Ukrajina

Ruska novinarka dala odpoved, francosko ponudbo za azil zavrnila

Moskva, 18. 03. 2022 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
0

Ruska novinarka in urednica Marina Ovsjanikova, ki je med prenosom v živo protestirala proti vojni v Ukrajini in bila zaradi kršenja zakonodaje o protestih kaznovana, je zapustila televizijsko postajo Channel One. Za zdaj z družino ostaja v Rusiji, čeprav ji je Francija ponudila varno zatočišče.

Po protivojnem protestu med prenosom v živo so rusko urednico državne televizijske postaje Channel One pridržali, sodišče pa jo je po hitrem postopku spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih. Dobila je globo v višini okoli 250 evrov zaradi organizacije nedovoljenega množičnega dogodka.

Ruska urednica Marina Ovsjanikova med protestom na državni televiziji.
Ruska urednica Marina Ovsjanikova med protestom na državni televiziji. FOTO: Profimedia

Kmalu po protestu je Ovsjanikova dejala, da se boji za svoje življenje. Prav tako ji po strogi ruski zakonodaji grozi nadaljni pregon, zaradi protesta pa bi lahko pristala tudi v zaporu.

Francoske oblasti so zato novinarki ponudile azil, ki pa ga je Ovsjanikova zavrnila. Kot je dejala, z družino ostaja v Rusiji, saj je ne želi zapustiti, sebe pa je označila za patriotko. Za francosko televizijo je dejala, da je s svojim dejanjem močno prizadela svojo družino, še posebej sina, ki je zaradi njenega ravnanja v čustveni stiski. A dejanja ne obžaluje, saj pravi, da je nujno napraviti konec tej bratomorni vojni, še preden se sprevrže v nuklearno katastrofo. "Upam, da bo sin, ko bo malo starejši, razumel, zakaj sem to naredila."

Urednica ruske državne televizije Channel One je dala odpoved.
Urednica ruske državne televizije Channel One je dala odpoved. FOTO: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je Ovsjanikovi v začetku tega tedna ponudil azil oziroma druge oblike konzularne zaščite, prav tako je sporočil, da bo o njej govoril s predsednikom Putinom, a ga je Ovsjanikova zavrnila. "Ne želim zapustiti države. Sem patriotka, moj sin pa je še večji patriot, zato ostajamo v Rusiji," je za nemški Der Spiegel povedala v četrtek.

Prav tako je dejala, da je celotno protestno akcijo pripravila sama, da pa je prepričana, da mnogi njeni sodelavci simpatizirajo z njo. "Večina ljudi, ki delajo na državni televiziji, ve, kaj se v resnici dogaja. Še predobro se zavedajo, da je to, kar delajo, narobe." Kot je dodala, je nekaj njenih sodelavcev tako kot ona dalo odpoved, nekaterim pa je to preprečila ekonomska stiska, saj s plačo preživljajo svoje družine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja