Tujina

Zaporožje utrpelo 'enega največjih zračnih napadov', popravila že potekajo

Zaporožje, 10. 02. 2023 20.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.V., STA, D.J.
Komentarji
0

Obsežni ruski napadi so poškodovali energetsko infrastrukturo v več delih Ukrajine, poročajo ukrajinske oblasti. Rakete so uničile visokonapetostno infrastrukturo v zahodni, osrednji in vzhodni Ukrajini. Popravila infrastrukture že potekajo.

"Zaporožje je utrpelo enega največjih zračnih napadov od začetka vojne. Tudi Harkov je bil ponoči pod obsežnim napadom. Ukrajina je začasno izgubila 44 odstotkov svoje jedrske proizvodnje, 75 odstotkov zmogljivosti termoelektrarn in 33 odstotkov svojih termoelektrarn," je dejal ukrajinski premier Denis Šmigal.  

Popravila že potekajo. Ukrajina pa ima po Šmigalovih besedah dovolj energetskih virov, da preživi zimo.  

Napade na ukrajinsko infrastrukturo je obsodilo tudi ameriško zunanje ministrstvo. "Današnji dan je še en opomnik, da si Rusija prizadeva za popolno uničenje Ukrajine," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Vedant Patel.  

Med napadi so se prebivalci Kijeva zatekli na podzemno železnico.
Med napadi so se prebivalci Kijeva zatekli na podzemno železnico. FOTO: AP

Ruske rakete naj bi danes preletele tudi moldavski in romunski zračni prostor. 

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je dejal, da sta dve iz Črnega morja izstreljeni raketi kaliber vstopili v moldavski zračni prostor, nato pa pred vstopom v Ukrajino preleteli romunski zračni prostor. Medij Ukrajinska pravda je navedel izjavo tiskovnega predstavnika zračnih sil, ki je dejal, da bi Ukrajina lahko rakete sestrelila, vendar tega ni storila, ker ni želela ogrožati civilistov v tujih državah.

Moldavsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je raketa prečkala njen zračni prostor. "Ob 10.18 je raketa prečkala zračni prostor Republike Moldavije nad mestom Mocra v pridnestrski regiji in kasneje nad mestom Cosaui v okrožju Soroca ter se usmerila proti Ukrajini. Ministrstvo za obrambo skupaj s pristojnimi organi v državi pozorno spremlja razmere v regiji in odločno obsoja kršitev zračnega prostora Republike Moldavije."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem je moldavski zunanji minister Nicu Popescu rusko veleposlaništvo opozoril, da so s preletom rakete Rusi kršili pravila moldavskega zračnega prostora. "Nadaljevanje ruske brutalne vojne proti Ukrajini in ruski raketni napadi na ukrajinske sosednje države neposredno negativno vplivajo na prebivalce Moldove. Rusijo pozivamo naj preneha z vojaško agresijo proti Ukrajini, zaradi katere je izgubljenih veliko življenj in s katero so povzročili veliko materialne škode," je dejal Popescu. 

Ruske rakete so v skoraj enoletni vojni večkrat preletele Moldavijo, poroča CNN.

Romunsko obrambno ministrstvo je sprva sporočilo, da poročil ne more potrditi, v nadaljnji izjavi pa je navedlo, da so nadzorni sistemi zaznali raketo, ki je bila videti kot izstreljena z ruske ladje v bližini Krima, vendar ni prečkala romunskega zračnega prostora. Če bi raketa prečkala zračni prostor, bi bilo vprašanje kako bi na to odreagirala zveza Nato. Romunija je namreč članica zveze Nato. Transatlantskemu vojaškemu zavezništvu se je pridružila leta 2004. 

"Radar je zabeležil, da se je raketa najbolj približala romunskemu zračnemu prostoru na približno 35 km severovzhodno od meje," je sporočilo romunsko obrambno ministrstvo.

