Tujina

Poljska bo Ukrajini poslala vsaj štiri lovce MiG-29

Moskva/Kijev, 16. 03. 2023 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V prihodnjih dneh naj bi velika zaveznica napadene države Poljska v Ukrajino poslala vsaj štiri vojaška letala MiG-29. Več jih bo sledilo v prihodnosti, je ob tem dejal poljski premier.

MiG-29
MiG-29 FOTO: Profimedia

"V naslednjih dneh bomo Ukrajini predali, če se prav spomnim, štiri letala v brezhibnem stanju," je danes dejal poljski premier Andrzej Duda. "Ostali se servisirajo, a so v pripravi," je tudi dodal.

Novica sledi pozivom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da napadena Ukrajina potrebuje tudi več obrambe iz zraka. Prepričan je, da bi se z novimi letali bolj učinkovito borila proti ruski invaziji. 

Ukrajina je do sedaj prejela le peščico helikopterjev. Nekaj plovil Sea King so dobili od Velike Britanije. Portugalska vojska je Ukrajini dostavila šest plovil Ka-3211VS ruske izdelave, a naj bi bili vsi v okvari. "Potrebujemo novejše helikopterje, ker imamo letala iz sovjetskega obdobja," izpostavljajo tudi vojaki na fronti. 

Rusi šolstvo prilagajajo vojni – posodobljeni učbeniki in vojaški tečaj

Vojna v Ukrajini bo vplivala tudi na ruski učni sistem. Kot je namreč potrdil ruski minister za izobraževanje, naj bi ruske šole v naslednjem letu začele srednješolce poučevati o ''posebni vojaški operaciji'' v Ukrajini. 

Ruski minister za izobraževanje Sergej Kravcov je za njihovo državno tiskovno agencijo dejal, da od srednjih šol pričakuje prilagoditev nastali situaciji. Ruske šole naj bi tako v začetku naslednjega šolskega leta v svoj kurikulum vnesle tudi poučevanje o ''posebni vojaški operaciji'' v Ukrajini. Nov učbenik za zgodovino bo namenjen predvsem višjim razredom srednjih šol. "Delo je v polnem teku, načrtujemo pripravo do začetka naslednjega leta," je povedal Kravcov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot s sklicevanjem na ruske medije dodaja BBC-jev dopisnik Will Vernon, pa naj bi ruske srednje šole še letos v programe priključile tečaj osnovnega vojaškega usposabljanja. Ena izmed šol v priključenem Krimu naj bi predmet že uvedla. Dopisnik je k novici priložil tudi videoposnetek, ki ga je v sredo na svojih omrežjih delila ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Putin se je prvič od napada na Ukrajino srečal z rusko elito

Spremembe v svoje urnike vnaša tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je prvič od začetka vojne v Ukrajini osebno sestal z rusko poslovno elito in milijarderji.

Vladimir Putin na gospodarskem srečanju
Vladimir Putin na gospodarskem srečanju FOTO: Profimedia

Ob tem jih je pozval, naj čim več vlagajo v nove tehnologije, proizvodnjo in ruska podjetja ter s tem Rusiji pomagajo pri prebroditvi gospodarske krize. "Zahod želi uničiti naše gospodarstvo," je dejal Putin, ukrepe Zahoda proti Rusiji pa imenoval za sankcijsko vojno. 

Slike s srečanja so pokazale, da so bili med udeleženci sestanka milijarderji Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Aleksej Mordašov, German Khan, Viktor Vekselberg, Viktor Rašnikov, Andrej Melničenko in Dmitrij Mazepin

Na Poljskem razbili rusko vohunsko mrežo

Zaradi suma vohunjenja za Rusijo so na Poljskem aretirali skupino tujih državljanov. Tamkajšnje oblasti so pridržale šest ljudi, sumijo pa jih, da so v okolico prometne infrastrukture, ki se uporablja tudi za dostavljanje pomoči Ukrajini, namestili skrite kamere. 

Več deset kamer naj bi namestila v okolico železniških križišč in drugih pomembnih poti ob ukrajinski meji, opazovala pa naj bi tudi bližnje regionalno letališče, ki je po začetku vojne spremenilo namen. Od takrat je namreč prevzelo vlogo logističnega središča za dostavo pomoči Ukrajini. Na letališče naj bi ob nedavnem obisku Ukrajine priletel tudi Joe Biden

Po poročanju BBC-ja naj bi imela skupina v pripravi tudi sabotažo. Poljska, tesna zaveznica Ukrajine, je zato na območjih kritične infrastrukture povišala stopnjo varnosti. V zadnjem letu je bilo zaradi vohunjenja na Poljskem aretiranih več ljudi.