Tujina

Ruske sile napadle več krajev v Ukrajini, ustrelili naj bi vojake, ki so se predali

Kijev/Moskva, 03. 12. 2023 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruske sile so ponoči z raketami in brezpilotnimi letali napadle več krajev v Ukrajini, pri čemer je zračna obramba sestrelila deset ruskih dronov in eno raketo. V današnjem obstreljevanju okolice mesta Herson pa je bila ubita ena oseba. O napadih z droni poročajo tudi v ruski regiji Belgorod, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska zračna obramba je ponoči prestregla deset od 12 ruskih brezpilotnih letal in eno vodeno raketo Kh-59, je sporočila ukrajinska vojska. V ruskem obstreljevanju vasi Sadove v bližini Hersona pa je bil ubit 78-letni moški.

Guverner ruskega Belgoroda Vjačeslav Gladkov je danes Ukrajino obtožil, da je z droni napadla več vasi v omenjeni regiji. Kot je dodal, napadi niso terjali žrtev ali povzročili večje škode.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Telegramu je medtem v soboto zaokrožil kratek videoposnetek, ki prikazuje dva moška, ki naj bi se predala drugi skupini vojakov. Na posnetku je slišati strele, nato pa se videoposnetek nenadoma prekine.

Državno tožilstvo v ukrajinski regiji Doneck je sporočilo, da je bil po predhodnih podatkih posnet v bližini Avdijivke. "Prikazuje, kako skupina ljudi v ruskih uniformah od blizu ustreli dva neoborožena vojaka v uniformi oboroženih sil Ukrajine, ki sta se predala kot ujetnika," je izjavilo tožilstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodalo je, da so že sprožili preiskavo in opozorilo, da je ubijanje vojnih ujetnikov huda kršitev mednarodnega prava.

Tudi ukrajinska vojska je sporočila, da je na videoposnetku prikazana usmrtitev neoboroženih vojakov s strani ruskih sil. Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinets pa je incident označil za vojni zločin.

Podoben posnetek, ki naj bi prikazoval usmrtitev ukrajinskega vojaka, je po spletu zakrožil že marca. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je takrat opozoril, da je njegov urad zabeležil številne kršitve mednarodnega humanitarnega prava, tudi nad vojnimi ujetniki.

Med njimi so bile usmrtitve brez sodnega postopka in usmerjeni napadi na civiliste, ki so jih izvedle ruske sile in z njimi povezane oborožene skupine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3