Tujina

Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami

Kostjantinivka, 26. 03. 2023 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nad vzhodno ukrajinsko regijo Doneck nebo razsvetljujejo ruske bombe z belim fosforjem. Na pogled čudovite, ob stiku s kožo pa smrtonosne, saj se širijo vse do kosti. Poleg fosfornih bomb v zraku odmevajo tudi eksplozije drugih izstrelkov, ruske havbice in tanki vzdolž fronte streljajo neprenehoma.

Beli fosfor je alotrop fosforja v obliki voskaste bele trdnine, ki ima značilen vonj po česnu, čist pa je brezbarven in prozoren. Vname se, če je izpostavljen kisiku. Kemična reakcija nato ustvari toploto okoli 815 stopinj Celzija, svetlobo in močan bel dim. 

Ukrajina in Rusija vstopata v 14. mesec vojne. A Rusija se že skoraj od začetka napadov na sosednjo Ukrajino sooča z očitki, da pri tem uporablja bombe, ki vsebujejo beli fosfor. Guverner Luganska Sergij Gajdaj je že marca opozarjal, da so nad regijo lahko opazili fosforjev ognjemet, takšne bombe naj bi ruske sile odvrgle tudi na Kačji otok, pri bitkah za Kijev in Kramatorsk, proti branilcem v jeklarni Azovstal v Mariupolu, pa tudi v Donecku. Včeraj je ukrajinska televizija 1+1 objavila video posnetke s frontne črte, kjer so dobro vidne izstrelitve fosfornih bomb vzhodno od doneškega mesta Kostjantinivka.

Poleg eksplozij bomb z belim fosforjem, ki spadajo pod zažigalno orožje in so izjemno smrtonosne (že samo 10-odstotne opekline so lahko usodne), pa nad mestom Kostjantinivka donijo tudi eksplozije drugih izstrelkov. Kot namreč poroča ukrajinska televizija, ruski tanki in havbice neprestano napadajo. Na nebu poleg 'fosfornega ognjemeta' tako ukrajinski vojaki opazujejo tudi eksplozije, ki jih povzročajo izstrelki S-300, granate in drugo orožje. Klub temu pa ukrajinski vojaki ob frontni črti zatrjujejo, da se je intenzivnost takih napadov v zadnjih tednih nekoliko umirila. 

"Intenzivnost obstreljevanj se je znatno zmanjšala. Mislim, da je to posledica primanjkovanja streliva," je povedal eden izmed članov ukrajinske enote. Čeprav naj bi ruskim vojakom primanjkovalo streliva, na ukrajinski strani ocenjujejo, da niso pripravljeni opustiti svojih namer. "Linija od Bahmuta do Bilogorivke ostaja aktivna. Vse od meje regije Doneck do konca Luganska," zatrjujejo.

Intenzivnost zračnih napadov naj bi se nekoliko umirila.
Intenzivnost zračnih napadov naj bi se nekoliko umirila. FOTO: ENEX - Posnetek zaslona

Z nekolikšno umiritvijo zračnih napadov se je namreč povečalo število pehotnih bitk. Pehotni boj med statičnimi položaji je zelo težak, priznavajo ukrajinski vojaki. "To so zelo tesni boji, potekajo na 70 metrov. Žvižga nad glavo." Ob tem se borijo z vsem, kar imajo: s pištolami, granatami ... 

Ruski napadi se najpogosteje zgodijo ponoči, čez dan pa napadajo predvsem v manjših skupinah. "Z dnevne so prešli na nočno taktiko, poskusili so jo že trikrat ali štirikrat, gre za zelo intenziven napad," opisujejo tisti, ki se borijo na ukrajinski strani. 

Ob tem pa ukrajinski vojaki ob Kostjantinivki pozivajo zahod, da tudi njihova stran potrebuje nove zaloge orožja. V pomladnih mesecih naj bi namreč Ukrajina začela obsežno protiofenzivo, pri tem pa jim bo po besedah poveljnika ukrajinskih kopenskih sil Oleksandra Sirska koristila tudi izčrpanost ruskih sil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3