Tujina

Rusija priznala izgubo ladje Saratov, ki je bila del črnomorske flote

Sevastopol, 25. 03. 2023 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred letom dni je ukrajinska raketa v napadu zadela plovila ruske črnomorske flote. Ukrajinske sile so ob tem zatrjevale, da je bila ruska bojna ladja Saratov v incidentu popolnoma uničena, Rusi pa so navedbe vseskozi zavračali. Na obletnico uničenja pa so le priznali izgubo. Ob tem so Ukrajinci na družbenih omrežjih delili tudi video posnetek.

Pred enim letom je ukrajinska vojska sporočila, da je zadela in močno poškodovala eno izmed ladij ruske črnomorske flote, Saratov. Ob tem pa je ukrajinska raketa poškodovala tudi druge ruske ladje Orsk, Cesar Kunikov in Novočerkask, je lanskega marca dejal poveljnik ukrajinskih oboroženih sil. 

A ruska stran je navedbe vseskozi zanikala. Včeraj pa je ob obletnici napada ruski poveljnik priznal, da je bila v obstreljevanju bojna ladja Saratov res uničena, a kljub temu je bilo priznanje posredno. Včeraj so namreč v Sevastopolu odkrili spominsko ploščo mornarjev, ki so bili ubiti v napadu.

"Pred enim letom smo v boju izgubili bojno ladjo Saratov. Izgubili smo tudi nekatere člane posadke ladij Orsk, Novočerkask in Cesar Kunikov," je po poročanju ruskih medijev ob dogodku dejal poveljnik krimske pomorske baze v Sevastopolu Feliks Menkov. Točnega števila žrtev ob tem ruski poveljnik ni razkril. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinske sile pa so ob posrednem priznanju in obletnici v javnosti objavile posnetek raketnega napada. Načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni je ob dogodku zapisal, da so dobro namerjeni napadi razblinili mit o neuničljivi ruski floti. Obenem je dodal, da je to še en dokaz, da sovražniku ne bodo dovolili zadrževanja ne v njihovem morju ne na njihovi zemlji, povzema Newseek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že lanskega maja je sicer ukrajinske navedbe o uničenju ladje s pomočjo satelitskih posnetkov potrdilo ameriško podjetje Maxar Technologies. Ladja se je ob napadu nahajala blizu objekta za shranjevanje goriva. Iz nadaljnjih posnetkov so nato pri podjetju ugotovili tudi, da so uničeno plovilo Saratov ruske sile kasneje odpeljale na Krim na popravilo.

Ukrajinci so Saratov potopili točno mesec dni od začetka ruskih napadov. Tri tedne kasneje so napadli še rusko raketno križarko Moskva. 

Raketno križarko, ki se je sprva imenovala Slava, so zgradili leta 1976 v ukrajinskem Mikolajevu. Uspešno je delovala od začetka 80. let prejšnjega stoletja, nato pa se je leta 1990 zaradi prenove vrnila v Mikolajev. Aprila 2000 je ponovno začela delovati, in sicer pod novim imenom Moskva. Takrat je zamenjala križarko Admiral Golovko in postala poveljniška ladja ruske črnomorske flote.

Ladja je opremljena s 16 protiladijskimi raketami P-1000, imenovanimi Vulkan. Njihov doseg je najmanj 700 kilometrov. Strelivo uporablja kombiniran vzorec letenja, kar pomeni, da del poti premaga na veliki višini, v bližini cilja pa se ponovno spusti nižje. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1