnetki iz maja 2023 in februarja 2024, ki jih je analiziral Inštitut za preučevanje vojne (ISW), razkrivajo nenavadno strukturo, na kateri je več tisoč tovornih vagonov. Kot poroča Euronews, naj bi se gradnja te strukture začela julija 2023, ko so ruske enote začele postavljati tovorne vagone le šest kilometrov proč od frontne črte. Iz tega je nastal "Carski vlak", ki bi lahko potencialno služil kot dodatna plast obrambe pred ukrajinskimi silami.

Železniška struktura v Donecku, kjer je več tisoč tovornih vagonov
Železniška struktura v Donecku, kjer je več tisoč tovornih vagonov FOTO: Telegram

Kljub prizadevanjem ukrajinske vojske, da si povrnejo zasedena ozemlja, so le malo napredovali, ruske sile na tem območju so namreč dosegle nekatere ozemeljske koristi. Ti napredki pa so posledično privedli do spremembe ukrajinske vojaške strategije, saj so sile v regiji Doneck zavzele bolj obrambni položaj.

Ta taktika obrambe sicer ni povsem neznana v zgodovini. Gre za starodavno vojaško strategijo, znano tudi kot "vagonska utrdba" ali "vagonska trdnjava". Strategijo so dokumentirali že zgodovinarji v rimskih časih, vključuje pa postavljanje vagonov v obrambne formacije za oblikovanje začasnih utrdb oziroma vojaških taborov. Vagoni, ne glede na to, kako so razporejeni, namreč zagotavljajo zaščito za vojake in zaloge ter ustvarjajo utrdbo sredi konflikta.

Češki husiti so to taktiko imenovali vozová hradba in jo kar precej uspešno izvajali. Ko se je husitska vojska soočila s številčno močnejšim nasprotnikom, so običajno iz oboroženih vozov oblikovali kvadrat, vozove povezali z železnimi verigami in nastalo utrdbo branili pred sovražniki. Takšen tabor je bilo relativno lahko postaviti, za sovražnikovo konjenico pa je bil skoraj nedotakljiv.  Poleg njih so to strategijo redno izvajali tudi kozaki. Tudi v ZDA so v 19. stoletju podobne obrambne formacije izvajali naseljenci, ki so v konvojih z vozovi potovali proti zahodu. Te provizorične utrdbe so zagotavljale določeno stopnjo varnosti pred sovražnimi silami.

Koncept take "utrdbe" se vrti okoli prilagodljivosti njene zasnove. Vagoni so namreč lahko razporejeni tudi v pravokotniku, krogu ali drugih oblikah, pomembno je le, da zagotavljajo nujno potrebno zaščito. Konstrukcija, kot je "Carski vlak", se razteza na precej dolgi razdalji in lahko služi več strateškim namenom, ne le obrambnim.

Carski top v Kremlju
Carski top v Kremlju FOTO: Shutterstock

Rusi sicer niso prvič ustvarili takšne strukture. Zgodovinski artefakt, carski top, je bil prav tako zgrajen v vojaške namene. Top, ki slovi po svojih dimenzijah in dizajnu, je v 16. stoletju naročil car Ivan Grozni, vendar ni bil nikoli uporabljen v bitki. Namesto tega je postal simbol ruske vojaške spretnosti in cesarske veličine, bil pa je popolnoma neuporaben.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9