Ob tem so ZDA sporočile, da trenutno nimajo nobenih indikatorjev, ki bi kazali, da je šlo za neposredne grožnje Moldaviji in Romuniji. "Ohranjamo tesne stike in komunikacijo z našimi moldavskimi partnerji in romunskimi zavezniki," je dejal Patel.

Siloviti raketni napadi na Zaporožje, Harkov in Kijev

Ukrajinske obrambne zračne sile so sestrelile 61 od 71 ruskih vodenih raket, ki jih je danes izstrelila Rusija, so sporočili iz ukrajinskega obrambnega ministrstva. Po ukrajinskih informacijah naj bi Ukrajinci že ponoči sestrelili tudi pet iranskih brezpilotnih letal Shaded, s katerimi so ruske sile napadle ukrajinsko infrastrukturo, poroča CNN. 

Poleg napadov z vodenimi raketami in iranskimi brezpilotnimi letali pa je Rusija napadla tudi z 35 raketami zemlja-zrak S-300, prihaja iz ukrajinskih vrst. 

V Kijevu, Odesi, Lvovu in Vinici so se popoldne znova oglasile sirene za zračni napad, poročajo ukrajinski mediji.

Prebivalce Zaporožja je sicer že navsezgodaj zjutraj zbudila sirena, ki so jo uradniki sprožili zaradi bojazni pred morebitnim ruskim raketnim napadom. Njihovi strahovi so se izkazali za resnične, ruske sile so Zaporožje po navedbah sekretarja mestnega sveta Anatolija Kurtijeva, ki jih povzema CNN, v eni uri napadle kar 17-krat.

Prebivalci so se zatekli na železniške postaje, opozarjali pa so jih, naj ne hodijo ven in naj ostanejo v zaprtih prostorih. "V samo eni uri je bilo v mestu zabeleženih 17 sovražnih napadov, kar je največ od začetka invazije," je sporočil na Telegramu. Informacije o obsegu škode in žrtvah še niso znane.

Tudi Maksim Marčenko, vodja vojaške uprave v regiji Odesa na jugu Ukrajine, je na Telegramu sporočil, da so sovražniki na nebu in nosilci raket tipa kaliber v morju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raketni napadi na Zaporožje so se iz ure v ure večali. "Sovražnik je harkovsko in zaporoško regijo napadel z do 35 raketami zemlja-zrak S-300, ki jih z zračno obrambo ni mogoče uničiti v zraku," so ukrajinske letalske sile zapisale na svoji strani na Facebooku. Dodali so, da je protiletalska obramba uničila pet manevrirnih raket in pet dronov.

Rakete S-300 iz sovjetskih časov, namenjene sestrelitvi bojnih letal, je Rusija med vojno proti Ukrajini preusmerila na zemeljske cilje. Ruske sile so izstrelile tudi rakete zemlja-zrak C-300 iz Belgoroda in iz okupiranega mesta Tokmak na jugu Ukrajine, poroča CNN. 

Medtem ko naj bi se Rusija pripravljala na novo obsežno ofenzivo, pa vojaški analitiki pravijo, da ruski predsednik Vladimir Putin upa, da bo evropska podpora Ukrajini upadla.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je po vrnitvi iz skoraj tedenske oprave po Afriki dejal, da so se zahodna prizadevanja za izolacijo njegove države ponesrečila. Moskva pa da gradi močnejše odnose z državami v Afriki, na Bližnjem vzhodu, v indijsko-pacifiški regiji in drugod, je še dodal Lavrov. 

Po mestih v Ukrajini prihajalo do izpadov električne energije

V mestu Harkov, ki je bilo prav tako pod udarom, je prihajalo do motenj pri ogrevanju in oskrbi z elektriko ter vodo, je dejal župan Ihor Terehov. V prestolnici in osrednji regiji Dnipropetrovsk je prišlo do izpadov električne energije. 

Državno energetsko podjetje Ukrenergo je sporočilo, da je bilo v zahodnih, vzhodnih in južnih regijah Ukrajine napadenih več visokonapetostnih infrastrukturnih objektov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja