Tujina

Rusija trdi, da je preprečila 'veliko ukrajinsko ofenzivo' v regiji Doneck

Moskva, 05. 06. 2023 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
0

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so preprečili veliko ukrajinsko ofenzivo in ubili 250 ukrajinskih vojakov ter uničili več deset bojnih vozil. Navedb, ki jih v Kijevu še niso komentirali, ni moč neodvisno preveriti. "Ukrajinske sile so ponovno prevzele nadzor nad delom naselja Berhivka, ki leži severno od mesta Bahmut," pa je sporočil vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Ob tem je rusko vojsko obtožil, da zapušča položaje v mestu in njihov umik označil za sramoten.

Porušena cerkev Svete matere v regiji Doneck, ki so jo med okupacijo jeseni lani uničile ruske sile.
Porušena cerkev Svete matere v regiji Doneck, ki so jo med okupacijo jeseni lani uničile ruske sile. FOTO: Profimedia

Ministrstvo je sporočilo, da je Ukrajina v nedeljo začela ofenzivo v regiji Doneck z dvema tankovskima bataljonoma in šestimi mehaniziranimi. Za zdaj še ni znano, ali domnevni napadi pomenijo, da se je ofenziva začela, saj je ukrajinska stran v nedeljo pozvala k tišini pri deljenju informacij o ofenzivi. 

"4. junija zjutraj je sovražnik začel obsežno ofenzivo na petih sektorjih fronte v smeri južnega Donecka," je rusko obrambno ministrstvo sporočilo na Telegramu in dodalo, da so Ukrajinci poskušali prebiti njihovo obrambo na po mnenju Kijeva najbolj ranljivem delu fronte, kar pa da naj jim ne bi uspelo. "Sovražnik ni dosegel svojih nalog, ni bil uspešen," so dodali. 

Moskva sicer trdi, da je Ukrajina v akciji izgubila 250 vojakov, 16 tankov, tri pehotna bojna vozila in 21 oklepnih bojnih vozil, poročata BBC in Guardian. 

Razmere na bojišču konec aprila.
Razmere na bojišču konec aprila. FOTO: AP

Ukrajina sicer že več mesecev načrtuje protiofenzivo, pri tem pa želi imeti čim več časa za usposabljanje vojakov, čakali so tudi na vojaško opremo zahodnih zaveznikov.

Uradniki v Kijevu so posvarili tudi pred javnimi špekulacijami o ofenzivi in pozvali k previdnosti pri deljenju informacij, ki bi lahko pomagale Rusiji. "Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen," je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo v nedeljo. 

Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih pokrajin, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Streljanje med ruskimi plačanci in vojaki, ki naj bi bili pijani?

"Zdaj je del naselja Berhivka že izgubljen, ruski vojaki pa mirno bežijo. Sramota!" je izjavil Prigožin ter ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova pozval, naj obiščeta fronto in povzdigneta moralo vojakov. "Zmoreta to! Če ne, pa bosta umrla kot heroja," jima je dejal.

Berhivka leži okoli sedem kilometrov severno od Bahmuta, kjer so se v preteklih mesecih pod vodstvom Wagnerja odvijali najdaljši in najbolj krvavi spopadi od začetka vojne v Ukrajini.

Zapuščeni tanki v Bahmutu
Zapuščeni tanki v Bahmutu FOTO: AP

Skupina Wagner je sicer maja sporočila, da je zavzela Bahmut, svoje položaje v mestu pa naj bi že predala ruski vojski. Ukrajina medtem vztraja, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo.

Prigožin je v nedeljo na Telegramu objavil tudi dokument o operacijah skupine Wagner v preteklem mesecu. V dokumentu je med drugim navedeno, da je maja prišlo do izmenjave ognja med ruskimi plačanci in rednimi silami, ki naj bi bili pijani.

Odnosi med Wagnerjem in rednimi silami so se v minulih mesecih zaostrili. Prigožin je namreč ruske sile večkrat obtožil, da zapuščajo svoje položaje in pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo "zločinske ukaze".

Prav tako je vojaško poveljstvo v preteklosti obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini in podvomil v sposobnost Moskve, da brani državo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3