Tujina

Ruska šaljivca klicala Dudo in ga spraševala o Zelenskem

Varšava, 22. 11. 2022 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V noči, ko je raketa zadela vas na Poljskem blizu meje z Ukrajino, je poljski predsednik Andrzej Duda prejel prav poseben klic. Sicer je mislil, da se pogovarja s francoskim predsednikom Macronom, v bistvu pa se je pogovarjal z dvema ruskima šaljivcema.

Andrzej Duda, Emmanuel Macron in ruska šaljivca.
Andrzej Duda, Emmanuel Macron in ruska šaljivca. FOTO: Youtube

Urad predsednika Andrzeja Dude je potrdil klic francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki se je zgodil ravno v tisti noči, ko je raketa zadela vas blizu ukrajinsko-poljske meje. Vendar se je urad zmotil, saj ni šlo za francoskega predsednika, temveč za dva ruska šaljivca, ki imata dolgo zgodovino šaljivih klicev.

Posnetek je bil kmalu objavljen na družbenih omrežjih, Dudo sta pa šaljivca spraševala, kdo je odgovoren za padlo raketo. Med klicem je Duda dejal, da je "izredno previden" in da se želi izogniti vojni z Rusijo.

Na začetku šaljivega klica je predsednik Duda dejal, da je govoril z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom ter da razmišlja o sklicevanju na 4. člen, ki zahteva posvetovanja ob varnostni grožnji članic Nata.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Macronov imitator, ki je začel govoriti s francoskim naglasom, pozneje pa z ruskim, je vprašal, ali predsednik Biden verjame, da je Rusija odgovorna za napad, na kar je poljski predsednik rekel "ne".

Videti je bilo, da je klicatelja posebej zanimalo mnenje  Dude o ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem in njegovo vztrajanje, da je za napad kriva Rusija, vendar Duda tega ni komentiral.

"Mislite, da si želim vojne z Rusijo? Verjemite mi, nočem je. Nočem vojne z Rusijo in verjemite mi, da sem zelo previden, zelo previden," je dejal. "Govorim le o 4. členu, ne govorim o 5. členu," je pojasnil. 5. člen Severnoatlantske pogodbe namreč navaja, da "pogodbenice soglašajo, da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki šteje za napad na vse pogodbenice".

Andrzej Duda
Andrzej Duda FOTO: AP

Ker je klicatelj še naprej spraševal Dudo, kaj meni o Zelenskem, je ta klic prekinil.

Teden pozneje sta ruska šaljivca Vovan in Lexus prevzela zasluge za lažno klicanje poljskega predsednika, zaradi česar se je njegov urad odzval na družbenih medijih.

"Predsednik Andrzej Duda je med klicem iz nenavadnega načina, kako je sogovornik vodil pogovor, ugotovil, da je morda šlo za poskus prevare, in prekinil pogovor," so zapisali in dodali, da poteka preiskava, kako je klicateljema uspelo priti do predsednika.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: Shutterstock

Vovan in Lexus zanikata, da delujeta v imenu Kremlja, vendar sta deležna pozitivnega poročanja na ruski državni televiziji. Njuna najnovejša potegavščina je bila široko odmevna v ruskih medijih.

Še zdaleč pa to ni njuna prva potegavščina. Duda je bil tarča njunega klica že nekaj časa nazaj, ko je mislil, da je na telefonski zvezi generalni sekretar ZN Antonio Gutteres.

Tri leta nazaj so klicali predsednika Macrona ter se pretvarjali, da je na liniji Zelenski. Pošalili so se tudi z britanskim pevcem Eltonom Johnom, pa še na račun nekdanjega britanskega premierja Borisa Johnsona in nazadnje britanskega obrambnega ministra Bena Wallacea, ki so ga vprašali, ali podpira jedrske ambicije Ukrajine.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
22. 11. 2022 21.47
+3
ta dva imata zelo dolg seznam uspešnih prankov, Poljaki že delajo na zmajševanju škode skupaj s šefi torej US, ta dva sta uspešno klical tudi Ukrajinske politike, Ameriške senatorje, Evropske poltike kot je Nemški Scholcz, Angleški obrambni minister..... tukaj ne omenjeni.
LocoCoko
22. 11. 2022 21.45
+3
Se še dogaja kaj v Ukrajini?
devlon
22. 11. 2022 21.38
+1
blesavo. to sploh ni bil francoski naglas
rdeča petokraka
22. 11. 2022 21.32
+2
Ha, ha dobra sta !
setisfekšn
22. 11. 2022 21.27
+7
Samo zelenega bi moral umaknit in bi bila vojna rešena!!
Korintos11
22. 11. 2022 21.20
+3
Je hudič če te posnamejo, nazaj več ne moreš.