Tujina

Rusija zavrnila pritožbo novinarja Gershkovicha na podaljšanje pripora

Moskva, 23. 04. 2024 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče v Moskvi je zavrnilo pritožbo ameriškega novinarja Evana Gershkovicha na podaljšanje pripora. 32-letnik, ki so ga zaradi domnevnega vohunjenja prijeli marca lani, bo tako v priporu, kjer čaka na sojenje, ostal vsaj do 30. junija.

"Prvo pritožbeno sodišče je odločilo, da je treba sklep z dne 26. marca letos o podaljšanju preventivnega ukrepa pustiti nespremenjen," je na obravnavi, ki je bila povsem tehnične narave, dejal sodnik Aleksander Puškin. Ruske oblasti so Evana Gershkovicha, novinarja časnika Wall Street Journal, aretirale 29. marca lani v Jekaterinburgu. Obtožile so ga vohunjenja, pri čemer pa niso ponudile nobenega dokaza o tem.

Evan Gershkovich na sodišču
Evan Gershkovich na sodišču FOTO: AP

Gershkovich je prvi zahodni novinar, ki so ga v Rusiji priprli zaradi obtožb o vohunjenju po razpadu Sovjetske zveze. Ameriški predsednik Joe Biden je ob obletnici njegove aretacije 29. marca letos zagotovil, da si še naprej prizadeva za njegovo izpustitev. V ozadju sicer domnevno potekajo pogajanja o morebitni izmenjavi med Washingtonom in Moskvo, ki bi vključevala tudi Gershkovicha. Na možnost dogovora o izpustitvi novinarja je v intervjuju s spornim ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonom nakazal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

V Rusiji je poleg tega med drugim priprt tudi nekdanji ameriški marinec Paul Whelan, ki so ga ruske oblasti zaradi obtožb vohunjenja prijele decembra 2018.