Tujina

Ruski plačanec, ki obžaluje odhod na fronto: Nismo vedeli, kako grozljivo bo

Moskva, 11. 02. 2024 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

37-letni Ramchandra Khadka se je z bojišča v Ukrajini vrnil v Nepal. Po vrnitvi v domovino obžaluje, da so ga ruske oblasti zvabile v vojno, iz katere se je vrnil tako s fizičnimi kot psihičnimi ranami. Poleg njega je Rusija rekrutirala še skoraj 15.000 Nepalcev, ki so se zaradi obupnih razmer v domovini, s trebuhom za kruhom podali v vojno pod drugo zastavo.

"Ruski vojski se nisem pridružil iz veselja. V Nepalu nisem imel nikakršnih možnosti za delo. A zdaj, ko je vse za menoj, je bila to napačna odločitev. Nismo vedeli, da nas bodo na bojišča poslali tako hitro in kako grozljive bodo razmere," za CNN pripoveduje 37-letni Ramchandra Khadka. Ta se je v Nepal vrnil po tem, ko je v vojni dobil številne poškodbe. Kot pove, je bil priča grozljivim prizorom in obžaluje svojo odločitev, da se je kot tuji plačanec pridružil Kremlju. 

Bahmut
Bahmut FOTO: AP

Je eden od kar 15.000 nepalskih moških, ki so se pridružili ruski vojski, je za CNN povedalo več virov, po tem ko je ruska vlada lani ponudila donosen paket za tuje borce. Paket je vključeval najmanj 2000 dolarjev (1855 evrov) plače na mesec in pridobitev ruskega potnega lista po hitrem postopku. Nepalski potni list je namreč uvrščen med najslabše na svetu, takoj za Severno Korejo, himalajska država pa je med najrevnejšimi na svetu. 

V Moskvo je prispel septembra lani. Po samo dveh tednih usposabljanja so ga, kot se spominja, že poslali na fronto v Bahmut, mesto, kjer so potekali nekateri najhujši spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. In to le s pištolo in osnovnim priborom.  Več Nepalcev, ki so se borili za Rusijo, je povedalo, da so bili deležni le kratkega usposabljanja, preden so jih poslali v boj.

Škoda v Bahmutu
Škoda v Bahmutu FOTO: Maxar Technologies - ENEX

"V Bahmutu ni niti centimetra, kamor ne bi padla bomba.  Vsa drevesa, grmičevje in zelenje ... ničesar ni več. Razmere tam so tako grozljive, da ti gre na jok," se spominja. Khadka je bil dvakrat napoten v Bahmut in je tam preživel mesec dni. Med drugo napotitvijo ga je v kolk zadela krogla,  ko so ga rešili in odpeljali, ga je zadel še šrapnel. Nepalci, ki si želijo pridružiti se ruski vojski, najprej potujejo v Rusijo s turistično vizo. Po pristanku v Moskvi gredo v center za zaposlovanje, kjer se opravi fizični pregled. Podpišejo enoletno pogodba in  dobijo ruski bančni račun, na katerega je položenih vsaj 2000 dolarjev mesečne plače (1855 evrov). Mnogi borci pripovedujejo, da so prejeli tudi bonuse – in dlje ko ostanejo na fronti, več bonusov prejmejo. Nekateri pravijo, da so zaslužili do 4000 dolarjev (3710 evrov) na mesec, še piše CNN. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja