Tujina

Ruske sile zajele 92 zaposlenih v elektrarni v Černobilu, ugibanja o razlogih za povečanje sevanja

Kijev, 25. 02. 2022 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Kralj, T.V.
Komentarji
344

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so po težki bitki izgubile nadzor nad černobilsko jedrsko elektrarno. V kakšnem stanju je odlagališče jedrskih odpadkov na območju, je neznano, nemogoče je zagotoviti, da je Černobil varen, svarijo ukrajinske oblasti. Ukrajinska veleposlanica v ZDA je dejala, da ruske sile za talce zadržujejo 92 zaposlenih v elektrarni.. Rusija medtem trdi, da jedrsko elektrarno ščiti pred 'teroristi'. Kot pojasnjuje dr. Leon Cizelj iz IJS, je sevanje v nekaterih delih izključitvene cone trenutno res povečano, a tega zunaj izključitvene cone ni mogoče zaznati. Tuji mediji sicer opozarjajo na možnost nenamernega poškodovanja jedrskih objektov ob spopadih na teh območjih, a kot miri Cizelj, se znatna količina sevanja ne bi mogla sprostiti pomotoma: "Nekdo bi se moral za to zelo potruditi, saj bi moral sevanje zopet spraviti v obliko prašnih delcev, kar pa bi zahtevalo zelo veliko napora."

92 članov operativnega osebja černobilske elektrarne  so ukrajinske sile zavzele v četrtek, je na tiskovni konferenci v Washingtonu potrdila ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova. Ker so zaposleni v elektrarni talci, ne morejo delati v izmenah in upoštevati stroge predpise, ki jih zahteva elektrarna, je dejala. Odgovornost elektrarne je zdaj "odvisna od ruskih sil in ruske vojske," je dejala Markarova.

Ukrajinski uradniki so že v čertek sporočili, da so ruske sile zasedle jedrsko elektrarno v Ukrajini in da zaposlene v elektrarni zadržujejo za talce, piše CNN.  Kot so sporočile oblasti, je Ukrajina po "težki bitki" izgubila nadzor nad elektrarno. 

Ruske sile zajele osebje jedrske elektrarne v Černobilu
Ruske sile zajele osebje jedrske elektrarne v Černobilu FOTO: AP

Že prvi dan invazije na Ukrajino so Rusi vkorakali na prizorišče največje jedrske katastrofe v zgodovini, ki se je zgodila leta 1986, in zavzeli elektrarno, je za CNN povedala predstavnica ukrajinske državne agencije za upravljanje z izključitveno cono Jevgenija Kuzecsova. Aljona Ševcova, svetovalka poveljnika ukrajinskih kopenskih sil, je na Facebooku zapisala, da so ruske sile prevzele nadzor nad elektrarno in da zadržujejo osebje elektrarne kot talce, piše CNN.  

Ukrajinske oblasti so sicer potrdile, da so v Černobilu zaznali povišane ravni sevanja, a kot dodajajo,  je to najverjetneje posledica prahu. Tega pa najverjetneje dvigujejo ruske enote, ki se premikajo v svoji vojaški opremi, piše SkyNews. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je pojasnil dr. Leon Cizelj z Instituta "Jožef Stefan"  (IJS), podatki kažejo, da je sevanje na območju v resnici povečano, a lokalno, v nekaterih delih izključitvene cone. Kot pravi, lahko o razlogih za povečanje v tem trenutku le špekuliramo. Možno je, da se je zaradi njihovih aktivnosti sprostilo sevanje, ki je bilo doslej ujeto v stavbe in tamkajšnje objekte, predvideva pa, da bi se to moralo poleči v dnevu ali dveh. Kot pojasnjuje, zunaj izključitvene cone trenutno ne zaznavajo povišanih ravni sevanja. Miri, da se sam trenutno ne bi vznemirjal, saj je, kot ponazori, "sevanje tam primerljivo s sevanjem v Postojnski jami".

Leon Cizelj
Leon Cizelj FOTO: Miro Majcen

Tuji mediji pišejo predvsem o nevarnosti nenamernega poškodovanja jedrskih objektov v Ukrajini ob spopadih na teh območjih. Zadnji blok jedrske elektrarne v Černobilu je sicer nehal delovati leta 2015 in tam je tako le odlagališče jedrskih odpadkov: "Če bi po pomoti poškodovali območje, bi sevanje ostalo zelo blizu te poškodbe. V urbanih središčih bi zelo težko povzročili kaj resnega, saj jedrske odpadke zalijejo s trdimi materiali. Znatna količina sevanja se ne bi sprostila pomotoma. Nekdo bi se moral za to zelo potruditi, saj bi moral sevanje zopet spraviti v obliko prašnih delcev, to pa bi zahtevalo zelo veliko napora." 

V Ukrajini je sicer 15 delujočih jedrskih elektrarn. Seveda vedno obstaja možnost, da se takšni objekti poškodujejo, a kot poudarja Cizelj, so jedrske elektrarne narejene po izredno visokih varnostnih standardih, pri gradnji pa imajo v mislih tudi možnost takšnih napadov. Kot je še spomnil, so vse ukrajinske jedrske elektrarne ruske izdelave, zato je malo verjetno, da bi jih Rusi načrtno napadali. 

Neznano stanje odlagališča jedrskih odpadkov

Kot je povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, je stanje odlagališča jedrskih odpadkov nekdanje jedrske elektrarne neznano.  "Po popolnoma nesmiselnem ruskem napadu v tej smeri je nemogoče reči, da je Černobil varen," je dodal Podoljak. "To je ena najresnejših groženj Evropi," je posvaril.  Tudi v Beli hiši so dejali, da so ogorčeni nad verodostojnimi poročili, da ruske sile zadržujejo osebje elektrarne.  "To nezakonito in nevarno dejanje, ki bi lahko ogrozilo prizadevanje uslužbencev za vzdrževanje in zaščito objektov za jedrske odpadke, je izredno skrb vzbujajoče,"  so sporočili iz Bele hiše.  

Rusija: Jedrsko elektrarno ščitimo pred teroristi

Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zatrdilo, da so ruske čete prevzele nadzor nad jedrsko elektrarno v Černobilu, da bi jo zaščitile. Kot so še poudarili, to počnejo, "da nacionalistične skupine in druge teroristične organizacije ne bi izkoristile razmer v državi za izvedbo jedrske provokacije". Dodali so, da so ravni sevanja v okolici elektrarne normalne in da jih osebje spremlja.

pasica vojna v Ukrajini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (344)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AbrA0_KadaBRa
04. 03. 2022 08.41
+2
Zelenski potencira dogodke okoli jedrske elektrarne, tako želi na svojo stran pridobiti zahod še po večji vojaški pomoči Ukrajini.
Realist_
26. 02. 2022 21.11
+1
Če Rusiji ukinejo Swift bodo sprožili WW3 in bo cela EU v vojni garantirano. Amerika se pa smeji, ker je dosegla destabilizacijo EU in bo prvo biznis z orožjem in nato kar bo ostalo od sveta sanacija s krediti za obnovo....win/win za Ameriko
Jožajoža
25. 02. 2022 18.13
-2
lepo povedano,zajele. pametni fantje,ki niso nasedli populistom v kijevu.
flojdi
25. 02. 2022 17.08
+1
…..to. ne rabmo enga virusa od ene 200tih . dovolj je/bo polom" še kašnega jedrskegaCukrčka"
flojdi
25. 02. 2022 17.13
+0
. aja . koliko jih Že je. ? pa še bi jih delali .. in to prej preden bi Kdo pogruntal kako izničit neuničljive ODPADKE"
mitot
25. 02. 2022 15.57
+2
Pri rusih in njihovih politikih, ko bereš vedno eni in isti nagovori; to je delo pravokatorjev, teroristov, na delu so zunanji sovražniki nikjer niso omenjene legitimne formacije Ukrainske vojske. sicer tipični besednjak avtokratskih režimov.
User2003936
25. 02. 2022 15.25
-2
ⰽⱃ ⱀⰵⰽⰻ
flojdi
25. 02. 2022 17.10
-1
MUNGATUMBA
25. 02. 2022 18.43
Janez Francl
25. 02. 2022 15.20
+4
Kako so Krajinski Srbi bili zaustavljeni ravno na topovski streljaj od Krškega na 40km , topovi so pa nesel 36 km. Zgolj slučaj ? In zakaj je imela SLO v Kočevski reki pripravljeni brigadi za posredovanje , če bi prestopili Korano ! Tako so tudi Rusi vzeli iz rok UK nekaj , s čimer bi oni lahko škodovali vsem v Evropi , v spoznanju , da jih je taisti NATO , ki jih je namočil v to situacijo sedaj pustil na cedilu ! Potem se pa najdejo naši strokovnjaki , ki se čudijo cestnemu prahu !
Jure Strle
25. 02. 2022 14.58
+1
Zelenski bi še namerno uničil črnobil
Janez Francl
25. 02. 2022 15.13
+0
Njegova banda bi delala umazane bombe ! Ukrajina ni atomska sila , Rusija pa je in ima podpisane vse sporazume o jedrskem in drugem ionizirajočem orožju in materialih ! Še komu kaj ni jasno ?
Jožajoža
25. 02. 2022 14.33
-5
ne bat. rusi so ravno zato zajeli črnobil,in ga zaščitili, da ne bi kak desident po naročilu zelenskega povzročil kakšen atomski udar z desne.
assassin911
25. 02. 2022 14.36
+1
milan-hisan
25. 02. 2022 14.45
+0
+7
Naj mi nekdo pove kaj delajo Ameriški bio-laboratoriji v Ukrajini? Je dejansko to razlog za napad Rusije?
MUNGATUMBA
25. 02. 2022 18.45
Vohka- za kaj pa nebi toto bilo Rusiji v tej bližini v napoto !
ancccika
25. 02. 2022 21.06
+1
Ameriski bio-laboratoriji so tudi v Slo...
Banion
25. 02. 2022 14.23
+3
Tempo napada kiso ga pokazali rusi je presenetljiv, kot da so še vedno na manevrih, le da jim ni dolgas še malo streljajo s pravimi naboji. Vsi govorijo o sankcijah, ni nobnga vojaškega komentarja oziroma analize kako jim je to uspelo. Bi bilo zanimivo slišati kaj o tem menijo strokovnjaki, samo prosim ne kak pravljičar kacin
assassin911
25. 02. 2022 14.40
+2
Ne glej samo 24 ur pa bo se tudi to našlo. Včeraj sem gledal analizo včerajšnega dogajanja na tuji TV in je bilo zelo dobro analizirano. Menim da za1x rusi prevladujejo zaradi pomoči helikopterjev, vse desante so naredili z helikopterji.
Banion
25. 02. 2022 15.01
+3
ass... ni važni s čim in kako prevladujejo, dejstvo je da so v dveh dneh prišli do kijeva ki bi moral biti kot glavno mesto posebej branjen.
MUNGATUMBA
25. 02. 2022 18.46
+1
Jure Puncher
25. 02. 2022 14.22
+4
V glavnem, popolnoma nepotreben clickbait članek. Z naslovom dajete vtis, kot da so Rusi najmanj zanalašč odprli černobilski sarkofag, da bi iz nekega bizarnega razloga spustili (sami sebi v nos) radioaktivno sevanje, kot je bluzil Zelenski. Potem se pa izkaže, da gre za marginalna povečanja sevanj, ki jih je pravzaprav že čisto enostavno pojasniti s trenutnim dogajanjem. Je težko v naslov članka dati "Zaznano povečano sevanje zaradi premikov vojske, ne zaradi poškodbe reaktorja"? Ni, ampak potem članka noben ne bo klikal, anede?
komarec
25. 02. 2022 13.56
-2
Putin je res car. Pokazal je da se nobenega ne boji. En čas se je pogovarjal, dokler mu ni prekipelo. Sedaj gasite kar ste zakurili. Bravo bratje Rusi.
Salvatore 1
25. 02. 2022 14.06
+5
Misliš da bo še vedno car ko bo njegova vojska potrkala na vrata evrope ? Premisli !
Halahar
25. 02. 2022 14.21
+2
komarec
25. 02. 2022 13.54
+4
Kje je kreki? A beovička daje še navodila za cepljenje?
MihaGliha
25. 02. 2022 13.43
+3
bo kacin povedal kako bo ključnih 14 dni
JAZsemTI
25. 02. 2022 13.37
+14
Leta 2008, ko so po zasedanju Nata v Bukarešti oznanili, da bodo Ukrajino sprejeli je Putin dvignil prst in rekel "njet". 14!!! let zahod ne da Putina ne jemlje resno ampak celo privocira z Ukrajino in Natom. Najbolj pa Američani, ki po svoji doktrini prav tako ne spustijo nikogar niti blizu. Tudi Kubanska kriza se ni zgodila zaradi sovjetskih raket ampak zato ker so ža prej Američani inštalirali svoje v Turčiji. Zato so za nastalo situacijo krivi provokatorski "kauboji" s svojimi podrepniki UK in EU!!!
tečnež
25. 02. 2022 14.04
+7
User1538643
25. 02. 2022 13.34
+5
V obliko prašnih delcev in nenadzorovano širjenje, se lahko spravi se eksplozijo potrebnih razmer. Če pa kdo to naredi, pa mu ni zločinsko umobolnega premca v znani in neznani človeški zgodovini.
pozzo
25. 02. 2022 13.29
+3
Res si biser, tako nepredvidljivo zadevo bi uporabil samo norec. In Putin je marsikaj a norec ni.
prider
25. 02. 2022 13.26
+3
..Kako lahko Rusija "uniči" del Evrope? Nesreča v jedrski elektrarni. Počakajo le ugoden veter. Zaradi eksplozije nastane radioaktiven oblak, ki ga vetrovi raznesejo proti Evropi (no, žrtvujejo tudi majhen delež ruske populacije).. Rusi čakajo scenarij iz leta 1986. ..
trololo06
25. 02. 2022 13.34
+6
ja še reči da putin diktira vremenu in vetru pol si pa povedal vse o sebi :D:D:D
prider
25. 02. 2022 13.43
-2
Nisem zapisal, da je Putin vsemogočen in da že ukazuje vremenu. Zapisano je, citiram samega sebe: "Počakajo le ugoden veter." . ..trololo06 - ali trolate ali pa ne znate brati
Millady
25. 02. 2022 13.58
+2
prider
25. 02. 2022 14.17
-1
@ Millady . .Mislite, da se tak scenarij ne more zgoditi? Seveda se lahko. To je le eden izmed možnih potekov vojne. Rusom bi po mojem mišljenju odgovarjalo. "Slučajna nesreča" ravno sedaj, ko potekajo boji.
Yjsgramor Skyerim
25. 02. 2022 13.08
+6
Dej no dej cuzelj, že res da je bla žena Sds paradna kobila.... pa ni treba, da ti zato kocine iz puklaste riti visijo z nosa, nooooo