Tujina

Rusija zahteva umik enot Nata iz vzhodne Evrope

Washington/Moskva/Kiev, 17. 12. 2021 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
42

Rusija je Zahodu predlagala seznam predlogov za varnostna zagotovila, s katerimi bi, kot navajajo, končali trenutno krizo in pričeli normalizacijo odnosov. V dveh dokumentih, naslovljenih posebej na zvezo Nato in ZDA, Moskva terja zagotovila, da bodo podpisniki odstopili od nameščanja vojaških enot na ozemlju držav, ki so se zvezi Nato pridružile po letu 1997. Na predlog Moskve so se odzvali v Washingtonu, kjer je tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki dejala, da se "ZDA o evropski varnosti ne bodo pogovarjale brez evropskih zaveznikov in partnerjev". ZDA tudi zavračajo kakršne koli garancije o zaustavitvi širjenja Nata na vzhod.

Odnosi med Washingtonom in Moskvo se v zadnjem desetletju postopno ohlajajo. Vodja ruske diplomacije, Sergej Lavrov, je odnose z ZDA pred časom označil za "praktično neobstoječe". Sodelovanje se je začelo krhati z ruskim posredovanjem v Gruziji, vojno v Libiji in Siriji, najnižjo točko pa doseglo z rusko okupacijo Krima ter spopadi med vlado in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Premiki ruskih sil nedaleč od vzhodne ukrajinske meje so vznemirili ZDA, Nato in EU, ki so Moskvi zagrozili z ostrimi sankcijami, če bi začela invazijo na Ukrajino. V Kremlju zanikajo, da bi se pripravljali na invazijo, in zatrjujejo, da gre izključno za defenzivne manevre. 

Rusija je sedaj Zahodu predlagala podpis pogodbe, ki bi vključevala zaveze podpisnikov o prihodnjih strateških premikih vojaških sil. Besedilo, ki so ga posredovali 30-članskemu zavezništvu, se osredotoča predvsem na premike vojaškega osebja in opreme, vključuje pa tudi zavezo vseh podpisnikov, da vojaških sil ne bodo nameščali v evropskih državah, ki leta 1997 niso bile članice Nata. To bi izključilo vse nekdanje članice Varšavskega pakta. 

Predlog vključuje umik raket srednjega in kratkega dosega, bombnikov ter bojnih ladij, ki so v bližini teritorijev držav podpisnic, poroča RT. Obenem pa Rusija od Nata zahteva, da se odpove nadaljnjemu širjenju na vzhod, kar seveda vključuje tudi Ukrajino. Poleg obljube, da Kijev ne bo pristopil k Natu, besedilo vključuje tudi klavzulo, da se članice Nata odrekajo kakršni koli vojaški dejavnosti na ozemlju Ukrajine, pa tudi v drugih vzhodnoevropskih, zakavkaških in srednjeazijskih državah.

Rusija zahteva umik enot Nata iz nekdanjih sovjetskih republik.
Rusija zahteva umik enot Nata iz nekdanjih sovjetskih republik. FOTO: AP

V osnutku sporazuma ruska stran Natu tudi sporoča, da bi moral z Moskvo sodelovati pri "preprečevanju incidentov" na območju Baltskega in Črnega morja. Predlaga tudi vzpostavitev stalne telefonske linije za nujne primere. 

Drugi predlog za ZDA pa vključuje številna podobna jamstva, med drugim tudi to, da tako Rusija kot ZDA ozemelj drugih držav  ne bodo uporabljale za pripravo ali izvedbo medsebojnega oboroženega napada. Poleg tega besedilo poziva Američane, naj se zavežejo, da bodo preprečili širitev Nata v države, ki so bile nekoč republike Sovjetske zveze. Poleg tega Rusija želi, da se obe strani zavežeta, da ne bosta nameščali jedrskega orožja v drugih državah, obstoječo jedrsko oborožitev v tujini pa bosta umaknili. 

Namestnik ruskega zunanjega ministra, Sergej Rjabkov, je dejal, da je Moskva pripravljena na pogovore z Washingtonom od sobote dalje. "Pripravljeni smo na takojšnje pogovore z ZDA v tretji državi, že jutri, v soboto," je dejal Rjabkov. Rusija kot kraj srečanja predlaga Ženevo.

Kot poroča BBC, si Rusija s svojimi radikalnimi zahtevami prizadeva, da bi geopolitično uro zavrtela nazaj na maj 1997. To bi pomenilo, da ne bi Nato v treh baltskih državah in na Poljskem igral nobene vloge več, prav tako pa bi moral odstopiti od sprejetja Ukrajine in Gruzije v zavezništvo, še poroča britanski časnik. 

Zveza Nato
Zveza Nato FOTO: Shutterstock

Medtem so se že odzvali v Beli hiši, od koder so sporočili, da ZDA ne bodo sprejemale kompromisov glede širitve zveze Nato. "Videli smo ruske predloge. O tem razpravljamo z našimi evropskimi zavezniki in partnerji," je dejala tiskovna predstavnica Jen Psaki. Poudarila je, da ZDA ne bodo sprejele ideje o zaustavitvi Natove širitve v Evropi – ne glede na ruske zahteve in želje. "Ne bomo kompromitirali ključnih principov, na katerih je zgrajena evropska varnost, vključno s tem, da imajo vse države pravico, da se odločijo o svoji prihodnosti in oblikujejo politiko neodvisno od zunanjih vplivov," je še dejala.

Moskva Natovo širitev na vzhod že dalj časa vidi kot veliko varnostno grožnjo, saj naj bi Nato vztrajno zavzemal agresivno držo do Rusije. Pri tem se Rusija sklicuje na zagotovila, ki so jih zahodni partnerji med pogovori o združitvi Nemčij dali zadnjemu sovjetskemu voditelju Mihailu Gorbačovu in v skladu s katerimi se Nato ne bi širil proti ruskim mejam in v članstvo sprejemal nekdanjih sovjetskih republik. 

Generalni sekretar zveze Nato, Jens Stoltenberg, je dejal, da bi potencialni dialog moral vključevati predloge Nata in tudi Ukrajine. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
18. 01. 2022 16.55
Cena medenine se je podvojila. Torej se strelivo na veliko proizvaja... Teh vojaških presežkov-surplusa športni strelci več ne moremo "pokuriti", tudi denarja za odkup ni dovolj... Nekaj VELIKEGA se pripravlja...!
metulj?ek
18. 12. 2021 21.25
+4
Če se počiste, se dajte prek Kamčkatke... ne rabite po EU razbijat.
nikhrast
18. 12. 2021 15.33
-5
Po domače povedano, ti rusofili sploh ne vidijo da Ruse nobeden ne mara, ne vidite koliko zla je povzročila Rusija po vzhodni Evropi. Pa kaj se spravljate na Amerika, ves zahod ignorira Rusijo, če ne bi ponujala naravna resurse, bi jo totalno ignorirali. Rusija tudi nima problem z migrantom, nobeden na sili tja, nobeden ni obseden z ruskim rubljem, Rusija ni vzor nobenemu.
real....
19. 12. 2021 08.26
+3
Rusija nima problema z migranti zato ker ne morejo kar tako preprosto preckati Ruske meje..nikakar pa Rusu ne mores vsiliti svoje vere..samo ce jo svobodno sprejme drugace ne bo slo nikakor..to tvoje rusofilstvo pa kar zase obdrzi!?
Generacija56
18. 12. 2021 14.12
-1
Zadnji geg, objavljen na nacionalki. Povezava fosilnih goriv z neplodnostjo! Danska raziskava potrebuje globljo preiskavo... Torej Ruski plin povzroča neplodnost.... Ne obvezno cepljenje? Hmmm, še dobro, da bo EU sedaj uvažala plin iz ZDA. Tam to ni fosilno gorivo...
marre
18. 12. 2021 12.50
+7
Ja še vedno ima Švicar neprestavljivo boljši standar življenja kot povprečen Rus. Dejstvo je, da imaš v Rusiji peščico ultrabogatih, ki so praktično dobili firme po denacionalizaciji in pa maso ljudi, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec.. Povprečen Rus v Moski živi v cca 50 let starem stanovanju (Hruščovke). Tudi jaz sem bil v Moskvi in če se zapelješ malo iz centra vidiš nepreglede soseske starih komunističnih blokov kjer živi večina prebivalstva, opupne ceste, polno smeti, napol zapuščeni parki in igrišča.. Džabe če 3x na dan perejo ulice v centru Moskve, če preostali del izgleda, kot kakšna slika iz 70 let. Če smo pa še pri Ruskem zdravstvu, ki je ocenjeno na lestvici 58 od 89 ocenjenih držav. Razen seveda če imaš denar. Potem ni problem. Pa še to. Moskva je daleč najbogatejši del oz imajo tam največji življenski standard... Povsod drugje je še mnogo slabše, da ne omenjam tipične Ruske vasi, ki izgleda kot nekaj kar smo bili v Evropi navajeni v 50 letih. Seveda, če pogledaš kaj se dogaja v Siriji, Gruziji, Belorusiji in pa Ukrajini ti je vse jasno. Churchill je hotel Ruse prisiliti, da bodo vzhodnoevropskim narodom omogočili neodvisnost, kot so obljubili pa vsi vemo , da so jih zavili v železno zaveso.. Samo tukaj ne krivim Ruse čisto nič, oni sami so pod komunisti trpeli najbolj in doživljali največjo represijo.
Generacija56
18. 12. 2021 13.19
+1
No, končno vreden komentar. Bom te seveda popravil. Hruščovke so rešitev, ki jo je SZ ponudila od vojne razsuti državi. A si morda mislil, da so im gradili vile? Da, ko sem bil tam, sem skozi okna, brez zaves, videl viseti žarnice, brez lustra, samo na žicah... V Moskvi. A kaj si pričakoval? SZ ni gradila svojega bogastva, kot amerika, kjer so prve sužnje pripeljali 1619 leta. Ni za zanemariti, da so zahod gradili na sužnjih, ropanju, a na teh prostorih so živeli čisto normalno življenje. O ocenjevanju ne bi, KDO OCENJUJE? Dajte si že enkrat dopovedati, če te ocenjuje nekdo, ki te želi podjarmiti, te ocene NISO REALNE! Ne bom trdil, da poznam njihov sistem, a vem, da ni kapitalističen, kje dobiš račun za kovid tretma v višini DO 1.3 milijona $!!! Seveda imajo zahodni kolonijalisti po stoletjih izkoriščanja kaj pokazati, a v Rusiji se živi! V vseh oblikah življenja, ki na zahodu ne obstaja več! Jaz pogrešam veselice, iskrenost, preprosto življenje, ne pehanje, razkazovanje, vrednote. Vse države, ki si jih naštel, še vedno živijo tako...Ti torej meriš standard, kako dober avto maš, koliko inčev ima tvoj TV, ali imaš mobi Apple... A nisi ob tem opazil, da največji umi zahoda javno priznavajo: Na zahodu mislijo ljudje, da živijo v svobodi. A se sploh ne zavedajo v kako totalitarnih sistemih živijo. Zadnja ugotovitev, danes pobrana na Viasatu, kaj je javno, kaj zasebno.... cepiti se moraš za skupno dobro, hahahahahahahaha.....
