Tujina

Rusija zaradi udeležbe na protestih izgnala evropske diplomate

Moskva/Bruselj, 05. 02. 2021 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
168

Rusija je izgnala tri diplomate iz Nemčije, Švedske in Poljske, ki naj bi se udeležili protesta v podporo zaprtemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu. Evropske države zatrjujejo, da je izgon neutemeljen. Navalni se je sicer znova znašel na sodišču, tokrat zaradi obtožb obrekovanja vojnega veterana.

Enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, Alekseja Navalnega, so konec januarja pridržali ob vrnitvi v Rusijo, kamor se je vrnil iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve z novičokom. V domovino se je vrnil kljub opozorilom ruske vlade, da ga čaka morebitna aretacija. 

Na začetku tedna je bil nato obsojen na tri leta in pol zaporne kazni zaradi kršenja pogojne kazni. Po aretaciji Navalnega so v več ruskih mestih izbruhnili protestih, na katerih je policija skupno pridržala že okoli 10.000 ljudi. K nadaljnjim protestom je Navalni pozval tudi po torkovi obsodbi.

Ostre reakcije je ta sprožila tudi v tujini. ZDA, Velika Britanija, Nemčija in Francija so pozvale oblasti k njegovi izpustitvi, EU pa naj bi razmišljala o ponovni uvedbi sankcij proti Rusiji. 

Le nekaj ur po današnjem srečanju visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella in ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova pa je odjeknila novica, da je Kremelj izgnal tri evropske diplomate. Gre za diplomata švedskega in poljskega konzulata v Sankt Peterburgu ter sodelavca nemškega veleposlaništva v Moskvi, so pojasnili na ruskem ministrstvu.

Rusko zunanje ministrstvo pravi, da so sodelovali na "nelegalni demonstraciji" 23. januarja. "Odrejeno jim je bilo, da morajo Rusijo zapustiti v bližnji prihodnosti," so zapisali in dodali, da Moskva pričakuje, da bodo v prihodnje diplomati iz teh treh držav "dosledno spoštovali mednarodno pravo".

Ostri odzivi: Izgon je neupravičen

Švedsko zunanje ministrstvo je obtožbe označilo za "popolnoma neutemeljene" in zanikalo, da bi njihov diplomat sodeloval pri kakršni koli demonstraciji ali se je udeležil. Do izgona je bila kritična tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Ta izgon je neupravičen. Menimo, da je to samo še en dokaz, da je Rusija trenutno precej oddaljena od vladavine prava," je povedala na skupni novinarski konferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Merklova je dejala, da kljub ravnanju Moskve stališče Berlina glede plinovoda Severni tok 2, ki ga Nemčija gradi skupaj z Rusijo, ostaja nespremenjeno. ZDA in več evropskih držav, tudi Francija in Poljska, pozivajo k ustavitvi tega projekta, kar Nemčija zavrača.

Poudarila je še, da je treba kanale za pogovore z Rusijo pustiti odprte. Sodelovanje je po njenih besedah potrebno pri številnih mednarodnih vprašanjih, kot so Libija, Sirija in Belorusija.

Z njo se je strinjal tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je dejal, da to dejanje škoduje odnosom med Rusijo in Evropo. "Če Rusija o tej odločitvi ne bo znova premislila, bomo odgovorili," je zapisal na Twitterju. V izjavi je poudaril, da je nemški diplomat zgolj izpolnjeval svoje naloge v skladu z dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih. Na terenu je z zakonitimi sredstvi zbiral podatke o dogajanju.

Tudi na poljskem zunanjem ministrstvu so zagotovili, da je njihov diplomat zgolj izvajal svoje naloge v skladu z dunajsko konvencijo. O tem so obvestili tudi ruskega veleposlanika v Varšavi, ki so ga poklicali na pogovor.

V sporočilu za javnost so dodali, da bi lahko izgon njihovega diplomata iz Rusije povzročil dodatno škodo odnosom med državama. Poljska bi lahko sprejela "ustrezne ukrepe", če Rusija ne bo razveljavila svoje "napačne odločitve", so opozorili.

Borrell je v izjavi na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje je zapisal, da je za izgon evropskih diplomatov izvedel na srečanju z Lavrovom. "To odločitev sem ostro obsodil in zavrnil domneve, da so izvajali aktivnosti, ki niso v skladu z njihovim statusom tujih diplomatov. O odločitvi je treba še enkrat premisliti," je poudaril. Dodal je, da je poudaril enotnost EU in izrazil solidarnost s prizadetimi državami članicami.

Obsodbam izgona evropskih diplomatov pa se je pridružil tudi francoski predsednik Macron. "V zvezi z afero Navalni najostreje obsojam vse, kar se je zgodilo od začetka do konca, od zastrupitve (...) do obsodbe in današnjega izgona nemškega, poljskega in švedskega diplomata, za katerega se je odločila Rusija," je Macron povedal na novinarski konferenci po virtualnem srečanju z Merklovo.

Navalni se je danes znova znašel na sodišču.
Navalni se je danes znova znašel na sodišču. FOTO: AP

Proti Navalnemu se je danes sicer začel nov sodni proces, tokrat zaradi domnevnega obrekovanja vojnega veterana iz druge svetovne vojne. Sojenje je Navalni označil za "piarovsko sojenje, ker Kremelj potrebuje naslove, kot je 'Navalni obrekuje veterana'", poroča Guardian. Preiskavo glede obrekovanja je rusko tožilstvo sprožilo junija lani. Navalni je namreč ljudi, ki so nastopili v posnetku in promovirali Putinove ustavne reforme, označil za "ljudi brez vesti" in "izdajalce". V promocijskem posnetku pa je nastopil tudi 95-letni vojni veteran. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U4
06. 02. 2021 14.32
+4
To Putin, ti samo peglej te zahodne demokrate. Vemo kaj je prinesla ameriška demokracija v razne države. Samo bedo in korist USA.
nikhrast
06. 02. 2021 16.23
-3
Kaj pa ostale demokracije po zahodnem svetu, upam da so te v redu, za ostale je pa demokracija dolg proces v progresu.
Fejst pob?
06. 02. 2021 13.30
-5
Samodržec Putin in njegova demokracija. Razlika od Slovenije je, da so mu podvržena še sodišča in ves državni aparat. Zaenkrat.
brezcasni
06. 02. 2021 12.51
-4
pri nas pa lahko kamero jemlješ novinarju,psuješ,groziš ko pa dobiš le ustni opomin pa na drevo pa v jok in takoj v časopise da to ni demokracija...e gospodje in gospe v Rusiji tud prdnl ne bi postran brez vzgojne kazni....
Sajuz
06. 02. 2021 12.08
+4
bogi asange....
TistoPravo
06. 02. 2021 11.16
+1
Zanimivo, kakšne krivice po vsemu svetu...
dreko123
06. 02. 2021 10.32
+9
Bravo rusija! Tko se dela! Naj se naši ameriški vazali raje udeležujejo protestov za izpustitev Asangeja ne pa tega cii nega klovna, izdajalca! Doživljensko bi ga moral zaprt! Tko se dela z izdajalci lastne države in špijuni!
nikhrast
06. 02. 2021 16.27
+0
Zgleda da je avtokracija OK v Rusiji, ne pa v Sloveniji, je nekaj narobe s folkom v Sloveniji?
borjac
06. 02. 2021 10.11
+7
Nemški zunanji minister Heiko Maas, je dejal, da to dejanje škoduje odnosom med Rusijo in Evropo. "Če Rusija o tej odločitvi ne bo znova premislila, bomo odgovorili," , kako bodo odgovorili ?? tako kot so odgovorili takrat ko so Saudijci ubili in razkosali Saudskega novinarja disidenta v prostorih veleposlaništva, gospod Maas takrat vam je bilo važnejše naročilo za orožje iz SA, kot človeško življenje, sedaj pa hinavite z neko demokracijo.
Generacija56
06. 02. 2021 10.36
+5
Ker jim je Biden spet zagrozil, ravno ta Haiko Mass spet razmišlja o moratoriju na izgradnjo... Vezati ga želijo na transport plina preko Ukrajine. Če se bo tam zmanjšal, bi ugasnili Severni tok 2... Nemci, patetična figura, dajejo signale, da se bi tudi ustrelili v koleno, morda celo obesili, če jim gospodar tako ukaže.
Generacija56
06. 02. 2021 11.32
+3
Bo pa en drugi Nemec, ki je "chairman of directors board" za izgradno Severnega toka 2, moral ponovno dokazati, da si milijone delnic tega projekta zasluži, da bodo kaj vredne. Nekdanji kancler, Schroeder...
krpati
06. 02. 2021 08.38
+3
Pravilno saj sama EU nima hrbtenice...
StrikeOne
06. 02. 2021 08.16
+5
Navaljni je jud. Kako to da so skoraj vedno judje ti ki mešajo dr... in povzročajo probleme? Judovski mediji pa kažejo jude ki delajo probleme kot žrtve ker ne morejo v miru delati težav tistim katere oni smatrajo da nebi smeli voditi države, če pa je nekdo mafijec in osumljen od Carle del ponte da je trgoval z človeškimi organi ampak sledi judovsko ameriško politiko je vseno v teh medijih veliki demokrat in nobeden ne protestira proti njim. Hinavščina na kubik in to očitna.
Lev07
06. 02. 2021 08.24
+1
StrikeOne
06. 02. 2021 10.47
+3
In kaj od tega ni res? Kaj misliš da si kaj demantiral s napisom posploševanje? Ti se hočeš delati slep?
revolucija_mb
05. 02. 2021 21.42
+6
Še vedno v polnem zamahu, vlaganje truda zahodnih držav za očrnitev namišljenega sovražnika (v tem primeru Rusije). Če bi pol toliko vlagali v svoj dobrobit bi bilo že boljše. Pač, če drugemu pihneš svečo, tvoja še vedno ne sije močneje.
Dadas
05. 02. 2021 21.33
+8
Pravilno, tuji diplomati nimajo kaj početi v tujini na demonstracijah. Rusi jih bido že naučili reda in malo diplomacije.
Iiiiiiiiii
05. 02. 2021 21.24
+14
So bolani EU diplomati??? Nisem pristaš Rusije,ampak vse kar je prav... .Ne more se EU na čelu z ZDA vmešavati v notranje zadeve tuje države,še posebno ne Rusije.
1955123
05. 02. 2021 20.58
+4
RUSIJA ima PUTINA mi pa KUL.sami demokrati.
JAZsemTI
05. 02. 2021 21.02
+7
JAZsemTI
05. 02. 2021 20.52
+15
Spomnim se intervjuja s Putinom izpred več kot 10 let nazaj. Nekaj so mu palamudili o tem, da sistemu v Rusiji ne moremo reči demokracija. Vlado pa je odvrnil, da je to Ruski model demokracije, ki mora biti trda in prakticirati nadzor, ker samo tako lahko Rus funkcionira saj je tega vajen že stoletja in v nasprotnem primeru družba in vrednote razpadejo čemur smo lahko bili priča med Jelcinovo anarhično vladavino. Putin je dejal, da bi šans, da v Rusiji v praksi funkcionira npr. nemški model demokracije, ker ni kolektivnega zavedanja in občutka odgovornosti zato je treba Rusa vedno malo stiskati za vrat. Seveda pa zahodnjaški čistuni Putina prkazujejo kot diktatorja ampak sami Rusi pa so z njim v večini zadovoljni saj je večino oligarhov, ki so kradli kot srake spakiral v zapore in tudi samozavest in močno geopolitično vlogo je povrnil staremu imperiju.
Generacija56
05. 02. 2021 21.23
+3
Dober primer. Butalec niti dneva ni vzdržal sam. Ko je ušel Veliki Srbiji, Hrvaški, si je takoj poiskal novi bič... Anglosaksonce....Ke brez njega ne zna živeti..
TEDO84bv0MEDO
05. 02. 2021 21.24
+3
Se strinjam. Putin je meni dober predvsem zato, ker se upira bilderbergom in njihovim delavcem (EU, ZDA). On je stalno na oblasti, po tem zgleda kot diktator. Ampak več je strank, manj je zadovoljstva ljudi. In če je preveč demokracije, je preveč razvajencev, taki smo v EU. En primer: evropska ženska hoče hišo in veliko denarja za narediti povprečno 2 otroka. Revne muslimanske ženske pa komot rodijo 6 otrok. Ker nimajo demokracije.
samuray1
05. 02. 2021 20.40
+8
Sicer pa,nima na svetu normalnega človeka ki lahko enačil zahodnjaški svojat Bidnovo z Putinom.
1955123
05. 02. 2021 20.38
-4
Zelo neumen NAVALNI,lahko bi vedel ,da z nasledniki KOMUNISTOV ni dobro češenj brati,nevarno se ti lahko veja zlomi.
+6
dreko123
06. 02. 2021 10.35
+2
Putin ni bil nikoli komunist po srcu je bil iz verne družine, tudi na skrivaj krščen v tistem sistemu, vsak božič se vrača v to cerkev, je bil samo del tega sistema takrat...
borjac
05. 02. 2021 20.33
+18
Zahodu gre najbolj v nos dejstvo, da Rusijo vodi Putin, ki jo je popeljal spet med velesile, ko je bil predsednik pijanček Jelcin, je bilo pa vse OK, manevrirali so z njim kot so hoteli, zahodni kapital je kradel Rusko bogastvo in zahod je bil zadovoljen, sedaj pa ni več tako, Ruska vojska je postala spet konkurenčna, v Jelcinovih časih so vojaki prodajali svoje osebno orožje za kruh in zahod se je smejal in norčeval, sedaj temu ni več tako, sicer pa Putin ni nikakršen angel on je voditelj trde roke, ampak odkar smo videli Ameriško demokracijo v živo in Trumpa, kako poziva rajo v napad na kongres, mislim da Putin ni niti tako slab.
1955123
05. 02. 2021 20.33
-4
Tudi KITAJSKO moramo jemati kot svetovno velesilo št.1,demokracija tipa ponosnih naslednikov komunistov.Levi ne hvalite samo RUSOV.
samuray1
05. 02. 2021 20.39
+5
Ti nisi desni,ti si gl.up. Ruska dejanja se dama hvalijo. Poglej Sirijo, Novorosijo,Krim,Skutnik V...
1955123
05. 02. 2021 20.27
+3
Oblast pridobljena z nasilje se lahko ohrani samo z nasiljem pa prvo pometimo pred lastnim pragom.
abmam
05. 02. 2021 20.29
-4
Tako je, kulovci postajajo že preveč nasilni!
DasaizDalasa
05. 02. 2021 20.26
+1
Če se namerava ovalni natezati s Putinom bo kmalu postal analni.