Tujina

Rusija v iskanje razbitin Moskve s 110 let staro vojno ladjo

Odesa, 23. 04. 2022 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska mornarica naj bi poskušala poiskati razbitine vojne križarke Moskva, ki se je pred skoraj 10 dnevi potopila na dno Črnega morja, po tem, ko naj bi jo zadele ukrajinske rakete. Pri tem si Rusi pomagajo tudi z najstarejšo aktivno vojno ladjo na svetu Komuno, ki je izplula davnega leta 1913. Ta naj bi nosila mini podmornico, s katero naj bi želeli poiskati občutljive materiale v razbitinah Moskve.

110-letna Komuna je pravzaprav katamaran, katerega glavna naloga je spuščanje in dvigovanje predmetov v oz. iz morja. V tem primeru med trupoma nosi manjšo podmornico AS-28, s katero naj bi Rusi želeli iz razbitin Moskve rešiti občutljive predmete, poročajo tuji mediji, ki se sklicujejo na ​​mornariškega strokovnjaka H. I. Suttona. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj naj bi iskala ruska reševalna ekipa, ni popolnoma jasno – lahko radijske sprejemnike in kakršno koli orožje ali dnevnike, ki bi lahko bili zanimivi za tujo vojsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sicer pa ima Ruska mornarica v Črnem morju tudi oceanografsko raziskovalno plovilo, za preiskavo razbitin Moskve pa naj bi uporabili tudi ladjo Lagodo. Ali bo Rusija poskušala dvigniti razbitine Moskve, še ni jasno, a v tem trenutku naj bi predvsem šlo za preiskavo razbitin in iskanje njenih ključnih delov.

Rusko ministrstvo za obrambo: Še vedno pogrešamo 27 mornarjev s križarke Moskva

Rusko ministrstvo za obrambo je po več kot tednu dni sporočilo bolj natančne podatke o posledicah potopitve križarke Moskva. Kot so sporočili, je pri tem umrla ena oseba, 27 mornarjev pogrešajo, 396 pa so jih evakuirali.  V dneh po izgubi križarke so se namreč začeli vrstiti klici in poizvedbe družin vojakov, ki so služili na ladji. Rusija je najprej sporočila, da je z goreče ladje uspela rešiti vse člane posadke, kar pa kot kaže ne drži.

Izguba Moskve, ki je ena od treh križark razreda Slava, je še vedno zavita v tančico skrivnosti. Ukrajinska stran trdi, da je ladjo potopila z dvema protiladijskima raketama neptun, medtem ko Rusija pravi, da je bila ladja poškodovana zaradi požara in eksplozije skladišča orožja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja