Tujina

V sestrelitvi letala nad Ukrajino umrl najvišje rangirani general doslej

Kijev, 24. 05. 2022 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upokojeni generalmajor ruskega vojnega letalstva Kanamat Botašev naj bi umrl v sestrelitvi letala nad ukrajinsko regijo Luhansk. Gre za najvišje rangiranega ruskega generala, ki je umrl v Ukrajini, doslej. Botašev je imel naziv 'sniper pilot', ki ga dobijo samo najbolj izurjeni ruski piloti.

Kot poroča BBC Rusija, naj bi v nedeljo med letom skozi ukrajinsko regijo Luhansk v sestrelitvi letala umrl najvišji ruski general doslej Kanamat Botašev

ukrajinska zastava
ukrajinska zastava FOTO: AP

Trije ruski viri, nekdanji podrejeni, ki so z njim ostali v stiku, so potrdili, da je bil generalmajor Kanamat Botašev ubit v Ukrajini.  V nedeljo pa je poveljstvo ukrajinskih sil sporočilo, da so z raketo Stinger sestrelili Su-25. Pilot ni imel časa, da bi se izstrelil iz letala, piše v poročilu. Po podatkih generalštaba Ukrajine je bil SU-25 sestreljen v bližini mesta Popasna. Na tem območju se namreč trenutno odvijajo najhujši boji.

SU-25
SU-25 FOTO: AP

Zakaj je 63-letni upokojeni general  pilotiral Su-25 v Ukrajini, še ni jasno.  Njegovi nekdanji podrejeni ugibajo, da se preprosto ni mogel upreti sodelovanju v vojni. 

Njegova vojaška kariera se je končala junija 2012, ko so ga obtožili, da je strmoglavil Su-27 v bližini Petrozavodska. General je svojega prijatelja prosil, naj ga zapelje na Su-27, za katerega pa ni imel dovoljenja za letenje. Med letom se je Botašev odločil za izvedbo akrobatskih manevrov, a je izgubil nadzor nad letalom. Su-27 je strmoglavil, pilota pa sta se izstrelila. Izkazalo se je, da je Botašev že pred tem leta 2011 brez dovoljenja letel z letalom Su-34.  Spoznan je bil za krivega letalske nesreče in obsojen na štiri leta pogojne kazni in globo v višini 5 milijonov rubljev (81.500 evrov).  

Po poročanju BBC je v Ukrajini doslej umrlo najmanj devet upokojenih ruskih vojakov, starejših od 50 let. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3