Tujina

Rusija: Odločitev o poskusu atentata na Putina so sprejele ZDA

Moskva, 04. 05. 2023 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odločitev o napadu ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, usmerjenih proti Kremlju, so sprejele ZDA, je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva sicer trdi, da je bil napad z droni poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. ZDA so medtem že zanikale kakršno koli vpletenost v domnevni ukrajinski napad. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Moskvo posvaril, naj domnevnega napada ne uporabi kot pretvezo za stopnjevanje vojne v Ukrajini. Ob tem je izrazil skrb, da bi Rusija to lahko uporabila za okrepitev mobilizacijo in napade na Ukrajino.

"Odločitve o takšnih napadih se ne sprejemajo v Kijevu, temveč v Washingtonu. Kijev naredi le to, kar mu je naročeno, in Washington mora jasno razumeti, da mi to vemo," je dejal Peskov.

V odzivu je tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby zavrnil obtožbe ruskih oblasti. "S tem nismo imeli nič. Peskov preprosto laže," je dejal za ameriško televizijo MSNBC. Dodal je, da ZDA niso spodbujale ali omogočile Ukrajini, da bi napadla Rusijo.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da "teroristična dejanja in sabotaže ukrajinskih oboroženih sil dobivajo zagon brez primere". Prav tako je tudi naznanilo, da si Rusija pridržuje pravico do povračilnih ukrepov.

Putin naj bi v svoji pisarni že normalno delal

Iz Rusije že vse od začetka invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. Tudi danes je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. V sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika in njun napad označila za poskus atentata na Putina.

Ruski predsednik naj bi sicer danes že normalno delal v svoji pisarni v Kremlju, je izjavil Peskov in dodal, da bodo varnostni ukrepi v Moskvi poostreni. Ti bodo poostreni tudi v luči praznovanja dneva zmage, s katero bodo 9. maja proslavili zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti.

Borrell posvaril Moskvo pred uporabo napada z droni za stopnjevanje vojne v Ukrajini

"Rusijo pozivamo, naj ne uporabi tega domnevnega napada kot izgovor za nadaljevanje stopnjevanja vojne," je Borrell dejal v Bruslju ob začetku zasedanja zunanjih ministrov EU, pristojnih za mednarodno razvojno sodelovanje.

"To nas skrbi (...), ker se lahko uporabi za opravičevanje večje mobilizacije vojakov in več napadov na Ukrajino," je pojasnil.

Borrell je tudi omenil, da je slišal izjave ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je zanikal, da Ukrajina stoji za napadom.

Medvedjev v sredo pozval k "fizični odstranitvi" Zelenskega

Zelenski je v sredo dejal, da Ukrajina ni vpletena v napade, da branijo svojo državo, vendar se borijo na svojem ozemlju. Zatrdil je, da si je Moskva napad izmislila, saj izgublja vojno, in da skuša Kremelj na ta način motivirati svoje vojake.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je v sredo pozval k "fizični odstranitvi" Zelenskega zaradi domnevnega napada z droni, je danes kritiziral tudi Borrella, ki ga je označil za "predrznega starega norca".

V odzivu na Borrellovo opozorilo Moskvi je v angleščini tvitnil, da bo prav napad "pripeljal do stopnjevanja konflikta". "To je tisto, kar si želijo Washington in številni neumneži v Bruslju," je dejal Medvedjev, ki je sicer podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1