Tujina

'Rusija je pripravljena na jedrski spopad'

Moskva, 13. 03. 2024 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

V pogovoru za rusko državno televizijo je ruski predsednik Vladimir Putin izrazil upanje, da se bodo ZDA izognile zaostrovanju, ki bi posledično lahko sprožilo jedrsko vojno. A ob tem je poudaril, da je Rusija, če bi do tega prišlo, več kot pripravljena na jedrski spopad. Medtem v Ukrajini spopadi še kar trajajo, novi ruski napadi z raketami in droni so terjali več žrtev. V raketnem napadu v mestu Krivi Rog so zvečer umrli štirje ljudje, več kot 40 je bilo ranjenih. O smrtnih žrtvah nočnih napadov z brezpilotniki pa poročajo iz mesta Sumi na severu države in Mirnograda v Donecku.

Vladimir Putin je sicer izrazil prepričanje, da bo Moskva dosegla svoje cilje v Ukrajini in da so vrata za pogovore odprta, pri čemer je poudaril, da bodo za vsak dogovor potrebna trdna jamstva Zahoda. A vendar je ob tem omenil tudi možnost uporabe jedrskega orožja, če bi se situacija zaostrila, piše AP.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Dodal je, da ZDA razvijajo jedrsko orožje, vendar to ne pomeni, da so pripravljene "jutri začeti jedrsko vojno". "Imajo ustrezne načrte, za katere tudi mi vemo. Razvijajo vse, tako kot mi," je dejal. ZDA imajo primerljivo jedrsko triado, t.j. vojaško strukturo jedrske oborožitve z zmožnostjo izstrelitve raket s kopnega, zraka in morja, a je Rusija na tem področju naredila večji napredek, je še poudaril.

V začetku meseca sta dva visoka uradnika ameriške administracije za CNN dejala, da so se ZDA začele leta 2022 pripravljati na to, da bi lahko Rusija Ukrajino napadla z jedrskim orožjem. 

Še zdaleč ni prvič, da je ruski predsednik zagrozil z jedrskim orožjem. Ne samo z besedami, tudi z dejanji, jedrsko orožje je namreč preselil v Belorusijo. Zelo glasen glede jedrskega orožja je bil tudi Dmitrij Medvedjev, ki je bil predsednik Rusije med letoma 2008 in 2012. Med invazijo na Ukrajino je večkrat opozoril na nevarnost jedrskega spopada.

Prav tako je Moskva prekinila sodelovanje v pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi start. Gre za pogodbo o zmanjšanju strateškega orožja, ki omejuje število medcelinskih balističnih raket v ZDA in Rusiji. 

Rusija ima nekaj manj kot 6000 kosov jedrskega orožja, kar predstavlja največji jedrski arzenal na svetu, in jih lahko izstreli s kopenskimi raketami, podmornicami ali letali. Vendar bi imela uporaba celo enega od teh "manjših" kosov jedrskega orožja uničujoče humanitarne posledice. Bomba, ki je do konca leta 1945 uničila Hirošimo in ubila približno 140.000 ljudi, je bila velika 15 kiloton, kar ustreza velikosti enega najmanjših kosov orožja v ruskem arzenalu.

V Ukrajini smrtne žrtve novih ruskih napadov

Mesto Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine, ki je tudi rojstni kraj predsednika Volodimirja Zelenskega, je bilo v torek zvečer tarča raketnega napada, v katerem je bila zadeta večnadstropna stanovanjska stavba. Po zadnjih podatkih so bili ubiti štirje ljudje, najmanj 44 je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelenski je v večernem nagovoru prizadetim izrekel sožalje in napovedal povračilne ukrepe. "V Kremlju se morajo naučiti, da njihov teror ne bo ostal nekaznovan," je dejal.

Ponoči je bila nato v napadu drona poškodovana stanovanjska stavba v mestu Sumi na severu Ukrajine. En človek je umrl, osem je ranjenih. V petnadstropnem poslopju je škodo utrpelo 30 stanovanj, polovica je po navedbah lokalnih oblasti popolnoma uničena.

V mestu Mirnograd v delu regije Doneck, ki je pod ukrajinskim nadzorom, pa sta bila v ruskem obstreljevanju v stanovanjski hiši ubita dva človeka, še pet je bilo ranjenih, je prek Telegrama sporočil guverner Vadim Filaškin. Po njegovih besedah so bile v napadu uporabljene letalske bombe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3