Tujina

Iz Kijeva poročajo o več silovitih eksplozijah, Ukrajinci: Zahod nas je pustil na cedilu

Kijev, 25. 02. 2022 04.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, Maruša Slana, Maja Račič
Komentarji
4784

Rusija nadaljuje z obsežnimi napadi na Ukrajino. Oblegana je prestolnica Kijev, v bližini tamkajšnje elektrarne je odjeknilo pet silovitih eksplozij. Ruski predsednik Putin je pred tem ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v prestolnici ter vrže z oblasti Zelenskega in njegove sodelavce, ki jih je označil za "neonaciste" in "odvisnike od mamil". Odbor ministrov Sveta Evrope pa je v skladu s svojim statutom sklenil, da zaradi oboroženega napada na Ukrajino Ruski federaciji s takojšnjim učinkom odvzame pravico do zastopanja v odboru ministrov in parlamentarni skupščini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Do kam segajo Putinovi apetiti?
    04:39
    Iz 24UR ZVEČER: Do kam segajo Putinovi apetiti?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pričakovati v naslednjih dneh?
    05:30
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pričakovati v naslednjih dneh?
  • Iz 24UR ZVEČER: Tonin: Slovenija bo Ukrajini pomagala z orožjem
    11:00
    Iz 24UR ZVEČER: Tonin: Slovenija bo Ukrajini pomagala z orožjem
  • Iz 24UR: Sankcije EU proti Rusiji
    02:30
    Iz 24UR: Sankcije EU proti Rusiji
  • Iz 24UR: Stanje na ukrajinski meji
    01:10
    Iz 24UR: Stanje na ukrajinski meji
  • iz 24UR: Kijev prešel v obrambno fazo
    03:10
    iz 24UR: Kijev prešel v obrambno fazo
  • Iz SVETA: Gost Klemen Grošelj o sankcijah zahoda proti Rusiji
    02:00
    Iz SVETA: Gost Klemen Grošelj o sankcijah zahoda proti Rusiji
  • Iz SVETA: Gost Klemen Grošelj o psihološkem vojskovanju
    01:30
    Iz SVETA: Gost Klemen Grošelj o psihološkem vojskovanju
  • Iz SVETA: Stanje v Ukrajini
    02:50
    Iz SVETA: Stanje v Ukrajini
  • Vojaki na ulicah Kijeva
    00:40
    Vojaki na ulicah Kijeva
  • Uničene stavbe in stanovanja v Kijevu
    01:13
    Uničene stavbe in stanovanja v Kijevu
  • Iz 24UR ZVEČER: Razmere v Ukrajini
    13:30
    Iz 24UR ZVEČER: Razmere v Ukrajini
  • Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjaki o napadu na Ukrajino
    14:40
    Iz 24UR ZVEČER: Strokovnjaki o napadu na Ukrajino
  • Iz 24UR: Cilji vojne v Ukrajini
    02:30
    Iz 24UR: Cilji vojne v Ukrajini
  • Premik ruskih enot
    00:50
    Premik ruskih enot

Odbor ministrov Sveta Evrope je danes v skladu s svojim statutom sklenil, da zaradi oboroženega napada na Ukrajino Ruski federaciji s takojšnjim učinkom odvzame pravico do zastopanja v odboru ministrov in parlamentarni skupščini, je zapisano na spletni strani Sveta Evrope.

Stalni predstavniki 47 držav članic so se dogovorili, da bodo na pobudo Ukrajine in Poljske Ruski federaciji začasno odvzeli pravico do zastopanja v Svetu Evrope, pri čemer so se sklicevali na 8. člen njegovega statuta, ki dovoljuje začasni odvzem pravic do zastopanja članice in celo izključitev članice iz organa.

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal obrambni minister Matej Tonin, bo Slovenija Ukrajini pomagala z orožjem. Poslali jim bomo čelade, puške in pripadajoče strelivo, je dejal Tonin.

Sprejeta odločitev je že stopila v veljavo in vpliva na pravice Rusije do zastopanja v odboru ministrov in parlamentarni skupščini Sveta Evrope, ne vpliva pa na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je del Sveta Evrope. Ruski sodnik tako ostaja član sodišča, ki bo še naprej obravnavalo in odločalo o vlogah, vloženih proti Rusiji.

Svet Evrope je evropska politična organizacija, ustanovljena leta 1949. Naloga te organizacije je predvsem spodbujanje in varovanje človekovih pravic, demokracije ter sodelovanje med državami članicami na področju kulture.

Rusija, ki je članica Sveta Evrope od leta 1996, je bila v preteklosti že deležna podobnih sankcij. Po priključitvi ukrajinskega črnomorskega polotoka Krim leta 2014 je bila ruski delegaciji v parlamentarni skupščini odvzeta volilna pravica, Rusija pa se je odzvala z bojkotom zasedanj skupščine in prekinitvijo plačevanja prispevka v proračun sveta.

Rusiji so bile pravice povrnjene leta 2019 s sporazumom, za katerega se je zavzemal predvsem francoski predsednik Emmanuel Macron, ki si je takrat prizadeval za oživitev odnosov z Rusijo.

Putin ukrajinskim vojakom: Lažje bi se pogajal z vami

Ruski predsednik Vladimir Putin je zgodaj popoldne ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce ter jih označil za "neonaciste" in "odvisnike od mamil", ki ljudi uporabljajo za živi ščit.

"Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil," je ukrajinsko vojsko pozval Putin v nagovoru, ki ga je predvajala ruska televizija.

Ruski predsednik izraz neonacisti redno uporablja za poimenovanje članov ukrajinske vlade in predsednika Zelenskega, ki je sicer judovskega rodu.

V današnjem nagovoru je Putin dejal še, da so banderiti - gre za izraz, ki se uporablja za privržence protisovjetskega borca v drugi svetovni vojni Stepana Bandere - in neonacisti v mestih, kot sta Kijev in Harkov, nakopičili orožje, tudi raketne sisteme.

Dodal je, da se obnašajo kot teroristi povsod po svetu, skrivajo se za hrbti ljudi, pri tem pa Rusijo obtožujejo, da povzroča žrtve med civilisti. Znano je, da to delajo na priporočilo tujih svetovalcev, zlasti Američanov, je izjavil Putin.

"Še enkrat pozivam ukrajinske oborožene sile, ne dopustite, da bodo vaše otroke, žene in starejše uporabljali za živi ščit," je dejal ruski predsednik.

Ruski predsednik je že v četrtek napad na Ukrajino utemeljil z besedami, da želi doseči njeno denacifikacijo.

Ruska vojska sicer danes, drugi dan invazije na Ukrajino, prodira v Kijev s treh strani, mesto bi lahko v ruske roke padlo že danes. Ukrajinske oblasti so meščane pozvale, naj pomagajo pri obrambi mesta, tudi z molotovkami in obveščanjem o položaju ruske vojske.

Iz mesta poročajo tudi o požarih v stanovanjskem naselju na vzhodnem bregu reke Dneper, kamor naj bi padla raketa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v četrtek zvečer sporočil, da je od začetka ruske invazije na Ukrajino umrlo najmanj 137 ukrajinskih državljanov. Med žrtvami so tako vojaki kot civilisti, je dejal. Zahodu pa je očital, da je Ukrajina v boju proti Rusiji ostala prepuščena sama sebi, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je ob tem sporočilo, da je v spopadih med ruskimi silami prišlo do 800 smrtnih žrtev, uničenih pa je bilo najmanj 30 ruskih tankov, sedem letal in šest helikopterjev.

Nekaj po deveti uri zjutraj so sicer ukrajinske oblasti poročale, da je ruska vojska že vdrla na območje Kijeva. Ruske sile so najprej vstopile v okrožje Obolon v Kijevu. V vladni četrti naj bi odjeknili tudi streli. Ukrajinska vojska je že zasedla položaje na kijevskih ulicah.

"Danes bo najtežji dan," so prebivalce že zjutraj opozorile ukrajinske oblasti, kasneje pa so za Kijev izdale opozorilo pred zračnimi napadi. Ukrajinski obrambni minister Ben Wallace je sicer v izjavi za javnost poudaril, da Rusija ni dosegla svojih ciljev. "Zaostaja za svojim pričakovanim časovnim razporedom. Ruski vojski tako prvi dan ni uspelo izpolniti svojega glavnega cilja," je dejal.

Svetovalec na ukrajinskem ministrstvu za notranje zadeve Anton Gerašenko je medtem zgodaj zjutraj na spletu delil videoposnetek, ki prikazuje sestrelitev letala nad Kijevom. Ukrajinske oblasti so sicer sprva poročale, da gre za uničenje ruskega letala, vendar pa CNN zdaj navaja, da naj bi bilo letalo v resnici ukrajinsko. 

V Kijevu je čez noč odjeknilo več eksplozij. Mestne oblasti so pozvale prebivalce, naj se zatečejo v zaklonišča. Mnogi so se zatekli na postaje podzemne železnice. Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da so "ostanki raket" zadeli stanovanjsko stavbo, pri tem pa so bili ranjeni trije ljudje, eden je v kritičnem stanju. Objavil je videoposnetek požara.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obsodil "grozljive raketne napade", ki so pretresli Kijev. "Naše glavno mesto je kaj takega nazadnje doživelo leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija," je dodal. Države je pozval k sprejemu ostrih sankcij proti Rusiji in njenemu predsedniku Vladimirju Putinu ter prekinitvi vseh vezi z Moskvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že včeraj so ruske sile zavzele jedrsko elektrarno Černobil, novi satelitski posnetki pa zdaj kažejo, da se je čez pontonski most v bližini Černobila premaknilo na desetine vozil.

Ukrajinska centralna banka je napovedala nove sankcije zaradi ruske invazije. Prepovedala je plačevanje in druge računske operacije z ruskimi in beloruskimi rublji. Mednarodno kazensko sodišče pa je napovedalo, da bo preiskalo vse vojne zločine v Ukrajini.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem v četrtek opravil "odkrit, neposreden in hiter" telefonski pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V pogovoru ga je v imenu ukrajinskega predsednika prosil, naj ustavi vojaške operacije v Ukrajini. Temu namreč Putina ni uspelo doseči po telefonu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V odgovor na rusko invazijo pa je Evropska unija napovedala nove obsežne sankcije zoper Rusijo. "Ti dogodki označujejo začetek novega obdobja. Putin si poskuša podrediti evropsko državo in na novo začrtati zemljevid Evrope," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Mora biti in tudi bo poražen," je ob tem odločno dejala.

Paket sankcij, ki so ga potrdili sinoči, zajema več obsežnih točk. Prve med njimi so finančne, ki bodo usmerjene v 70 odstotkov ruskega bančniškega trga in pomembna podjetja v lasti države. Sankcije bodo merile tudi na energetski sektor in ključna ekonomska področja, ki koristijo Rusiji. "Naša prepoved izvoza bo prizadela naftni sektor, saj bo Rusiji onemogočila nadgradnjo svojih rafinerij," je sporočila von der Leynova. Prepovedali so tudi prodajo letal in druge opreme ruskim letalskim prevoznikom, omejili pa jim bodo tudi dostop do pomembne tehnologije. Diplomati in nekateri drugi medtem ne bodo imeli več privilegiranega vstopa v Evropsko unijo. Zadnja sankcija se nanaša na izdajanje viz.

pasica vojna v Ukrajini

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.17

Tonin: Slovenija bo Ukrajini pomagala z orožjem

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal obrambni minister Matej Tonin, bo Slovenija Ukrajini pomagala z orožjem. Poslali jim bomo čelade, puške in pripadajoče strelivo, je dejal Tonin.

23.01

Zelenski pripravljen na mirovna pogajanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sprejel predlog ruskega predsednika Vladimirja Putina in je pripravljen na mirovna pogajanja in sklenitev premirja, je v Kijevu sporočil njegov tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov.

22.59

Kje je Zahod?

Medtem ko predsednik Zelenski zagotavlja, da ostaja v državi in Zahodu očita, da jih je pustil same, pa je zveza Nato sporočila, da bo na vzhodnem krilu namestila svoje odzivne sile.

22.46

Moskva: Odnosi z Zahodom blizu točke brez vrnitve Moskva

Odnosi med Moskvo in Zahodom se približujejo točki brez vrnitve, je opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova. Kritično se je odzvala na sankcije Zahoda proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu ter jih označila za dokaz popolne nemoči zunanje politike Zahoda.

22.27

Ukrajina zahteva nujno financiranje iz Mednarodnega denarnega sklada

Po besedah izvršne direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristaline Georgieve je Ukrajina vložila zahtevo za "financiranje v nujnih primerih".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4784)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berta1
27. 02. 2022 18.02
-3
,,Slava ukraini,,, to je fašisticni pozdrav. Kdo daje like temu podpira fašiste. Ruse ne streljajo po prebivalcih, zato ukr.vojska sparkirala svoje tanke in raketemed šolami, vrtcami . Ker rusi ne bojo streljali po prebivalcih. In carinikiy katerih Zelenski pokopal kot heroje, so vsi žive in zdrav.
janko jereb
27. 02. 2022 09.18
-1
Žalostna zgodba za marsikoga, a vse se je začelo z lanskim izzivanjem NATO pakta v Ukrajini in raketami, ki bi jih tam locirala Amerika na pragu Rusije in rezultat imamo danes na dlani in zmagovalec je znan. Amerika zakuha in se kot pri talibanih umakne čez lužo, Evropa pa se ubada s krizo beguncev. Vsaka resnica ima dve plati in na žalost je ta tragična zaradi nerazumevanja za vse žrtve na obeh straneh.
ElectroVoice
26. 02. 2022 20.34
+0
Zahod, sosede in ostali svet je Ukrajino res pustil na cedilu. Samo en dober strel med roge bi stvar rešil. A za to je potreben strelec, imenovan snajper...
ElectroVoice
28. 02. 2022 17.55
+1
Ti, ki si mi dal minus,potem pa mu daj jabolko navdiha, čeisliš, da jee pozitivec.
Walter Pravicek
26. 02. 2022 18.00
+0
Ko imaš zastarelo orožje iz skladišč JNA,ali iz drugih virov,se ga ščasoma rešiš z"podaritvijo".Ne prodajo,kar je počel Janša v Hercegovino.-Je pa vprašanje kje bo ta količina"daril"na koncu ostala skrita po domovih,preprodaje ali druge pozi nazaj v EU kriminalcem?
Joe Porkamotorka
26. 02. 2022 11.43
+1
"odpraviti samo enega človeka, da bo mir" !? ... da, če je to zelenski
ElectroVoice
26. 02. 2022 20.36
+1
snifff
26. 02. 2022 09.04
+6
Toliko o raziskovalnem novinarstvu. Pa nebi bilo treba niti kaj raziskovati, pac pa le nekaj vedeti o zgodovini iz leta 91. O sporazumu Gorbacov-Regan in zakljucku hladne vojne. Americani in nato sta pozabila na ta sporazum, Rusi se ga pa drzijo, zato vojna tukaj.
Leva feltna
26. 02. 2022 08.32
+8
Zakaj nato krsi varsavski sporazum? Ob krsitvah in opozorilih na koncu pridejo sankcije?
Macuro Kosalamo
25. 02. 2022 21.59
Brakedirt fafa očetu
25. 02. 2022 21.59
-2
Slava Ukrajini..🤛
SnowmanR
25. 02. 2022 21.59
+1
Se tipkamo jutri, ko bo Ukrajina proruska 😂😂😂😂
ElectroVoice
26. 02. 2022 20.37
-1
MikeMikee
25. 02. 2022 21.59
+2
Slava Ukrajini!
_Heisenberg_
25. 02. 2022 21.59
-2
_Heisenberg_
25. 02. 2022 21.59
-3
Putin drzi se.Ta trans Amerika te ne more porazit. Kuscarjem na vladi ZDA ss treba upreti.
velikauharica
25. 02. 2022 21.59
+4
Ruse so ustavili srčni Kijevčani.
MladInPerspektiven
25. 02. 2022 21.59
+7
Nč bat Ukrajina bo postala nevtralna pa bo zadeva rešena
MladInPerspektiven
25. 02. 2022 21.59
+1
RedCell
25. 02. 2022 21.58
+2
Upam, da crkne, kriminalec ruski psihopatski.
Anonymouse
25. 02. 2022 21.58
+3
Kaj pa covid? Je pa izginil, je druga kriza zdaj.
Joe Porkamotorka
26. 02. 2022 11.39
+1
zahtevam dnevno dozo €ocida ... kriziram! ... za svoja dejanja v kratkem ne bom mogel več odgovarjati
Rde?a barva
25. 02. 2022 21.58
+3
Kako to, da danes ni niti ene novice o Covidu?
adidas running
25. 02. 2022 21.58
+3
Korona laž se nadalhuje. Tokrat mediji lažete o "nevarnem" Putinu. Nekaj si zapomnite, on je rešitelj.
velikauharica
25. 02. 2022 21.58
+0
Kijev se je uprl! Putin besen, obljubil thermo orožje, ki bo zažgalo vse življenje pred sabo.
MikeMikee
25. 02. 2022 21.58
+1
naša Tanja je tiho 🤮