Tujina

Proruski separatisti v Donecku napovedali evakuacijo civilistov v Rusijo

Moskva, 18. 02. 2022 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
791

Proruski uporniki na vzhodu Ukrajine so obtožili vladne sile za bombardiranje več naselij, medtem ko ruski mediji poročajo, da pehotne in oklepne enote še naprej zapuščajo vadišča v bližini ukrajinske meje in se vračajo v oporišča v notranjosti države. Vodja proruskih separatistov v Donecku je napovedal množično evakuacijo civilistov v Rusijo, Putin pa je obljubil denarno pomoč za begunce. Na zahodu so medtem še vedno prepričani, da se bo ruska invazija začela vsak čas. Britanski The Times se znova sklicuje na obveščevalne podatke, ki pravijo, da je Putin odločitev o napadu sprejel v zadnjih 24 urah. Rusko zunanje ministrstvo je medtem v pismu Washingtonu ZDA pozvalo k umiku njenih enot iz vzhodne in srednje Evrope.

Tiskovna agencija Interfax poroča, da naj bi bili proruski uporniki v Donecku in Lugansku že drugi dan tarča ukrajinskega obstreljevanja s topništvom. V Kijevu obtožbe zavračajo in trdijo, da so prav uporniki tisti, ki napadajo vladne položaje. Spopadi, ki so na območju sicer stalnica v zadnjih osmih letih, so se v zadnji dveh dneh zaostrili, kar še dodatno krepi strah pred izbruhom širšega spopada. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da v pogajanjih s predstavniki separatističnih oblasti v Lugansku in Donecku ni nikakršnega smisla.

Na vzhodu Ukrajine so se v zadnjih dneh zaostrili spopadi
Na vzhodu Ukrajine so se v zadnjih dneh zaostrili spopadi FOTO: AP

Ukrajinsko skupno poveljstvo za vzhodno fronto je sporočilo, da so uporniki danes do 9. ure prekinitev ognja kršili 20-krat. Predstavniki regij Doneck in Lugansk pa ukrajinsko vojsko obtožujejo, da je njihovo območje obstreljevala 27-krat. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je medtem  zagotovil, da ukrajinska vojska krepi svojo obrambo, da pa ne namerava napasti separatistov na vzhodu države, niti začeti operacije za nasilno vrnitev polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so v četrtek poročali o pomembnem porastu obstreljevanja. Poročali so o 189 kršitvah prekinitve ognja v regiji Doneck, potem ko so jih v sredo zabeležili 24. V regiji Lugansk pa so v četrtek poročali o 402 kršitvah, potem ko jih je bilo v sredo 129.

V četrtkovem obstreljevanju so separatisti zadeli vrtec v vasi Stanica-Luganska pod vladnim nadzorom, ki leži ob razmejitveni črti na vzhodu Ukrajine. V vrtcu je bilo takrat 20 otrok in 18 zaposlenih, ki niso bili poškodovani.

Vodja proruskih separatistov v Donecku napovedal množično evakuacijo civilistov v Rusijo

Vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Denis Pušilin je medtem sporočil, da bodo civiliste iz Donecka evakuirali v Rusijo. S tem naj bi se po njegovih navedbah strinjala Rusija, ki je obljubila, da bo zagotovila nastanitev. Najprej nameravajo evakuirati ženske, otroke in starejše. 

Ukrajinske oblasti je Pušilin opozoril, da so uporniške oblasti v stanju stalne bojne pripravljenosti in sposobne zaščititi svoje civiliste. Vseeno je ljudi pozval, naj prisluhnejo oblastem in sodelujejo pri načrtu evakuacije. 

Pušilin je kasneje za rusko televizijo Rosija 24 dejal, da so razmere v Donbasu na robu vojne. "Na žalost da," je odgovoril Pušilin na vprašanje, ali se položaj v Donbasu bliža obsežni vojni. Tiskovna agencija Donecka je medtem poročala o siloviti eksploziji v središču Donecka. "Približno ob 19.00 je na parkirišču blizu vladne stavbe eksplodiral avto," so na Telegramu sporočili iz urada pri skupnem centru za nadzor in usklajevanje premirja v tej samooklicani republiki.

Eksplozijo je bilo slišati po vsem mestu, so še sporočili iz urada. Na kraj dogodka so bili napoteni reševalci ministrstva za izredne razmere, poročila povzema ruska tiskovna agencija Tass. V izjavi urad državljane poziva, naj ostanejo "mirni, previdni in se izogibajo gibanju po mestu".

V Kremlju so zaradi nedavnih dogodkov zaskrbljeni in sporočajo, da situacijo spremljajo. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je opazil poslabšanje razmer na vzhodu Ukrajine. Na tiskovni konferenci v Kremlju je Ukrajino obtožil kršenja človekovih pravic ruski manjšini. Oblasti v Kijevu je pozval, naj začnejo pogajanja s separatističnimi voditelji. 

Odredil je tudi denarno pomoč za begunce iz vzhodne Ukrajine, ki bežijo pred domnevnimi napadi, in bi se zatekli v Rusijo. Dobili naj bi po 10.000 rubljev (114,2 evra). Putin se je po telefonu pogovarjal z vršilcem dolžnosti ministra za izredne razmere Aleksandrom Čuprijanom in mu naložil, naj čim prej odpotuje v Rostovsko oblast, ki meji na Ukrajino, da bi organiziral namestitev, hrano in zdravstveno pomoč za evakuirane civiliste. Po poročanju tujih tiskovnih agencija naj bi z območja v Rusijo evakuirali 700.000 ljudi.

Putin je danes znova poudaril, da se je o ukrajinski krizi še vedno pripravljen pogovarjati z zahodnimi voditelji, a jih je hkrati obtožil, da ignorirajo varnostne pomisleke Rusije. V Washingtonu so medtem prepričani, da Rusija zgolj išče povod za vojno. 

Rusija trdi, da ne načrtuje napada na Ukrajino

Rusija je sicer v odgovoru Washingtonu, ki ga je na svoji spletni strani objavilo tudi rusko zunanje ministrstvo, predstavila nekatere nove predloge in dodatno pojasnila svoje stališče glede reševanja evropskih varnostnih vprašanj. Rusija je v pisnem odgovoru na predloge ZDA še enkrat ponovila, da ne namerava napasti Ukrajine."Ruske invazije na Ukrajino ni in tudi ni načrtovana, čeprav jo ZDA in njihovi zavezniki uradno napovedujejo že od lanske jeseni." Washington so pozvali k pogajanjem in sklenitvi pravno zavezujočih jamstev za rusko varnost, "sicer se bo Rusija prisiljena odzvati, tudi z vojaško-tehničnimi ukrepi." 

Za kakšne ukrepe konkretno gre sicer ni jasno, je pa tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov konec lanskega leta dejal, da vojaško-tehnični ukrepi vključujejo širok spekter možnosti. Ob tem so znova kritizirali selitev ameriške in zavezniške vojaške infrastrukture na vzhod in prisotnost vojaških kontingentov na ozemlju novih članic Nata. "Zaobšli so omejitve sporazuma o Konvencionalnih oboroženih silah v Evropi in ohlapno razlagali sporazume Nata in Rusije. Stanje, ki se je razvilo kot posledica teh dejanj, je nesprejemljivo. Vztrajamo pri umiku vseh oboroženih sil in orožja ZDA, razporejenega v Srednji in Vhodni Evropi ter Baltiku. Prepričani smo, da nacionalni potenciali v teh conah zadostujejo. O tej temi smo pripravljeni razpravljati na podlagi veljavnih sporazumov," so še zapisali.

Ameriška vojska v Litvi
Ameriška vojska v Litvi FOTO: AP

Nemčija je Rusijo obtožila, da z zahtevami, ki spominjajo na hladno vojno, ogroža varnost Evrope. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pred začetkom Münchenske varnostne konference poudarila, da mora Moskva pokazati "resne korake v smeri sproščanja napetosti".

"Z napotitvijo vojakov brez primere na mejo z Ukrajino in zahtevami, ki spominjajo na hladno vojno, Rusija postavlja pod vprašaj temeljna načela evropske mirovne ureditve," je opozorila pred slovesnostjo ob odprtju tridnevne varnostne konference, vodilnega svetovnega foruma o globalni varnostni politiki, ki se danes začenja v bavarski prestolnici.

Izrazila je obžalovanje, da se Rusija ne bo udeležila konference, ki ponuja priložnost "razpravljati o tem, kako se lahko še vedno zoperstavimo logiki groženj nasilja in vojaškega zaostrovanja z logiko dialoga". "Že drobni koraki k miru so boljši od velikih korakov proti vojni. Potrebujemo pa tudi resne korake k sproščanju napetosti iz Rusije," je dejala. "Izjave o pripravljenosti na pogovor morajo biti podprte z resničnimi ponudbami za pogovor. Izjave o umiku vojakov morajo biti podprte s preverljivimi umiki vojakov," je dodala.

Moskva je zavrnila udeležbo na konferenci v Münchnu, na kateri bo do nedelje v ospredju zaostrovanje na rusko-ukrajinski meji in kjer pričakujejo več kot 30 voditeljev držav in vlad ter predstavnike več mednarodnih organizacij.

Ruskih predstavnikov na konferenci ne bo prvič po več kot desetletju. Letos sicer mineva 15 let od govora ruskega predsednika Vladimirja Putina na konferenci, v katerem je napovedal okrepitev politike nasprotovanja širitvi Nata. "Širitev Nata nima zveze z modernizacijo zavezništva. Nasprotno, predstavlja resno provokacijo, ki zmanjšuje raven zaupanja," je leta 2007 dejal Putin.

Umik ruskih enot z meje se nadaljuje

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je več ruskih oklepnih in pehotnih enot po zaključku vaj na Krimu vrnilo v svoja oporišča v Dagestanu in Čečeniji. Ministrstvo je še sporočilo, da se je del enot z nerazkrite lokacije vrnil v izhodiščno oporišče v provinci Nižni Novgorod. 

Medtem ameriški in britanski voditelji ponavljajo, da bi se lahko ruska invazija zgodila vsak čas. "Imamo vse razloge, da verjamemo, da Rusija pripravlja 'false flag' operacijo, da bi imeli izgovor za invazijo," je v četrtek Joe Biden dejal novinarjem v Beli hiši. "Vse informacije kažejo, da so pripravljeni napasti Ukrajino." Danes bo Biden gostil klic z voditelji Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Poljske, Romunije, Velike Britanije, Evropske unije in Nata.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa se bo konec prihodnjega tedna pogovarjal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, so sporočili iz State Departmenta. Iz Washingtona so tudi sporočili, da se bodo odzvali na "neizzvano" potezo Moskve za izgon namestnika vodje ameriške misije Barta Gormana

V ameriških in britanskih medijih sicer znova krožijo informacije o potencialnih datumih domnevne ruske invazije, pri tem pa se časniki sklicujejo na visoke neimenovane vire v vladah. The Times tako poroča, da naj bi ruski predsednik Vladimir Putin v zadnjih 24 urah sprejel odločitev za invazijo. Guardian pa poroča, da naj bi bila polovica vseh ruskih sil, ki so se nakopičile ob ukrajinski meji, le 30 kilometrov od ukrajinskega ozemlja. 

KOMENTARJI (791)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
20. 02. 2022 14.07
rusija bo napadla ukrajino in lahko zavzame celo kijev, pravijo naši zahodni lažnivci! in kaj dela ukrajinska vojska? kopiči svoje enote na liniji spopada z luganskom in donjeckom. 80% vse ukrajinske vojske je tam. rusi pa bodo čez črnobil korakali na kijev? ste zmešani? da! rusko ukrajinska meja je dolga 3000km in ukrajinska vojska je sploh ne brani, ker je zaposlena s pripravo genocida na donbasu!
soxx
20. 02. 2022 11.29
+1
Ameri in njihova lutka Johnson si obupno želijo vojne, saj bi ta zelo oslabila EU in Rusijo, pomagala pa bi odvrniti pozornost od domačih problemov Johnsona kot tudi Bidena.
Walter Pravicek
19. 02. 2022 17.57
+2
vzhod Ukrajine se prazni z odvozom mam,babic in dece v Rusijo.Možje pa orožje v roke.Rusko.Na zahodu učijo "civili"ljudi streljati z pumparicami=pump action.Močan kaliber 12 je smrt od blizu.Breneka municija za divje svinje-ena svinčena kugla odtrga ud kot mesarski nož!A tedaj se Amerrikanci ne lažejo,da njihovi vojaki ne bodo vkorakali v Ukrajino?Ker so preoblečeni v trenirke?Zelenskemu se tresejo gate.Pa čivka kot papiga,da zahod EU in Amerike z Anglijo ne ve,da oni ne žele vojne z Rusi,a prav ti hočejo to vojno tragedijo in avanturo.Do uničenja človeške rase.V Litvi ki meji na Belorusijo so ameriški vojaki,Kaj hočejo,če je Ukrajina mnogo nižje,južno od te države?Hočejo okupirati MINSK?Madžari jih nočejo na svojem ozemlju.JJ pa bi babico podaril,le da prispejo na naša nezasedena letališča.In pesmice o vojni 16.februarja?MIMO je ta dan!Kateri bo nova odločna napoved iz Washington D.C.?Ali že imamo v Sloveniji zbirne centre za prihod ljudi iz Ukrajine?Bogati bodo bežali v Anglijo ali celo v Ameriko,revnejši pa zahodno od te tedaj uničene dežele.Na račun prikaza moči Germanov in Romanov.Slovani so le za"pozadinske"posle,netrenirani niso vojaki prve bojne črte.
Kollerik
19. 02. 2022 12.05
-5
Kaj to nas zdaj briga. Naj se čim bolj sesujejo vsi skupaj.
DEEP
19. 02. 2022 10.05
-3
Okupirali in zdaj se delajo, žrtve. Ukrajina bo vrnila svoje ozemlje milom ili silom! Več viden scenari, trofaznih okupatorjev vu jugi!!
Grunf TNT
19. 02. 2022 13.05
-2
Nauči se Slovensko, potem pa komentiraj na Slovenskem portalu... Busanc😂😂😂😂😂😂
DEEP
19. 02. 2022 14.27
+2
Mali slobosrb, lektorira a mnenja o zadevi nima, seljo beljo!!!
NisteResni
19. 02. 2022 15.14
+1
Ti pa slovenskega naroda sin, pa na slovenskem portalu ne znaš slovensko pisat
Walter Pravicek
19. 02. 2022 17.58
+1
nena te razmin nič!Guči in piši po naše!
Kukulkan
19. 02. 2022 08.28
+7
Jooj...Rusi obkrožili Ukrajino in prorusi bežio vn? Prvič v zgodovini
Walter Pravicek
19. 02. 2022 18.00
+2
NAPAKA:RUSI SO OB MEJI NA SEVERU UKRAJINE,NA ZAHODU NE MOREJO BITI,KER BI BILI V TU JIH DRŽAVAH,NA VZHODU PA JE TUDI RUSIJA.A B TI EN MAL V ZEMLJEVIDE POGLEDU?
Jugoslavija za vedno
19. 02. 2022 08.13
+1
ojoj Američanii kuhajo vojno rezultat bo pa ,da bo Putin priznal samostojnost Donjetske in Luganske republike in nobene vojne ne bo....somrak Amerike!
Theodorious 84
19. 02. 2022 11.25
+0
Harnandez
18. 02. 2022 21.50
+1
Zagovoriki amerike vsi glasni zej pa pogumni. Ko bo pa piz...ja se bodo pa po kleteh za mamino kiklo skrivali. Americane z Eu ven, evropa svojo vojsko z Putinom poment pa ga mal k pamet spravt pa naprej njihov pocen plin in se bomo fletn mel. K Rus ni problem, Kitajca se je treba bat.
BildiTheEmperor
18. 02. 2022 21.45
-1
Mednarodni organiziran corona kriminal se boji vešal zaradi izmišljene pandemije in bodo sedaj izsilili vojno, da bi preusmerili pozornost, uvedli izredne razmere (prihaja novi sev Sin Omikrona ki je kao nevarnejši), vojno upravo in vojaško pravo, povozili civilno pravo in ustave,....., da bodo lahko še naprej kradli in zasužnjevali ljudstvo. Pazite koga boste volili.
wizeman
19. 02. 2022 12.22
John_Gotti
18. 02. 2022 21.35
+3
Rusi bodo evakuirali 700 tisoč folka iz Donjecka, nato pa akcija…
puspan
19. 02. 2022 08.34
-1
Ko bi Rusi vsaj dobro lagati znali, a še tega niso sposobni.
wizeman
19. 02. 2022 12.22
spectator935
18. 02. 2022 21.21
+6
Kdaj je razpisan novi datum napada?
Rains
19. 02. 2022 08.14
+1
Marleneroya
18. 02. 2022 21.14
+1
OBRAZ Evrope, stare raztrgane cunje brez obraza, ki je večni problem nikoli rešitev..
nnnnnnnnnnn
18. 02. 2022 21.01
+1
Zanimivo je gledat kako za zahod na vse načine trudi zakuhat. ..... kaj ljudje delamo sami sebi
Animal_Pump
18. 02. 2022 20.51
+2
30 minut nazaj...posnetek. Generalni državni tožilec na okupiranih delih Luganske regije...Sergej Gorenko je na svojem Instagram računu objavil videoposnetek, ki prikazuje, kako strelja iz havbice D-30 z geolokacijo "Stanytsa Luhanska" in komentiral "evakuacijo ljudi, ki stojijo na meji". Kdo zdej na koga strelja...a svoji na svoje??
TheGreatRusia
18. 02. 2022 20.42
-2
TheGreatRusia
18. 02. 2022 20.42
-1
MihaGliha
18. 02. 2022 20.38
+7
Le kako zanetiti vojno se sprašuje Ameriška elita
Iniesta
18. 02. 2022 20.29
+7
Putin je neverjetno sposoben vodja … Americani so edini, ki jim ugaja vojna v Ukrajini, zato se tudi na vse pretege trudijo, da bi jo dobili. Rusijo bi s tem izcrpali ekonomsko in vojasko, Evropa pa bi morala od njih kupovati drazji plin in seveda orozje oz zascito ...
srebrnibreg
18. 02. 2022 20.25
+6
Kavboji so na račun širjenja laži umorili Gadafija in Huseina. Sedaj so se spet z lažmi spravili na Putina. Upam, da jim hinavcem ne bo uspelo.
tečnež
18. 02. 2022 21.18
-3
Rains
19. 02. 2022 08.16
+1
Ja kr na Putina so se spravili, hahaha. A so Američani napadli Rusijo ? Hahahha. Tem rusofilom se čist trga.
wizeman
19. 02. 2022 12.25
A so Rusi koga napadli? >A hodijo Rusi izzivat v Ameriko, ali Jenkiji hodijo delat zdrahe na ruski prag?
Rains
18. 02. 2022 20.22
-3
Prav zanimiva je dvoobraznost Rusov. Njim se zdi čisto primerno izvajati "vaje" s 150.000 vojaškimi enkotami ob mejah sosednje države in jo tako ustrahovati, ampak če pa NATO želi postaviti eno bazo v bližini Ruske meje, rata pa cela histerija. Rusi in njihove rusifilske lutke so navadni dvoobrazni banditi.
MUNGATUMBA
18. 02. 2022 20.29
+0
Et54678
18. 02. 2022 21.39
+0
rains - revše, ki je ameriko in rusijo videlo le na zemljevidu. temu primerni so njegovi komentarji pod temi članki
Harnandez
18. 02. 2022 21.43
+2
Pa kaj govoris Et54678 , Rains je obrnu vse call of dutyije. Je ekspert na tem podrocju
wizeman
19. 02. 2022 12.31
Zakaj komentiraš, če ti stvari niso jasne? A želijo Ameri postaviti raketne baze na mejo z Rusijo zato, ker je tam 150.000 vojakov, ali so ti vojaki tam, ker jim Ameri z drugega kontinenta hočejo postavljati baze na njihov prag? Nič ne veš o Rusiji, izgleda še veliko manj o Ameriki, ki že 70 let neti vojne po celem svetu in povzroča gorje. Pojdi se raje naprej igrat streljačine....