Tujina

Ruski vojak, ki je uničil ameriški abrams, naj bi prejel več kot 110.000 evrov

Moskva, 28. 02. 2024 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski vojak s klicnim znakom 'Kolovrat', poveljnik enote, ki je uničila prvi tank ameriške izdelave M1A1 abrams v Ukrajini, naj bi kmalu postal bogatejši za dva bonusa. Prvega, milijon rubljev (okoli 10.000 evrov), mu obljublja rusko ministrstvo za obrambo, drugega, 10 milijonov rubljev (okoli 100.000 evrov), pa igralec Ivan Oklobistin.

Goreč ameriški tank abrams
Goreč ameriški tank abrams FOTO: Telegram

Konec minulega tedna so na medmrežje priplavali prvi posnetki premika tankov abrams v bližini Avdejevke. V ponedeljek so enega izmed tankov, ko se je premikal v bližini vasi Berdiči, opazili tudi pripadniki ruske 15.  motorizirane strelske brigade in ga s kombiniranim napadom protioklepnega orožja in dronov tudi močno poškodovali ali uničili. Ukrajinski viri trdijo, da je posadka preživela. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kmalu po prvi dokumentirani bojni uporabi, gre hkrati tudi za prvo uničenje ali resno poškodovanje tanka ameriške izdelave v Ukrajini. Predhodno je ukrajinska vojska poleg tankov sovjetske izdelave uporabljala še nemške leoparde in britanske challengerje. Največjo škodo so zahodnoevropski tanki utrpeli v lanski protiofenzivi ukrajinskih sil. Tudi za uničenje teh vozil naj bi ruski vojaki od ministrstva za obrambo prejemali bonuse v višini milijon rubljev (10.000 evrov).

Poleg ministrstva za obrambo so nagrade obljubljali tudi številni zasebni podjetniki in igralci. Med njimi tudi Ivan Oklobistin, ki je že lansko leto sporočil, da bo za vsako uničenje abramsa plačal kar 10 milijonov rubljev oz. 100.000 evrov. Oklobistin je potrdil, da bo vojaku s klicnim znakom Kolovrat in njegovim tovarišem iz 15. motorizirane strelske brigade, ki so sodelovali pri napadu na tank ameriške izdelave, izplačal obljubljeno vsoto.

Ukrajina je od ZDA prejela 31 tankov abrams.

Nagrade za uničenje ali ujetje večjih sovražnikovih oboroženih sistemov v Ukrajini naj bi prejelo več kot 10 tisoč ruskih vojakov, poroča Reuters, ki se sklicuje na podatke ruskega obrambnega ministrstva.