Tujina

Ameriška vojska objavila posnetek trka drona in ruskega lovca

Odesa/Moskva, 16. 03. 2023 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dogajanje v Ukrajini v zadnjih dneh zaznamujejo predvsem preleti, trki in sestrelitve dronov. Rusija naj bi se po trku z ameriškim dronom nad Črnim morjem dokopala do njegovih razbitin, ameriška vojska pa objavila posnetek incidenta. Ob tem ukrajinske sile poročajo, da so ob vzhodni fronti sestrelile brezpilotno letalo kitajske izdelave, ki so ga tja poslali Rusi.

Dva dni po trku ameriškega drona MQ-9 Reape, v katerega naj bi nad Črnim morjem trčil ruski lovec Su-27, je poveljstvo ameriške vojske v Evropi objavilo posnetek incidenta. Kamera, ki je dogajanje ujela v objektiv, je bila pritrjena na trup ameriškega brezpilotnega letala, posnetek pa traja približno 40 sekund. Ameriškemu dronu se je med preletom Črnega morja najprej približal eden izmed ruskih lovcev, nato pa je mimo MQ-9 poletel še enkrat. Ob tem je poškodoval propeler, zaradi česar je dron strmoglavil v Črno morje. Kamera, usmerjena v rep drona s propelerjem, pokaže tudi škodo.

Dron naj bi nato pristal približno 100 kilometrov od krimske obale, kjer ima ruska vojska več ladij, več plovil ima tudi v pristaniščih na Krimu. Zato se je Kremelj odločil, da bo na delo poslal svojo izvidniško ekipo. Ta naj bi v zgodnjih četrtkovih urah našla razbitine drona, so sporočile ruske sile. Tiskovni predstavnik John Kirby sicer ni želel potrditi, da so ruske enote dosegle razbitine. Ruski mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vire na obrambnem ministrstvu sicer poročajo, da naj bi razbitine našli na globini 900 metrov.

Nesreca drona
Nesreca drona FOTO: ENEX - Posnetek zaslona

Ameriški uradniki so v uspešnost ruske operacije dvomili, rekoč, da so ostanki brezpilotnega letala lahko globoko pod morsko gladino ter da jih državi zato ne bo uspelo najti. Kljub temu so v Pentagonu včeraj zatrdili, da so sprožili vse potrebne postopke, da dron ne bi padel v napačne roke, izpostavlja BBC.

V uspešnost operacije niso bili prepričani niti ruski uradniki. "Ne vem, ali ga lahko povrnemo ali ne, toda zagotovo bomo morali nekaj storiti," je v sredo popoldan dejal sekretar ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev. "Vsekakor upam na uspeh," je še pristavil.  

Nekoliko bolj je ruskim napravam zaupal vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin. "Rusija ima tehnološke zmogljivosti, da z dna morja pobere ostanke drona MQ-9 Reaper," je zatrdil pred začetkom iskanja. Dron je sicer padel v morje manj kot 100 kilometrov od obale Krima. 

Pentagon še vedno ni pojasnil, kakšne naloge je dron opravljal v času incidenta, niti če je bil v tistem trenutku oborožen. Prav tako še ni jasno, kolikšno škodo je utrpel letalnik. Najmodernejša različica brezpilotnika stane skoraj 30 milijonov evrov in velja za eno dražjih brezpilotnih letal. Ameriška vojska, ki jih uporablja od leta 2007, jih ima po zadnjih podatkih na razpolago 93.

Nad ukrajinskimi vojaki poletel komercialni dron kitajske izdelave

Nad centrom najbolj krvavih pehotnih bitk po drugi svetovni vojni naj bi ukrajinske sile sestrelile dron kitajske izdelave Mugin-5. Ta je bil, preden so ga ruske sile poslale na fronto, dodatno opremljen in oborožen. Plovilo je imelo dodatno vgrajene kamere, kar pomeni, da so ga ruske sile uporabljale za nadzor, na sebi je imel tudi 20-kilogramsko bombo. Brezpilotno letalo naj bi sicer ukrajinske enote sestrelile ob koncu prejšnjega tedna, poroča CNN.

Razbitine drona Mugin-5, ki ga izdeluje kitajsko podjetje s sedežem v Šiamenu na vzhodu kitajske, so sestrelili z avtomatskim orožjem AK-47. Kitajski proizvajalec je potrdil, da gre res za njihov izdelek, ob tem pa uporabo v vojaške namene obžaluje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojaki so sestrelitev tudi podrobneje opisali. Ukrajinska varnostna služba je v noči s petka na soboto dobila obvestilo, da je bilo z ozemlja, ki ga nadzoruje Rusija, v zrak poslano brezpilotno letalo, ki je namenjeno proti frontni črti. Okoli 2. ure zjutraj pa je dron preletel 111. brigado teritorialne obrambe. Ker je letel zelo nizko, so ga vojaki slišali, prav tako so videli utripajočo luč. To jim je omogočilo, da so ga sestrelili z ročnim orožjem. 

Kot poročajo ameriški mediji, gre sicer za plovilo, ki je na voljo širši javnosti. Več vojaških blogerjev pravi, da so zato Mugin-5 poznani tudi pod imenom Alibaba, saj jih je mogoče kupiti na omenjeni strani. Za model je treba odšteti približno 14.500 evrov. Specialist za orožje in strelivo N. R. Jenzen-Jones ob tem poudarja, da "tako Rusija kot Ukrajina med konfliktom uporabljata komercialno dostopne kitajske platforme". 

Primer sestrelitve civilnega drona nad bitko v Ukrajini pa je še en dokaz o spremembah načinu vojskovanja, pravijo ukrajinski vojaki. Uradniki incidenta niso komentirali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni