Tujina

Rusija na meji z Ukrajino krepi svojo vojsko, Nato dejanje ostro obsodil

Moskva / Kijev, 02. 04. 2021 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
304

Iz Ukrajine poročajo o povečanem številu ruskih vojakov in selitvi tankov ter manjših oklepnih vozil na rusko-ukrajinski meji in na Krimu, polotoku, ki je bil leta 2014 priključen Rusiji. Dejanje je obsodil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Rusijo obtožil kopičenja vojaških sil na skupni meji, Washington pa je Moskvo opozoril, naj ne poskuša "ustrahovati" Ukrajine. Tudi ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom sporočil, da ZDA neomajno podpirajo Ukrajino pri njeni suverenosti in ozemeljski celovitosti.

Rusija se je na dogajanje odzvala v četrtek in opozorila, da bi resno stopnjevanje konflikta v vzhodni ukrajinski regiji Donbas lahko "uničilo" Ukrajino, medtem ko je Nato izrazil zaskrbljenost zaradi kopičenja ruskih vojaških sil na meji v bližini vzhodne Ukrajine. Posnetki z družbenih omrežij, katerih verodostojnost še ni potrjena, kažejo, da Rusija veliko število tankov in manjša oklepna vozila ter drugo opremo seli v regije, ki mejijo na Ukrajino, in na Krim, ki ga je Moskva priključila leta 2014.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem iz bližine letališča v Donetsku v Ukrajini poročajo o "hudih bojih".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ruske dejavnosti predstavljajo izziv za administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna, katerega člani so se ta teden po telefonu pogovarjali z visokimi ukrajinskimi uradniki, da bi izrazili podporo vladi predsednika Volodimirja Zelenskega. Moskva in Kijev se že dolgo obtožujeta zaradi neuspešnega izvajanja mirovnega sporazuma o Donbasu. Odnosi so se še bolj zaostrili zaradi usode ruskega plinovoda Severni tok 2 do Nemčije, katerega gradnjo želita ustaviti Ukrajina in ZDA. 

Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je podporo izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden – prvič, odkar je nastopil mandat.
Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je podporo izrazil tudi ameriški predsednik Joe Biden – prvič, odkar je nastopil mandat. FOTO: AP

Pri Natu so sporočili, da so zaskrbljeni zaradi kopičenja ruskih sil, ki se je zgodilo, medtem ko so se sestali veleposlaniki zavezniških sil, da bi razpravljali o nedavnem stopnjevanju nasilja v vzhodni regiji Donbas, kjer se ukrajinske sile borijo s proruskimi separatističnimi silami. Po ocenah Kijeva je v konfliktu od leta 2014 umrlo 14.000 ljudi. Gre za ozemlje separatističnih samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki sta skupaj znani pod imenom Donbas. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba je Rusijo obtožil "sistemskega slabšanja" varnostnih razmer v Donbasu in na Krimu. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poskušal zmanjšati težo napotitve ruskih sil z izjavo, da "to nikogar ne sme motiti in ne sme predstavljati nobene grožnje"."Rusija ukrepe sprejema za zaščito svojih meja. Nato in druge zavezniške sile so povečale svoje aktivnosti blizu ruskih meja, zato smo tudi mi dolžni paziti na svoje," je dodal Peskov. 

Oglasil se je tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal, da večina ukrajinske vojske razume nevarnost "vročega konflikta" v Donbasu. "Upam, da jih ne bodo spodbujali politiki z ZDA na čelu. Ruski predsednik Putin je pred kratkim, kar je še danes aktualno, dejal, da bodo tisti, ki bodo poskušali začeti novo vojno v Donbasu, uničili Ukrajino," je dejal Lavrov.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je v četrtek dejal, da so ZDA zaskrbljene zaradi nedavnega stopnjevanja ruskih agresivnih in provokativnih potez na vzhodu Ukrajine.

Zaskrbljenost Nata

Neimenovani Natov uradnik je za Reuters povedal, da Moskva spodkopava mirovna prizadevanja na vzhodu Ukrajine."Zavezniki so zaskrbljeni zaradi nedavnih večjih vojaških dejavnosti ruskih sil v Ukrajini in okoli nje," je dejal neimenovani uradnik. Ukrajina, zahodne države in Nato Rusiji očitajo, da je v Donbas poslala čete in težko orožje za podporo svojim pristašem, ki so leta 2014 prevzeli del vzhodne Ukrajine. Rusija pa trdi, da separatističnim borcem zagotavlja samo politično in humanitarno podporo v – kot poudarja – notranjem konfliktu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je govoril s svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Taranom, je "obsodil nedavno stopnjevanje ruske agresije na vzhodu Ukrajine", so sporočili iz Pentagona."Znova sem potrdil našo neomajno podporo ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in evroatlantskim težnjam," je še sporočil Austin.

Danes pa se je Biden, odkar je nastopil funkcijo, prvič slišal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. V pogovoru, ki je trajal približno 30 do 40 minut, se je Biden dotaknil tudi ruskih aktivnosti na vzhodu Ukrajine, ki vznemirjajo tako ameriške kot tudi ukrajinske oblasti. Biden je "znova potrdil neomajno podporo ZDA suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ob ruski agresiji v Donbasu in na Krimu," poroča Politico. 

Rusija ob ukrajinski meji kaže svojo moč in ustvarja provokacije, je o konfliktu povedal Zelenski. Moskva "skuša ustvariti strašljivo ozračje in pritisniti na Ukrajino," je dodal in pozval k novemu premirju na fronti. Letos je bilo ubitih že dvajset ukrajinskih vojakov, 57 pa jih je bilo ranjenih, je še dodal Zelenski. 

Pentagon pa je sporočil, da je v pripravljenosti, saj so opazili, da je Rusija v zadnjem tednu okrepila svoje dejavnosti v vzhodni Evropi in na Arktiki. Natova lovska letala so konec marca v manj kot v šestih urah v bližini zračnega prostora zavezništva prestregla različne skupine ruskih vojaških letal. Nato je zaradi ruskih bombnikov in lovcev, ki so opravljali nenavadne prelete nad severnim Atlantikom ter Severnim, Črnim in Baltskim morjem, aktiviral deset ekip prestreznikov. Prejšnji teden so se na Arktiki pojavile tri ruske podmornice z jedrsko oborožitvijo. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chain link
09. 04. 2021 11.12
+1
Kot slovani se moramo pridruziti Rusiji
Jure Strle
05. 04. 2021 10.15
+2
Ate_ist
05. 04. 2021 09.42
+1
strah pentagona se skriva čisto drugje. približujejo se vojaške vaje NATO v črnem morju, katere bi lahko rusija razumela kot napad in temu primerno reagirala
Sputnik8
03. 04. 2021 21.46
+4
Rusija lahko po svojem ozemlju prevaža karkoli želi.
User300173
03. 04. 2021 20.42
+3
Tonina in "obramboslovca" poslati tam na tisti konec. "Obramboslovca" so itak polna usta "bojev" za razno razne stvari...od osamosvojitve do epidemije in prve bojne linije. Tam lahko v živo prvič vidi, kako izgleda spopad.
Bigbadjohn
03. 04. 2021 19.58
+3
Če nekdo nekaj krepi, to ni dejanje, ampak početje! Stvar funkcionalne pismenosti- razlika med "delati" in "narediti"...
revolucija_mb
03. 04. 2021 17.41
+13
Ampak vedno me nasmeji, ko se ameri vmešajo in obsojajo. Hahahahaha, mislim....ali si vedno tako naiven ali pa si pač omejen. Raje imam Ruse kot američane.
Al83
03. 04. 2021 17.22
+13
Možno da samo rotirajo vojake, kot to počnejo vse vojske na vsakih nekaj mesecev. Posnetki so pa narejeni iz tako ozkega kota, da 20 tankov zgleda, kot da jih je 500. Novinarji so pa v današnjih časih strupene lažnjive kače, ki bodo naredile vse, da potiskajo propagando svojih gospodarjev. Od kar je pa na oblasti v USA Bidden, je pa spet v interesu, da se zaostruje odnose z rusijo, kot so to počeli pod Obamo.
za bojši jutri
03. 04. 2021 16.36
+12
Rusija ob svoji meji na svoji zemlji lakho počne kar hoče in nikogar nič ne briga. Da pa je potrebno ukrajinske fašiste malo disciplinirat, pa tudi nič ni narobe.
sb_north
03. 04. 2021 16.39
+0
100per
03. 04. 2021 16.32
+6
Biden se bo hrabro tepel do zadnjega ukrainca. Uraaaaa
jps28
03. 04. 2021 18.27
+2
walter2
03. 04. 2021 16.28
+12
Aktivnosti in provociranje NATA in ZDA v Ukrajini je sprožilo reakcije na Ruski strani!
Janez Francl
03. 04. 2021 16.07
+16
Predno jokate, dajte gor slike , kako je NATO na Poljsko na novo stacioniral OKLEPNO DIVIZIJO ! A zdej pa Rusi ne bi smeli postaviti 1 brigado nasproti diviziji ! Iz koga se vi delate norca ? Rusi, pošljite oklepni korpus , da jih bo minilo igračkanje vojne v Evropi !
dante
03. 04. 2021 15.58
+3
Eu potrebuje ljudi za delo, torej deželo uničit, ljudje pa bodo migrirali v EU. Stvar rešena. V pokolu in uničenju sodelujejo vsi tudi Nato
Fržoww
03. 04. 2021 15.58
+15
Putin je samo odgovoru. 24ur , a se niste dujel da upokojencev za farbat je vedno manj. Ljudje znajo uporablat internet.
Lisec7
03. 04. 2021 15.31
-4
v Moskvi naj zgrdijo za 1000000 vojaških družin.pa ne bo treba na Kitajsko
za bojši jutri
03. 04. 2021 16.29
+9
DianaMul
03. 04. 2021 13.27
+17
Če se Nemci tako zavzemajo za svoje zaveznike v drugi svetovni vojni UKRAJINCE, naj jih še redijo in plačajo plin da se jim zobne proteze ne bodo tresle in ropotale. Drugo pa NATO in Nemškutarji so obljubili da se ne bodo širili na vzhod..pa so pojedli svojo besedo morda so Nemci, Francozi in ostali še premal dobili po kepi, da spet rinejo v Rusijo..
DianaMul
03. 04. 2021 13.27
+14
Krim nikoli ni bil in ne bo UKRAJINSKI, pa če zato pade zadnji RUS spet na Krimu..
Milan Oni?
03. 04. 2021 16.30
+8
Točno tako! Rusi so Krim zgubili tako približno kot mi Istro! Čisto prav so ravnali, da so si ga vzeli nazaj!
Sputnik8
03. 04. 2021 21.49
+0
Pred Rusi je bil Krim od Baškirov in Tatarov.
antilevi?ar
04. 04. 2021 08.13
+2
Da in pred avstrijci je bila Karantanija naša, kaj želiš povedat?
CIGU MIGU
03. 04. 2021 13.23
+9
a so naši obramboslovci že kaj ukrepali,ker zadeva je kritićna
odgovornost
03. 04. 2021 12.57
+8
clanek v katerem je ogromno simpatij do NATO-vih/ ameriskih manevrov v se do ruske meje. Vprasanje : Ali je sploh komu do miru od demokraticnih do "nazdnjaskih drzav"? Ali ne vladajo danes na obeh straneh preveliki agresivnezi? Ali drzave , prej pod Sovjetskim nadzorm, ne prispevajo ogromen delez k slabsanju odnosov z Rusi? Zdi se mi da je na Zahodu teh zmerom vec. tudi ob pomoci koriscenja vsemogoce infrastrukture ki je na razpolago.
tornadotex
03. 04. 2021 12.31
+17
Ukraina se potihem pripravlja na prevzem, kar je izgubila 2014.....Vendar Ruski medved vse to sluti in spremlja in po vsej verjetnosti za vsako ceno ne bodo dopustili tega.....Vse je odvisno od Ukraine kakšne igrice se bo šla seveda ob pomoči zahoda....
100per
03. 04. 2021 16.30
+3
zahod se bo hrabro tepel do zadnjega ukrainca
tone078
03. 04. 2021 12.22
+24
Trump ni nobenega napadal in je zato bil slab predsednik. No biden ki je dober bo pa naredil sranje v evropi.