marre
18. 12. 2021 14.39
-1
Seveda.. Rešitev, ki so jo ponudili po letu 1963 in so še danes dominanta stanovanjska rešitev premnogih ljudi. Glede na silna naravna bogastva, ki jih imajo ja bi pričakoval več. Če ne verjameš nobeni stasistiki in imaš vse za zahodno propagando, s takim človekom je nemogoče imeti normalno debato. A po tvoji logiki se v samo v Rusiji živi se sklepajo prijateljstva itd.. Na zahodu ne? Hehehe se strinjam lepo je za novo leto iti v Beograd, da malo pofeštaš itd.. Samo po enem tednu grem jst domov oni pa ostanejo v svoji realnosti. Rusi imajo tako kot mi tržno gospodarstvo po domače kapitalizen in za denar se da dobiti vse!!! Ne si delat nekih utvar. Je pa tudi res, da je Ruski narod ogromno pretrpel še od časov carja, da ne govorim o komunistih in da je Putin kot voditelj nekaj pozitivnega za povprečnega Rusa.. Kar pa ne pomeni, da živijo v svobodi niti, da je to v interesu zahoda...
Generacija56
18. 12. 2021 14.52
+0
To ni odgovor. Da, vsak gre domov, v svoj svet, ki pa je prazen, brez življenja. "Šljaka" od jutra do večera. Zakaj gre folk v Beograd? Kaj išče?
Generacija56
18. 12. 2021 11.45
+3
Vedno znova se pojavijo komentarji o standardu... Kaj koristi Švicarju minimalna plača 3350 eur, ko plača za najemnino stanovanja pol plače? Za pivo 6 eur... Da, ko pride v Slovenijo s tistim, kar tam prihrani, je glavni đek! Tam pa je revež. Pa ne govorimo o milijonarjih, ki so se tja preselili, ker so davki nižji... V Rusiji sem bil, ocenil situacijo... Prevozil Moskvo v metroju za kopejke, da o hrani ne govorim. Za naše pojme, zastonj! Ni merilo, koliko je vreden denar po EU standardih, temveč kaj za to dobiš! Povrhu, najbolj aktualno, zdravstveni sistem! Tudi Moskva je zgradila bolnišnico za to gripo, ki so jo poslale v svet ameriške farmacevtske firme, v 2-h tednih! In imajo SVOJE CEPIVO, ki ni mRNA... Je kot žegnana voda, a vsaj ne pušča trajnih posledic... O tem, da Rusija ŠIRI SVOJ VPLIV, pa bi bilo potrebno malo bolj podrobno spregovoriti.. A RES???? Rusijo so na vseh področjih poskušali onemogočiti že 70 let! Churcill je zahteval, da jo bombardirajo z atomskimi, takoj po WW2!!!! Zakaj je niso? Ker niso vedeli, ali jo ima tudi.... In od takrat se cedijo sline ZDA po Ruskih resursih... Samo, ne bi radsi šli oni v vojno...., tiščijo svoje hlapce. In naših 42...
HujUkropiji
18. 12. 2021 11.41
+0
No, bo šlo NATO? Bo šlo? Ne seveda ne. Direktno na ruske meje boste rinili in nameščali rakete še naprej.
marre
18. 12. 2021 11.24
+2
Nikakršnih simpatij nimam do Amerike, ampak da si pa nekdo želi Ruskega vpliva pa tudi nikoli ne bom razumel.
marre
18. 12. 2021 11.14
+3
Hehehe seveda. V drugem koraku bo pa Putin zahteval obnovitev sovjetske zveze oz. Ruske dominacije nad bivšimi državami Varšavskega pakta. Enostavno se Rusi ne morejo sprijazniti, da razen mogoče Belorusije vsi bežijo od njih, noben noče imeti nič več z njimi. Vse bivše države VP hočejo v Eu in pa Nato.. To je dejstvo pa čeprav nekateri tako slavijo Putina in njegovo politiko. Vsi narodi, ki so občutili v nedavni zgodovini Ruski škorenj in napredek, ki se zgodi pod Rusi, že dobro vedo zakaj nočejo tega nikoli več...
Janez Francl
18. 12. 2021 10.58
-2
Če mislite , da so vsi prebivalci držav , ki so v NATU , sovražno nastrojeni proti Rusom , tako kot so Ameriški klošarji , izvedite anketo , pa boste videli , kaj lahko NATO stori Rusom in kaj Rusi NATU ! Jaz grem isti moment v hosto in počakam na osvoboditelje !
marre
18. 12. 2021 11.17
-1
Kr pejt v hosto, se boš navadil na življenski standard, ki ga prinaša Rusija.. Sicer pa res ne vem kaj delaš v tej "Fašistični nazadnjaški evropi".. Predlagam takojšno migriranje v "bogate" dežele vzhoda...
Janez Francl
19. 12. 2021 09.42
Ko ti dajo v roke puško , vsakemu posebej notranji jaz pove ali boš streljal na ljudi-vojake -sovražnika- , za katere so ti generali rekli, da so to tvoji sovražniki ! Jaz imam svoje možgane , ne rabim pomoči idio tov z zvezdicami ali kaplarjev !
Janez Francl
18. 12. 2021 10.45
+2
Bratje Rusi , stacionirajte in premestite vse enote z Daljnega vzhoda na Ukrajinsko-Baltiški fronto , kot ste storili že enkrat , ker so teli mehkužci očitno pozabil ! Pa da vidmo od kje NATU 1.000.000 vojakov !!
mirko7
18. 12. 2021 09.32
+2
Glede na zgodovino Američanov, njihovega vmešavanja na različnih geografskih površinah ter kulturah... so pomagali kot tudi škodo delali le zaradi svoje koristi. Čemu potrebujemo zvezo Nato.. mar smo res tako neumni. Situacija je zelo resna.
Generacija56
18. 12. 2021 08.30
+3
Pred dvema dnevoma na nemški TV.... V Nemčiji je več kot 80% podjetij žrtev hekerskih napadov. Škoda se meri v milijardah. In koga krivijo? Ruse! Kot da v Rusiji vsak človek obvlada programiranje, izmikanje največjim strokovnjakom, prebijanje požarnih zidov USTVARJALCEV PROGRAMOV, kot so Windows, Android! Kar pozabi se, kaj je povedalSnowden. Je kdo slišal za založniško hišo Fink? Neeee, za pajka da. Ta hiša tiska časnike za različne medijske hiše. V milijonskih nakladah. Hekerji so jim popolnoma zaustavili prizvodnjo! Ukradli celoten program, ki je upravljal 6000 računalnikov... Pol leta je trajalo, da so se postavili na noge... Torej so Ruski programerji boljši, kljub jezikovni barijeri? Ruski TV programi pa najemajo tujce, ker angleškega jezika nihče ne obvlada tako dobro, kot Anglež. A kdo je prisluškoval Merklovi? Zato, vojna je že v teku. Najhujša pa je tista propagandna, ki ustvarja sovražnike... Trenutno so američani prepričali vso EU, da jih namerava Rusija napasti. V ta namen so v EU namestili 2500 tankov, za katere ve zelo malo ljudi. Itd, itd...
Walter Pravicek
18. 12. 2021 08.38
+0
Ko bo,ČE bo vojna z Rusijo BO KONEC SVETA!Svetovni šerif je naletel na močnega nasprotnika.Kitajci bodo na strani Rusov.
Janez Francl
19. 12. 2021 09.52
Nobenega konca sveta ne bo ! Rusija bo zopet vzpostavila varnostni pas -ki ji je bil obljubljen in to vedo mal bolj pametni . Vse države nekdanjega Varšavskega pakta bo Rusija pacifizirala , razen Vzhodne Nemčije . Nobena od teh nima Atomskega , za njih ga pa tudi USA ne bo metala , kajti isti moment bi dobili enako pošiljko na Wall street . Vprašanje pa je , kako so po 30 letih kapitalizma srečni prebivalci teh držav ! Mogoče jim je bilo v komunizmu lepše . Men je bilo , se pravi, na mene ne računajte in takšnih je vsaj 30% novih držav v EU-ju ! Kaj a da grem Petanu in drugim lopovom branit njihovo nakradeno premoženje ?
graineag
17. 12. 2021 21.58
+4
Naj se spoka iz Ukrajine.
+3
...največji trije spletkarji na svetu ki jih nobeden ne mara, razen tisti z zelo niskim iq-jem...
Generacija56
17. 12. 2021 21.50
+2
Zadnje dni je velika tema, kako je moral Putin iz Ruske vlade odstraniti 300 CIA agentov. Ki so se nakotili pod Jelcinovo vlado. Rusijo so stali 1,5 trilijona $, ki so jih izvlekli iz Rusije v obliki resursov in znanj. O tem NITI BESEDE! Pajek plazil po ženski.... Na sodišču v Stokholmu se valja tožba potencijalnih delničarjev, katerim je Hodorkovsky obljubil profite na ruski nafti v višini 50 milijard$!!! Tile se počutijo oškodovani, ker so si mislili, da bodo bogateli na ruski nafti... Ampak, bolj pomembno je, katero torbico je izbrala ameriška zvezdnica...
manga
17. 12. 2021 21.48
+3
ZDA so okupatorji Evrope.
Generacija56
17. 12. 2021 21.42
+10
Seveda na tem portalu, s to klijentelo, vzgojeno, zaščiteno, prave debate ni za pričakovati! A zadeve postajajo resne. Ker, skriva se informacija, da so v Ukrajini že enote ZDA in VB. Ukrajinski vojski se dostavlja orožja, ki jo opogumlja, da bi s silo poskušala rešiti vprašanje ruske manjšine v Donbas regiji. Ameriška letala so v letu dni opravila 4500 letov ob Ruski meji. Trenutno so v Romunijo namestili F 16. Zakaj? V EU so pripeljali 35.000 kosov težke oborožitve za vaje, ki so odpadle... Oborožitve niso vrnili nazaj v ZDA. Leži, skrita po gozdovih... A ne pred Rusi, pred ljudstvom v EU.... Ki ne ve nič o tem. Rusi samo previdno, da ne bi koga strašili, objavijo, imamo satelitske posnetke, vemo, kje ste... V teku je že tako tretja svetovna, v cyber prostoru. O tem pišejo resni mediji, ne tabloidi, ki propagirajo ameriško filmsko industrijo... Torej, Rusi so dvignili vložek! KAJ HOČETE? VOJNO? VOJNA VAS BO STALA! In vse tako ali tako že izgleda, da je neizbežna. Ker, razkroj vrednot, človekovih pravic, propaganda zahoda, je že tako pripeljala ljudi v EU v brezizhodno situacijo... Tako ne gre več naprej! Zato, umaknite se z Ruskih mej, nihče vas ne ogroža, a ko vlačite iz ZDA orožje na Ruske meje, ogrožate Rusijo!
gozdar1
18. 12. 2021 08.08
-5
Spet si pozabil, da se je to vse začelo dogajat po ruski zasedbi delov ukrajine. Torej rusi so iz ukrajine sami naredili sebi sovražno državo. Še kar jim očitno ni prebilo, da na silo pač ne gre. Najprej je ekonomija, potem si lahko velika sila. 3 sv. vojna, a to so ti na kakem (ne)logično povedali?
Generacija56
18. 12. 2021 08.18
-4
Daj spelji se že, tepec. Kdo te vabi? Ruska manjšina živi v Ukrajini odkar ta obstaja!!! Kdo je kaj zasedel? So Slovenci zasedli Avstrijsko Štajersko???
gozdar1
18. 12. 2021 08.23
+2
Boli? A so slovenci tam s tanki in topovi? Sicer pa so rusi sami posredno priznali prisotnost svoje vojske. Brez ruske podpore ne bi bilo ruskih paradržav.
Walter Pravicek
18. 12. 2021 08.39
-2
Samo SVOJI k SVOJIM v pomoč.TAM ŽIVIJO IZKLJUČNO RUSI!
Janez Francl
19. 12. 2021 09.57
V Donbasu in Krimu ne živi Ruska manjšina ampak je celo ozemlje z birokratsko potezo priključeno Ukrajini . Rusi priključili , Rusi odključili , kaj komu tu ni jasno ! Enako je bilo s C cono , ko je Kardelj zamenjal Mirno z Dragonjo in brez vsakih pooblastil podpisal podtaknjeno !
SmiselZivljenja
17. 12. 2021 21.31
+7
Ruska okupacija Krima obstaja samo v glavah antiruskih novinarjev tega portala. Na Krimu živi 95% Rusov, ki so na referendumu, odločili da želijo živeti v Rusiji. Podoben referendum je bil tudi na Koroškem, kjer so se Koroški Slovenci odločili za življenje v Avstriji pa nihče ne govori o okupirani Koroški, konec koncev je leta 1990 bil referendum o samostojni Sloveniji...ampak, ker na tem portalu pišete novice po diktatu Amerike in oblikujete protirusko javno mnenje si to lahko dovolite, hkrati pa ste slepi za vsa zverstva, ki jih ZDA in NATO počneta pod pretvezo uvažanja demokracije, katere niti doma nimajo. Vsi v redakciji se lahko globoko zamislite, ker imate eno življenje in mineva vam v širjenju laži!
koral45
17. 12. 2021 21.21
-2
Države ob Rusiji imajo zelo slabe izkušnje z Rusijo in ji ne zaupajo. Samo zato so v Natu a verjamem, da bi bili rajši z rusi, če bi jim lahko zaupali.
jps28
17. 12. 2021 21.31
+7
Ne z Rusijo, sovje ko zvezo. V Rusiji že dolgo ni več kumunizma.
MojsterSplinter
17. 12. 2021 21.33
+7
Sovjetska zveza je dovolila mirno(!) združitev Nemčije ob zagotovilu, da se NATO ne bo več širil na vzhod. Bush se je na to (ustno) zagotovilo požvižgal in Rusijo obkolil. Sigurno so veseli.
marre
18. 12. 2021 11.22
+1
Takratna Sovjetska zveza je bila tako Ekonomsko in politično šibka, da ni mogla nič proti temu naredit in se je strinjala samo iz lepšega, da ohrani malo obraza, časti... Če bi SZ to lahko preprečila verjemi mi, da bi... Samo cca 60 let komunizma naredi svoje..