Tujina

Rusija: Na žalost ZDA še naprej zaostrujejo napetosti, ZDA: Rusija pripravlja lažno operacijo

Moskva/Washington/Kijev, 03. 02. 2022 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić
Komentarji
11

Kremelj je ponovno pozval ZDA, naj prenehajo z zaostrovanjem napetosti, potem ko je Washington napovedal, da bo v luči napetosti na rusko-ukrajinski meji v Evropo napotil več tisoč vojakov. Medtem pa so neimenovani višji washingtonski uradniki povedali, da so pridobili obveščevalne podatke o tem, da Rusija pripravlja posnetek o lažnem napadu Ukrajincev na ruske sile, ki bi ga nato izkoristila kot povod za invazijo na Ukrajino. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je izrazil zaskrbljenost zaradi povečevanja prisotnosti ruskih vojakov v Belorusiji.

"Na žalost Američani še naprej zaostrujejo napetosti," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov in pri tem opozoril, da je najnovejša napotitev ameriških vojakov za okrepitev Natovih sil v Evropi le še poslabšala razmere v regiji.

Pentagon je namreč v sredo sporočil, da bo iz Nemčije v Romunijo premestil približno 1000 ameriških vojakov ter napotil dodatnih 2000 vojakov iz ZDA v Nemčijo in na Poljsko. Odločitev je bila sprejeta predvsem zaradi ruskega kopičenja vojakov na ukrajinskih mejah. "To niso ukrepi, namenjeni zmanjšanju napetosti, ravno nasprotno, to so dejanja, ki vodijo k povečanju trenj," je dejal Peskov.

Moskva
Moskva FOTO: AP

Po njegovih besedah je zaskrbljenost Rusije zaradi širitve Nata na vzhod in nameščanja ameriških vojakov sedaj povsem razumljiva, prav tako pa so povsem razumljivi vsi ukrepi, ki jih Rusija sprejema za zagotavljanje lastne varnosti in interesov. 

Zahodne sile si prizadevajo z medijsko in diplomatsko ofenzivo preprečiti potencialno invazijo Ukrajine, pred katero svarijo že več mesecev. Pri svojih prizadevanjih pa ne izključujejo niti poostrenih sankcij proti ožjemu krogu ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Medtem so neimenovani visoki uradniki iz Washingtona za ameriške medije povedali, da so ZDA pridobile obveščevalne podatke o tem, da Rusija načrtuje lansiranje lažnega videa, ki bi temeljil na dezinformacijah in, ki bi nato služil kot povod za rusko invazijo na Ukrajino. "Rusija namerava uporabiti videoposnetek za obtožbo Ukrajine za genocid nad rusko govorečimi ljudmi. Nato bi ogorčenje nad videoposnetkom uporabila za opravičevanje napada ali pa bi spodbudila separatistične voditelje v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine, da zahtevajo na rusko intervencijo," uradnike navaja New York Times.

Stoltenberg zaskrbljen zaradi premikov ruskih sil v Belorusiji

V prihodnjih tednih naj bi v Belorusijo prišlo okoli 30.000 ruskih vojakov, je dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in izrazil zaskrbljenost zaradi povečanja vojaške navzočnosti v tej nekdanji sovjetski republiki, ki meji na Ukrajino, ob meji s katero Rusija že nekaj časa kopiči svoje sile. "V zadnjih dneh smo videli znaten premik ruskih vojaških sil v Belorusijo," je v Bruslju dejal Stoltenberg in opozoril, da gre za "največjo rusko razporeditev tam po koncu hladne vojne".

V Belorusijo naj bi prišlo okoli 30.000 vojakov, vključno s silami za posebne operacije. Pri tem naj bi sodelovala tudi bojna letala, rakete tipa iskander, ki lahko nosijo tudi jedrsko konico, in sistemi protizračne obrambe S-400, je povedal Stoltenberg na današnji novinarski konferenci z makedonskim premierjem Dimitrom Kovačevskim.

Gre za "široko paleto sodobnih vojaških zmogljivosti", je še opozoril prvi mož Nata, kot so zapisali na spletni strani zavezništva. Vse te zmogljivosti v Belorusiji naj bi bile vključene v letno vajo ruskih jedrskih sil, ki naj bi potekala ta mesec, je dodal. Po navedbah Moskve gre za skupno vojaško vajo z beloruskimi oboroženimi silami, na kateri naj bi po njenih zagotovilih sodelovalo manj kot 13.000 vojakov. Po besedah Stoltenberga je v bližini ukrajinske meje že več kot 100.000 vojakov.

Prisotnost ruskih sil v Belorusiji skrbi tudi evropske poslance. Ti so v pismu, ki so ga naslovili na predsednike treh evropskih insitucij - Evropskega sveta, komisije in parlamenta, izrazili "globoko zaskrbljenost" zaradi nedavne namestitve ruskih sil v Belorusiji, ki po njihovem predstavlja "grožnjo Ukrajini, Poljski, Litvi, Latviji in vsej Evropi".

Omenjeno nameščanje sil bi bilo lahko "del dokončnega načrta podreditve in zasedbe Belorusije", so opozorili v pismu, datiranim s 1. februarjem, ki ga je podpisalo več kot 70 poslancev iz petih različnih političnih skupin. Med podpisniki je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP/SDS).

Recep Tayyip Erdogan in Volodimir Zelenski
Recep Tayyip Erdogan in Volodimir Zelenski FOTO: AP

Erdogan pripravljen posredovati med Ukrajino in Rusijo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po današnjem srečanju z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu ponovil svojo pripravljenost, da gosti ukrajinsko-ruski krizni vrh. Obisk je izkoristil tudi za poudarek podpore ozemeljski celovitosti Ukrajine. "Turčija je pripravljena narediti svoj del za rešitev krize med dvema prijateljskima državama, ki sta njeni sosedi v Črnem morju. Med pogovori sem ponovno dejal, da bi z veseljem gostili vrh na ravni voditeljev ali gostili razprave na tehnični ravni," je povedal turški predsednik.

Erdogan je že pred poletom v Kijev izrazil pripravljenost Turčije na gostovanje vrha ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Zelenskega, s čimer bi lahko pripomogel v reševanju spora med državama. Poudaril je, da Turčija "še naprej podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine" in zavrača rusko priključitev ukrajinskega polotoka Krim leta 2014.

"Naš obisk je potekal v občutljivem obdobju," je dejal Erdogan, potem ko sta obe strani podpisali nov sporazum o prosti trgovini.

Ob zahvali je ukrajinski predsednik dejal, da je "pripravljen narediti vse, kar je mogoče, kjer koli in v vseh oblikah," za mir v Ukrajini. "Ne glede na to, kje lahko končamo vojno, je pomembno, da so vsi iskreno pripravljeni nanjo," je dodal.

Rusija se na povabilo Erdogana za zdaj še ni odzvala. Erdogan in Putin sta v zadnjih letih razvila tesne odnose, vendar Ukrajina zanju predstavlja občutljivo vprašanje. Ankara podpira članstvo Kijeva v Natu in odločno nasprotuje ruski priključitvi Krima leta 2014 v imenu zaščite svoje turško govoreče tatarske manjšine. Ruski predsednik medtem kritizira svojega turškega kolega, ker je Kijevu zagotovil oborožena brezpilotna letala, ki jih ukrajinska vojska uporablja proti proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

z765
04. 02. 2022 10.14
+3
V teku je okupacija Evrope s strani ZDA. Ogromno vojakov in borbene tehnike se kopiči v Nemčiji, Poljski, Slovaški, Baltskih državah, Romuniji ,Bolgariji da Ukrajino sploh ne omenjam. Velika sramota za EU.
alicante1234
04. 02. 2022 09.08
+2
A ni to super za ZDA, Poljska jim je že pred leti obljubila 2 milijardi dolarjev za trajno ameriško bazo na njihovih tleh. Prideš na njihovo ozemlje, financirajo tvojo nastanitev, pa še veliko orožja prodaš za neobstoječo nevarnost.
Apostol1
04. 02. 2022 08.53
+4
Toliko laži kot so jih skozi zgodovino Amerike sproducirali Američani ni sproduciral prav noben narod . V novejši zgodovini je najbolj očitna , tista , ko so Irak obtožili , da imajo orožje za masovno uničenje , potem pa ne duha in sluha o tem orožju. Vtikali so čisto povsod po svetu. Ko je Rusija razpadla in je bil za predsednika Boris Jelcin , ki je bil milo rečeno navaden pijanček , je kazalo , da so Američani dosegli svoj cilj in da bodo samo še nadaljevali z slabenjem Rusije in ,da bodo uresničili svoje interese . Potem je pa prišel Putin , kot tak ali drugačen kakor komu ustreza. Toda dejstvo pa je , da je naredil Rusijo spet enakopravno velesilo na svetu in drugo dejstvo pa je , da dokler bo Putin vladal v Rusiji bo Rusija močna in edino to je pogoj , da bo na svetu obstajala bolj kot ne hladna vojna namesto vojne z ubijanjem nedolžnih ljudi , ki so samo kmetje na šahovnici politikov velesil. Drugače rečeno , Američani naj bodo doma in naj se brigajo zase.
Matic Ku?evi?
04. 02. 2022 15.16
+1
Ne samo to, ZDA je po 9/11 napovedala Vojno na Teroriste. Invazija na Irak in Afganistan so potrošli okoli 3 ali še več Trilijonov $ a na njihovem ozemlju imajo zastarelo infrastrukturo, agrokulturo, več revščine, itd. In 20 let je minilo pa če dalji več teroristov je in čedalje več terorističnih napadov je. ZDA so naredili največji laž v zgodovini.
McGregor---
04. 02. 2022 08.35
+2
Vojne NE bo. 🇷🇺 če bi napadel bi to storil že zdavnaj, ne pa da čaka kako se 🇺🇦 oborožuje in uri. Vse skupaj je samo hladna vojna
zigasubic
03. 02. 2022 21.58
+4
Prav za norca nas imajo s tem vojnim hujskaštvom. Že nekaj mesecev poslušamo, da Rusija nenehno kopiči in dovaža vojake na svojo mejo. Pa še vedno jih je 100.000. Če bi jih kopičili kot zatrjuje Nato bi jih moralo biti že vsaj 5 milijonov.
SenecaLucius
03. 02. 2022 21.56
-1
To, da novinar piše ruski separatisti je povsem enako kot so Srbi leta 1990 pisali o slovenskih separatistih!
Defragment
03. 02. 2022 21.51
+4
Ameriškemu proračunu gre za nohte, svet doživlja prerasporeditev moči, na trgu energentov gre za tiho vojno po zemeljskih virih in EU kaže signale osamosvojitve od NATO nadvlade. Washingtonu to vse ne paše. Če se bo EU pustila zopet speljati na led embarga proti Rusiji, bo spet profitiral ameriški biznis. Morda bo pa za božji mir bolje pristati na nov embargo, samo da se zverina umiri.
Igyzone
03. 02. 2022 21.50
-1
Eden druzga obtožujeta nasilja, vmes pa merita kolk dolgega imajo.
Bikoborec
03. 02. 2022 21.43
+2
VirtualX
03. 02. 2022 21.46
+2