Tujina

Rusi zanikajo odgovornost za napad v Dnipru, EU napad označila za vojni zločin

Dnipro, 16. 01. 2023 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Guverner Dnipropetrovska Valentin Rezničenko je opozoril, da po ruskem raketnem napadu na stanovanjsko hišo v tem vzhodnem ukrajinskem mestu morda ne bo več preživelih. Celoten del devetnadstropnega bloka se je namreč zrušil, umrlo naj bi najmanj 40 ljudi, več deset jih pogrešajo. Reševanje se nadaljuje, od 75 preživelih pa so skoraj vsi ranjeni. Kremelj sicer zanika odgovornost za napad. Oglasila se je tuddi Evropska unija, ki je sobotni napad obsodila in ga označila za vojni zločin.

Gasilci nosijo poškodovano žensko iz zadete devetnadstropne stavbe v Dnipru.
Gasilci nosijo poškodovano žensko iz zadete devetnadstropne stavbe v Dnipru. FOTO: AP

Število smrtnih žrtev ruskega raketnega napada na stanovanjsko hišo v mestu Dnipro na jugovzhodu Ukrajine se je povečalo na 40, so sporočile oblasti, medtem ko zahodni analitiki opozarjajo na znake, ki kažejo, da se Kremelj po skoraj 11 mesecih spopadov pripravlja na dolgotrajno vojno v Ukrajini.

Med žrtvami sobotnega napada na večnadstropno stanovanjsko stolpnico sta dva otroka, je sporočila ukrajinska nacionalna policija, med 75 ranjenimi pa je 15 otrok. "Do zdaj je napad zahteval življenja 35 prebivalcev stavbe. 39 ljudi je bilo rešenih, 75 pa ranjenih," je dejal Valentin Rezničenko in dodal, da usoda 35 prebivalcev zaenkrat še ni znana. Župan Boris Filatov je dejal, da je možnost, da bi našli še druge žive, minimalna, poroča BBC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V mrzli januarski noči so reševalne ekipe vso noč in ves dan iskale morebitne preživele v stanovanjskem bloku, kjer je pred zadetkom živelo okoli 1700 ljudi. Delavci so z žerjavi skušali reševati ljudi, ujete v zgornjih nadstropjih, tisti, ki so ostali ujeti in neopaženi, pa so nase opozarjali z lučkami na mobilnih telefonih.

Ivan Garnuk je bil v svojem stanovanju, ko je priletela raketa, in dejal je, da ima srečo, da je preživel. Povedal je, da je bil šokiran, da so Rusi zadeli stanovanjsko stavbo brez nikakršne strateške vrednosti. "Tu ni vojaških objektov. Tu ni ničesar," je dejal. "Tu ni zračne obrambe, tu ni vojaških oporišč. Udarilo je samo po civilistih, nedolžnih ljudeh."

Rusija je priznala druge raketne napade, a ne tega na stanovanjsko hišo, medtem ko Ukrajinci in preostali del sveta trdijo, da za napad ni kriv nihče drug kot prav Rusi.

V svojem nedeljskem večernem nagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da se bojujejo za vsakega človeka. "Reševalna operacija bo trajala, dokler bo obstajala najmanjša možnost, da rešimo življenja," je dejal in dodal, da je med žrtvami med drugim 15-letno dekle, dva otroka pa naj bi izgubila starše.

Kot je glede napada še izpostavil Zelenski, z vsega sveta prejemajo izraze sožalja in podpore, na ruski strani pa je tišina. V nagovoru je prešel na uporabo ruščine in dejal, da želi nagovoriti tiste, ki niti sedaj ne zmorejo izgovoriti nekaj besed obsodbe tega terorja.

Napad na stanovanjsko poslopje v ukrajinskem Dnipru
Napad na stanovanjsko poslopje v ukrajinskem Dnipru FOTO: AP

"Vaša strahopetna tišina, vaš poskus, da počakate, da vse to mine, se bo končalo zgolj tako, da bodo nekega dne ti isti teroristi prišli po vas," je dodal.

Na napad se je med drugim odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je ponovno obsodil rusko agresijo nad civilnim prebivalstvom. "Ti zločini ne bodo ostali nekaznovani. EU bo še naprej podpirala Ukrajino, dokler bo to potrebno," je zapisal na Twitterju.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je raketne napade označil za nečloveške in dodal, da Rusija namerno nadaljuje z vojnimi zločini nad civilisti.

V Moskvi napad na stanovanjsko stavbo zanikajo

V Kremlju so zanikali odgovornost za sobotni napad na stanovanjsko stavbo v ukrajinskem mestu Dnipro. "Ruske sile ne napadajo stanovanjskih stavb ali družbene infrastrukture, ampak vojaške cilje," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bi napad lahko povzročila ukrajinska stran.

Ranjeni ukrajinski vojak blizu Kremine v luganski oblasti
Ranjeni ukrajinski vojak blizu Kremine v luganski oblasti FOTO: AP

Peskov je omenil sklep nekaterih predstavnikov ukrajinske strani, ki naj bi menili, da bi napad lahko povzročila zračna obramba. Ob tem je tiskovni predstavnik Kremlja na vprašanje o težkih oklepnih vozilih, ki jih je v zadnjem času več zahodnih držav obljubilo Ukrajini, odgovoril, da ta ne morejo spremeniti razmer na bojišču. "Ti tanki dobro gorijo in bodo še naprej goreli," je dejal po navedbah ruske tiskovne agencije Tass in vnovič poudaril, da bodo cilji posebne vojaške operacije v Ukrajini doseženi.

Napad v Dnipru je bil najhujši od vrste sobotnih raketnih napadov po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so bili sicer prvi obsežni ruski napadi od začetka leta, znova pa so bili pretežno usmerjeni v ukrajinsko kritično energetsko infrastrukturo.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v pogovoru za državno televizijo v Moskvi zatrdil, da vojaške operacije potekajo po načrtih.

EU obsodila ruski napad na Dnipro

Evropska unija je obsodila sobotni ruski napad na ukrajinski Dnipro in ga v luči civilnih žrtev označila za vojni zločin. "Namerni napadi na civiliste so vojni zločini," je dejal švedski premier Ulf Kristersson, čigar država trenutno predseduje Svetu EU. "Švedska vlada najostreje obsoja nenehne sistematične napade Rusije na civiliste (...) v Ukrajini, vključno s sobotnim raketnim napadom na stanovanjski blok v Dnipru," je na skupni novinarski konferenci s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom v Stockholmu dejal švedski premier.

Sobotni napad je označil za "grozljiv" in napovedal, da bodo odgovorni za svoja dejanja odgovarjali ter da jih bodo preganjali tako dolgo, kot bo potrebno. Napad na stanovanjski blok v Dnipru je v nedeljo obsodil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ta je ob tem prav tako napovedal, da "ti zločini ne bodo ostali nekaznovani".

Borrellov tiskovni predstavnik Peter Stano pa je dejal, da "nadaljnji gnusni napadi" ruskih sil le še krepijo odločnost EU, da podpre Ukrajino. "Rusija še naprej kaže svoj nečloveški obraz in brez razlikovanja uporablja svoj brutalni raketni teror," je v Bruslju povedal Stano.

Medtem je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napovedala, da bo Ukrajina v torek prejela prvo posojilo v višini treh milijard evrov iz 18 milijard evrov vrednega paketa makrofinančne pomoči tej državi za leto 2023.

Nadaljujejo se siloviti spopadi po drugih mestih v Ukrajini

V vzhodni ukrajinski pokrajini Doneck se medtem nadaljujejo ostri spopadi, po mnenju vojaških analitikov pa sta do zdaj obe strani utrpeli znatne škode, navaja AP.

Obe strani sta namreč v boju za osvojitev in obrambo utrdb v Donbasu na prve bojne linije poslali več svojih vojakov, več mesecev pa se borijo v dolgotrajnih in nepopustljivih krvavih obračunih. Rusija si močno prizadeva za uspeh v Donbasu, tudi če bi to pomenilo le prevzem nadzora enega ali dveh mest, ki sta sedaj bolj kot ne ruševini.

Mesti Bakhmut in Soledar sta se spremenili v živi pekel. Zelenski ju je opisal kot popolnoma uničeni, posejana s trupli in skoraj brez življenja.

"Tako je videti norost," je dejal Zelenski.

Po uradnih podatkih so se izstrelki in eksplozije slišali povsod od Lvova na zahodu, Harkova na severovzhodu, Zaporožja in Dnipra na jugovzhodu, Mikolajeva na jugu in Harkova na severovzhodu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3