Tujina

Ruska urednica, ki je v živo protestirala proti vojni, dobila novo službo

Berlin, 11. 04. 2022 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški časnik Die Welt je zaposlil nekdanjo urednico na ruski televiziji Prvi kanal Marino Ovsjanikovo, ki je marca med informativno oddajo na ruski državni televiziji protestirala proti invaziji Moskve v Ukrajino.

Ovsjanikova je postala dopisnica časnika Die Welt, zanj bo pisala in redno sodelovala tudi na njegovem televizijskem informativnem kanalu, je častnik navedel v svoji izjavi.

Rusko novinarko je sodišče marca po protivojnem protestu na državni televiziji spoznalo za krivo kršenja zakonodaje o protestih in jo kaznovalo z globo v višini 30.000 rubljev oziroma 258 evrov zaradi organizacije nedovoljenega množičnega dogodka. Novinarka je namreč na ruski državni televiziji s protestnim plakatom in glasnimi vzkliki prekinila poročila v živo. V rokah pa je imela napis 'Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo.'

Glavni urednik časnika Ulf Poschardt je pohvalil njen pogum v odločilnem trenutku za svobodo medijev in dejal, da je branila najpomembnejše novinarske vrline kljub grožnji državne represije.

Po protestu so jo oblasti pridržale in 14 ur zasliševale, njeni podporniki pa so se bali, da bo poleg globe obsojena tudi za namerno širjenje domnevnih lažnih informacij o ruski vojski, za kar je v okviru novega zakona zagrožena 15-letna zaporna kazen. Rusija je namreč od začetka invazije v Ukrajini bistveno zaostrila ukrepe proti neodvisnim medijem in kritičnim glasovom.

Primer je pritegnil tudi mednarodno pozornost in sprožil zaskrbljenost glede svobode tiska v Rusiji, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je novinarki ponudil azil v Franciji, kar pa je Ovsjanikova zavrnila in dejala, da želi ostati v Rusiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolfenk2
11. 04. 2022 17.52
-18
Izdala je svoj narod in šla v službo sovražnikom Rusije. Takim smo rekli domači izdajalci. Kar koli si mislimo o tej vojni ampak nikoli se ne smeš postaviti proti lastnemu narodu. Še lastni sin se je sramuje.
Brakedirt
11. 04. 2022 18.26
+0
ivcekivcek
11. 04. 2022 19.00
-2
Potem je tako, če gledam na situacijo tako kot ti, potem je vsak v Evropi ki navija za Putina izdajalec. in bi bilo prav da se ga tudi njegov otrok sramuje.
User1538643
11. 04. 2022 16.10
+13
A na naših televizijah nihče ni zbral poguma, da pride pred kamere s takšnim plakatom?!?
avioo
11. 04. 2022 19.42
+0